Poetas prabangių rytietiškų kilimų nevalo paprastu siurbliu

Lietuviška tapyba, persiški kilimai ir įvairūs antikvariniai baldai. Tokį neįprastą derinį galima pamatyti K.Kalinausko gatvėje įsikūrusioje galerijoje „Elysium“. Paroda „Svečiuose pas Elysium: tapybos ir tekstilės kontrapunktai“ sudomino ne tik egzotikos bei antikvarinių daiktų mėgėjus, bet ir rimtus kolekcininkus. Netrukus po atidarymo nupirkti septyni tapytojo Arvydo Pakalkos paveikslai, pradėtos derybos ir dėl kelių kilimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Jun 15, 2014, 8:01 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:20 PM

Tiesa, paveikslų kainos svyruoja nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių litų, o norint įsigyti originalų persišką kilimą reikėtų turėti bent 30 tūkst. eurų (104 tūkst. litų). Tačiau, pasak galerininkės Margaritos Bareikytės, Lietuvoje jau yra daugiau kaip šimtas žmonių, kurie domisi kilimais ir neretai važiuoja jų ieškoti į užsienio šalis.

Didžiulis susidomėjimas pirmą kartą Vilniuje surengta prabangių kilimų paroda liudija, kad kolekcininkų ir antikvaro pirklių sostinėje atsiranda vis daugiau.

Vilnietiškos kolekcijos perlas

Bendros tapybos ir kilimų ekspozicijos sumanytojas – žinomas Vilniaus poetas ir antikvaras Edmondas Kelmickas. Jo manymu, labai įdomu patyrinėti dermes, atsirandančias sugretinus skirtingų kultūrų aplinkoje sukurtus darbus, kurių autoriai žiūrovus bando užburti ryškiomis spalvomis ir sudėtingais ornamentais.

Susidomėti tūkstantmete persiškų kilimų ir tekstilės tradicija poetą paskatino žinomas kilimų pirklys, kolekcininkas ir šios srities ekspertas Taghi Mahdavi iš Švedijos.

Gana greitai susidomėjimas virto aistra, kurią pakurstė ir dėl įvairių politinių veiksnių pastaruoju metu kiek sumažėjusios rytietiškų kilimų kainos.

Lietuvoje poeto kolekcija rodoma pirmą kartą. Tačiau pernai jos dalis buvo pristatyta unikalių Europos kolekcijų festivalyje, kurį surengė Liepojos muziejus.

Tarp įspūdingiausių E.Kelmicko kolekcijos eksponatų – į Guinnesso rekordų knygą įrašytas tankiausias pasaulyje kilimas, eksponuotas parodose Teherane, Toronte, Hamburge, Pekine ir Tokijuje. Jo kvadratiniame metre – 10,8 mln. mazgų, nors įprastai kokybiškų kilimų tankumas siekia 1,5 mazgo. Kinų meistras kilimą audė net 7 metus.

Tokių kilimų visame pasaulyje yra vos trys.

Valyti galima tik svetur

Tiesa, per parodos atidarymą publiką labiausiai domino ne rekordinio tankumo audinys, o Anglijos karalių rezidenciją puošęs kilimas ir prabanga dvelkiantis kašmyro šalis.

„Šiam karališkam kašmyro šaliui jau daugiau nei 200 metų, tačiau jis nė karto nebuvo restauruotas.

Nors iš arti atrodo, lyg būtų nuaustas, iš tiesų šalis yra nepaprastai smulkiai išsiuvinėtas. Tam prireikė net dešimties metų. Todėl nenuostabu, kad jis – vienas brangiausių mūsų parodos eksponatų“, – sakė M.Bareikytė.

Šalis buvo labai saugomas ir tik labai ypatingomis progomis ištiesiamas ant stalo. Tokiems prabangiems gaminiams reikia ir tinkamos priežiūros.

Sutepus negalima jo tiesiog kišti į skalbyklę ar nunešti į valyklą.

Teks su visu pirkiniu keliauti į Vokietiją arba Švediją, kur yra specialistų, mokančių tinkamai išvalyti tokius gaminius.

„Paprastu siurbliu tokių kilimų negalima siurbti, nes vilnos ir šilko pluoštas labai lygus, šereliai prigludę vienas prie kito. Todėl tie kilimai tokie minkšti ir malonūs. Jie valomi iš kitos pusės, ten, kur yra surišti mazgai“, – sakė galerininkė.

Kiekvienam pirkėjui įteikiami ne tik paveikslo ar kilimo istoriją, kilmę ir vertę liudijantys dokumentai, bet ir jo priežiūros instrukcija.

Pasak galerininkės, yra kilimų, kuriais buvo daugiau kaip šimtą metų vaikščiojama, tačiau jie atrodo puikiai, net švyti. Mat medžiagos, iš kurių jie pagaminti, labai kokybiškos – vilna, šilkas, natūralūs dažai, o apsaugai – ėriukų riebalai.

Paroda „Svečiuose pas Elysium: tapybos ir tekstilės kontrapunktai“ veiks iki liepos 6 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti