Klaipėdoje kaligrafijos meistrai išpuošė dvylika burių

Klaipėdoje, Danės upėje ir jos krantinėje, plevėsuoja dvylika burių, dekoruotų kaligrafijos kūriniais. Tai jau antrasis panašus uostamiesčio menininkų grupės „Žuvies akis“ projektas.

Kaligrafijos meistrų sukurtos burės plazdės tris mėnesius.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Kaligrafijos meistrų sukurtos burės plazdės tris mėnesius.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jul 9, 2014, 6:55 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:46 AM

Kaligrafija ant burių“ – unikali meno akcija, apie panašius projektus užsienyje uostamiesčio kaligrafijos meistrams dar neteko girdėti.

Ant specialiai pagamintų burių atspausdinti kaligrafijos darbai atrinkti po tarptautinio konkurso, kuriame dalyvavo daugiau kaip 40 dailininkų. Burėse šįkart plazda Lietuvos, Baltarusijos, Izraelio, Danijos ir Vokietijos menininkų darbai.

Jie primena Lietuvai svarbias datas – K.Donelaičio 300–ąsias gimimo metines ir lietuviškos spaudos atgavimo 110-ąją sukaktį. Neįprastos burės prisidės ir prie Klaipėdos miesto savivaldybės paskelbtų Vėtrungės metų įprasminimo – krantinėje esančių burių viršūnes netrukus papuoš Klaipėdos krašto vėtrungės.

Kaligrafijos burės plazda Danėje tarp Biržos ir Pilies tiltų. Po dvi bures pritvirtinta prie keturių pontonų, dar keturios – ant betoninio pylimo Žvejų gatvėje. Burių aukštis virš vandens – 5 metrai, plotis – 2,5 metro. Pirmosios kaligrafijos burės buvo iškeltos prieš dvejus metus, minint Klaipėdos miesto 760 metų jubiliejų.

Šio projekto idėja – pristatyti Klaipėdos miestui svarbius akcentus: uostamiestį simbolizuojančias bures ir rašto meną. Tąkart visą mėnesį Danėje plevėsavusios dvylika burių ne tik tapo miesto puošmena: sumanymą puikiai įvertino miesto gyventojai ir svečiai.

Todėl šįmet burės plazdės ilgiau – tris mėnesius. Tik per Jūros šventę iš Danės upės jos bus laikinai iškeltos, nes čia vyks įvairūs renginiai.

Pasak vienos projekto kuratorių menotyrininkės Godos Giedraitytės, Klaipėda laikoma Lietuvos kaligrafijos sostine. Šis projektas – ne vienintelis tokio titulo patvirtinimas. Kitą savaitę uostamiestyje vyks jau penktoji Lietuvos šrifto ir ir kaligrafijos paroda „Rašto menas“, leidžiami „Kaligrafijos sąsiuviniai“.

„Šis projektas ne tik garsina Klaipėdą. Jis išskirtinis, nes kaligrafijos menas iš galerijų išėjo į neįprastą viešąją erdvę. Sumanymas kartu ir edukacinis: vis labiau pamirštama rašto kultūra, – sako Klaipėdos vyriausiasis dailininkas Mindaugas Petrulis, ne vienos kaligrafijos parodos dalyvis. – Be to, Klaipėda – laisvųjų vėjų ir džiazo miestas. O kaligrafija – tai improvizacija“.

Įgyvendinti projektą menininkų grupei „Žuvies akis“ padėjo bendrovė „Klaipėdos pilies uostas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.