R. Talačkos paroda atskleidžia tapytojo pomėgį kurti naktį

Dailininkų sąjungos galerijoje

R.Talačkos parodos atidarymo akimirka.<br>Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.
R.Talačkos parodos atidarymo akimirka.<br>Martyno Ambrazo (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-08-01 19:28, atnaujinta 2018-02-11 14:16

Parodos pavadinimas nusako menininko pomėgį dirbti naktį. Dailininko paveiksluose - daug tamsos ir prieblandos, šešėliavimo, prislopinto ir niūraus kolorito. Dailininko tapybos žanrų kaita - itin plati. Jis tapė natiurmortus, portretus, figūrines kompozicijas, peizažus, religinius paveikslus.

Dailininkas iš viso sukūrė per šimtą darbų, nemažai jų buvo padovanota, didžiąją dalį įsigijo privatūs kolekcininkai ir galerijos Vokietijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Graikijoje ir kt. Dailininko šeima išsaugojo tik nedidelę dalį paveikslų, iš kurių sudaryta parodos kolekcija.

Menininko tapyboje itin svarbi įvairių religijų, tikėjimų, misticizmo ir dvasinė įtaka. Dailininkas domėjosi senąja baltų kultūra, transcendentine krišnaitų tapyba, Rytų filosofija, krikščioniškojo meno kanonais, kosmologija. Pastangos paveiksluose sukurti nenusakomus, nežemiškus pasaulius, suteikti gamtai sakralių bruožų, naudoti mįslingas simbolių šifruotes išduoda, jog R.Talačkos kūrybos pagrindinis įkvėpėjas buvo Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

R.Talačka ne tik tapė, bet ir užsiėmė medžio drožinėjimu. Orvidų sodyboje menininkas padėdavo Viliui Orvidui įgyvendinti jo skulptūras, sukūrė pagoniškos estetikos prisodrintų skulptūrinių kompozicijų iš medžio.

Tapytojas R.Talačka gimė 1966 m. rugpjūčio 5 d. Vilniuje. 1982 m. baigė vakarinę Justino Vienožinskio dailės mokyklą, vėliau kelerius metus studijavo tapybą Broniaus Grušo, Romo Bičiūno, Marijos Teresės Rožanskaitės studijose. Menininkas surengė solinių parodų Martyno Mažvydo bibliotekoje, Prezidentūroje, Miuncheno galerijose, dalyvavo grupinėse parodose Vilniuje, Kaune, Miunchene ir kitur.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.