Baltijos tiltai: į Kauną atvažiuoja pasaulio akvarelės meistrai

Kaune spalio 2 dieną prasideda tarptautinė akvarelės bienalės „Baltijos tiltai“ paveikslų atspalviai. Šiemetinė – 5-oji tarptautinė akvarelės bienalė „Baltijos tiltai“ į Kauną pakvietė 87 menininkus iš 15 šalių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-28 21:08, atnaujinta 2018-01-29 08:20

Akvarelės lengvumo, tėkmės ir plastikos pasiilgusius parodų lankytojus džiugins ir jau gerai pažįstamos, ir naujos pavardės ne tik iš artimiausių kaimyninių Baltijos šalių – Latvijos, Estijos, Suomijos, Vokietijos ar Švedijos, tačiau ir menininkų iš Prancūzijos, Olandijos, o taip pat Baltarusijos, Rusijos ir net Indijos darbai.

5-osios tarptautinės akvarelės bienalės „Baltijos tiltai“ tema – „Rezonansas“. Rezonansas – tai garso atsikartojimas, atbalsis, aidas, taip pat nuomonės pareiškimas, atsiliepimas, pritarimas, susidomėjimas. Taigi – pirmiausia turi būti garsas, tuomet bus aidas, atbalsis, sugrįžtantis į mus. Tačiau ne tik tai. Rezonansas – tai ir fizikos terminas, apibūdinantis mažiausių dalelių virpesių amplitudės padidėjimą veikiant išorinėms jėgoms.

O jeigu po ranka pasitaikytų pasaulinio garso japonų mokslininko daktaro Masaru Emoto knygą „Žinia, kurią mums praneša vanduo“, atrastume, kad mokslininkas savo tyrimais nustatė, kaip mūsų mintys, jausmai ir žodžiai veikia vandens molekules. Akvarelė – tai visų pirma vanduo. Pigmentas ir popierius leidžia pamatyti kaip menininkas rezonuoja atsiliepia į aplinkos veiksnius. O ir žmogaus kūną, kaip ir visą planetą, didžiąja dalimi sudaro vanduo.

5-osios tarptautinės akvarelės bienalės renginių spektras – platus ir įvairiapusis.

Parodų atidarymų renginiai prasidės jau 2014 m. spalio 2 d. (ketvirtadienį), 16 val. naujoje galerijoje „Meno forma“ pristatoma tarptautine grupine ankstesnių bienalių, vykusių 2008, 2010 ir 2012 metais, diplomų laureatų ir grand prix prizų laimėtojų paroda „Ženklas : akvarelė“.

Šioje parodoje sutiksime daug gerai žinomų akvarelės pasaulio asmenybių – Ieva ir Janis Spalvinšai bei Irida Lazdina iš Latvijos, Asdis Arnardottir ir Aslaug Thorlacius iš Islandijos, Norvegijai atstovaujantys Trond Einar Solberg Indsetviken ir Morten Paulsen, dailininkė iš Estijos Tiiu Pallo-Vaik, Suomijos atstovė Maarit Suomi-Vaananen ir Liisa Malkamo, Danijos dailininkė Gunilla Rosenbegr ir, žinoma, akvarelininkai iš Lietuvos.

Savo darbus pristatys 2008 metų bienalės diplomų laureatai Voldemaras Barakauskas ir Eugenijus Nalevaika bei „Grand prix“ laimėtojas Vidmantas Zarėka, 2010 metų bienalės diplomo laureatė Edita Sūdžiūtė ir „Grand prix“ laimėtoja Ina Budrytė, 2012 metų bienalės diplomo laureatas Girmantas Rudokas. Parodoje rodomi daugiausia nauji, dar parodose neeksponuoti, specialiai šiai parodai sukurti darbai.

Tą pačią dieną, spalio 2 d., 18 val. visi kviečiami į pagrindinę konkursinę atrankinę tarptautinės akvarelės bienalės „Baltijos tiltai“ parodą „Rezonansas“, kuri iki spalio pabaigos vyks Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Kauno paveikslų galerijoje.

Tarptautinei žiuri buvo pateiktos daugiau kaip 120 menininkų paraiškos iš 17 šalių. Atrinkta beveik 70 autorių. Parodoje, greta gerai žinomų Lietuvos ir užsienio akvarelės meistrų darbų, bus galimybė susipažinti ir su naujais, iki šiol negirdėtais akvarelės menininkais ne tik iš Lietuvos, bet ir Olandijos, Prancūzijos, Estijos, Vokietijos ir kitų šalių.

Paroda – spalvinga ir įvairi, atskleidžianti visas akvarelės technikos subtilybes, panaudojimo galimybes, individualius meninius ieškojimus ir kūrybines patirtis. Lankytojų neturėtų stebinti ir demonstruojamos instaliacijos, taip pat – kitomis tapybos technikomis sukurti darbai.

Mat vienas iš bienalės uždavinių – pakviesti kitų menų sričių menininkus ar prie aliejinės tapybos bei akrilo dažų įpratusius kūrėjus išbandyti akvarelę. Kūrinių akvareliškumas – ta sunkiai nupasakojama subtili lengvumo, skaidrumo, persidengimo ir susiliejimo pajauta, pastaruoju metu būdinga ne tik tradicinėms akvarelėms, bet pastebima ir kituose meno žanruose.

Spalio 3 d., penktadienį, 14 val. galerijoje „Meno parkas“ savo akvarelinius koliažus ir kitus kūrinius pristatys menininkė iš Švedijos Suzana Möller. Dailininkę S. Möller praėjusios bienalės lankytojai turėtų prisiminti pagal jos itin didelio formato darbą „Beržynas“, už kurį jai buvo suteiktas 2012 metų tarptautinės akvarelės bienalės „Baltijos tiltai. Sąsajos“ pagrindinio prizo laimėtojos titulas.

Nuo 2008 metų bienalės laimėtojams rengia personalines parodas, todėl šiemet „Meno parke“ lankytojais galės susipažinti ne tik su ankstesniais metais sukurtais S. Möller darbais, bet ir pačiais naujausiais, specialiai parodai „Išvirkščia“ sukurtais paveikslais.

Spalio 3 d., 16 val. projekto partneriai galerijoje „Aukso pjūvis“ pristatys Latvijos menininko Dainio Gudovskio akvareles. Daugeliui galbūt labiau pažįstamas kaip stiklo dailininkas, D. Gudovskis taip pat yra ir ankstesnių bienalės „Baltijos tiltai“ parodų dalyvis, o šiemet – lemtingo sutapimo dėka – akvarelės bienalės metu rengiantis savo personalinę parodą Kaune.

Spalio 4 d. 15 val. vėl pakviesime į Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus padalinį – A. Žmuidzinavičiaus kūrinių ir rinkinių muziejų, kur bus atidaroma vieno žymiausių Lietuvos akvarelės meistrų, ilgamečio akvarelės pedagogo Kauno dailės institute, dailininko Osvaldo Jablonskio personalinė jubiliejinė retrospektyvinė akvarelės paroda „Geltonas gandras“.

 Kokia kinų legenda slepiasi už šio pavadinimo ir kodėl būtent taip pavadinta paroda pagal to paties pavadinimo paveikslą – bus galima paklausti paties autoriaus. O gal geriau tiesiog žiūrėti akvarelės retrospektyvą ir paties bandysi suprasti autoriaus minčių seką? Tai paliekame spręsti žiūrovams.

Bienalės parodų atidarymų maratoną 2014 m. spalio 4 d., 17 val. vainikuos menininkės iš Estijos Mall Paris personalinė paroda „Vizija“ jaukioje ir šviesioje galerijoje „Balta“. Dailininkė M. Paris taip pat yra ankstesnių bienalės parodų dalyvė. Ir nors diplomų už jos darbus iki šiol skirta nebuvo, organizatorių dėmesį ji patraukė itin švelniu ir subtiliu, labai savitu tradicinės akvarelės pateikimu, kaip pagrindą naudojant ne tik klasikinį specialų akvarelei skirtą popierių, bet ir pakuotėms pritaikytą kartoną.

Natūrali kartono spalva, faktūros šiurkštumas ir tam tikras grubumas, kurį suteikia gerai matomos pakuočių lenkimo linijos keistai dera su švelnia moteriška akvarelės energija ir sukuria savitas vizijas ir sluoksnius, kuriuos autorė pristatys šioje personalinėje parodoje. Kviečiame suskubti įsitikinti tuo patiems, nes ši paroda veiks trumpiausiai – tik iki spalio 18 d.

Nors parodas lankyti bus galima beveik visą spalio mėnesį, kviečiame pasinaudoti galimybe atvykti į atidarymus. Manome, kad tai padaryti verta dar ir dėl to, kad bus tikrai puiki galimybė susipažinti, pabendrauti ir išgirsti pačių autorių mintis, nes apie savo dalyvavimą atidarymuose jau pranešė beveik 30 dailininkų iš užsienio, atvykstančių į Kauną.

Visas personalines parodas taip pat pristatys ir patys autoriai, o išgirdus dailininkų mintis apie kūrybą ir akvarelę bus dėl ko sugrįžti vėl į vėl į parodų sales – dar kartą ramiai išklausyti akvarelės rezonansą, skambantį rudėjančiame Kaune.

Muzikos mylėtojus taip pat apgaubs akvarelė aura, nes nuo spalio pradžios Filharmonijos ekspozicinėse erdvėse pradės veikti 2008 metų akvarelės bienalės „Baltijos tiltai“ laureato šiauliečio akvarelininko Vidmanto Zarėkos personalinė paroda „Tylos retorika“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.