Vilniaus aukcione galima įsigyti istorinių asmenybių portretų

Vienas išskirtinių penktadienio vakare Tolerancijos centre vyksiančio XXXIV-ojo Vilniaus aukciono bruožų - gausi portretų kolekcija, solidūs abstrakcijos ir kelių žinomų dailininkų kūrybos rinkiniai. Dar Tolerancijos centro prieigose krenta į akis du senosios dailės pasiūlymai. Vienas jų - Mykolo Kazimiero Paco (1624-1682) portretas. "Jei rinkčiau portretų ar senosios dvarų kultūros kolekciją, būtinai įsigyčiau šį atvaizdą", - šypsodamasi kalbėjo Vilniaus aukciono vadovė Simona Makselienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Oct 3, 2014, 10:56 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 6:19 PM

Iškilus LDK politikas ir karys M.K.Pacas fundavo ne tik baroko perlu tituluojamą Šv.Petro ir Povilo bažnyčia Vilniuje, bet ir garsųjį Pažaislio vienuolyną Kaune. Iš Lenkijos atkeliavusiu jo portretu kolekcininkai pradėjo domėtis dar savaitės pradžioje, todėl galima prognozuoti, jog penktadienio vakare aukcione gali užvirti kova. Pradinė nežinomo XVIII a. autoriaus nutapyto kūrinio kaina - 19 tūkst. litų.

"Norime pasižiūrėti, ar keičiasi žmonių požiūris į portretus. Daugelis turi prietarų, kad svetimo žmogaus atvaizdo nedera kabinti namuose. Tačiau nereikėtų užmiršti, kad dailės žanrų hierarchijoje portretas užima aukščiausią vietą. Jis vertinamas labiau už natiurmotą ar peizažą, nes nutapyti  gerą portretą - daug sudėtingiau", - sakė Vilniaus aukciono vadovė.

Tiesa, būna portretų, kurie jau senokai yra virtę istorinės sąmonės ženklais, nes ir tapyti buvo su tokia intencija. Pavyzdžiui, šiame aukcione parduodami du Vytauto Didžiojo portretai ar Kęstučio ir Birutės atvaizdai. Net ir Adomo Varno nutapytą nediduką patriarcho Jono Basanavičiaus portretą galima laikyti istorijos liudininku, nors jis ir nėra dailininkų fantazijos vaisius kaip kunigaikščių portretai. Šio portreto pradinė kaina - 5000 litų. Mat nors ir nedidelio formato - tai ne eskizas, o kruopščiai užbaigtas darbas.

Kita šio Vilniaus aukciono įdomybės - įspūdinga išeivijos dailininko Vytauto Kazimiero darbų kolekcija bei retokai aukcione pasirodančių Varšuvos dailės mokyklos įkūrėjo Kazimiero Stabrausko darbų rinkinukas.

Vienas brangiausių šio aukciono lotų – keturios XIX amžiaus stacijos, kurių viena jau pabuvojo restauratorių rankose. Jų vertę didina ir tai, kad yra žinomas ir šių religinės dailės kūrinių autorius – iš Aukštaitijos kilęs Juozapas Budkevičius. Pradinė šio rinkinio kaina – 48 tūkst. litų.

Vilniaus aukcionui pateiktų kūrinių ekspoziciją nuo 10 iki 14 val. galima apžiūrėti Tolerancijos centro salėje. 18 val čia prasidės aukcionas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.