D.Narkevičius - tarp 30 garsiausių pasaulio videomeno kūrėjų

Vokietijos meno tyrimų agentūra „Art-Report“ į geriausių ir žinomiausių pasaulio videomeno kūrėjų trisdešimtuką įtraukė lietuvį Deimantą Narkevičių.  Sąrašas sudarytas remiantis meno rinkos duomenimis nuo 2004 metų.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 17, 2014, 12:29 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 7:14 AM

Pirmoje vietoje atsidūrė videomeno kūrėjas iš JAV Billas Viola, toliau rikiuojasi menininkai Nam Jun Paik, Tacita Dean, Pipilotti Rist ir Rodney Grahamas. Pirmajame dešimtuke galima atrasti ir žymias menininkes Marina Abramovič ir Yoko Ono. Lietuvis agentūros „Art-Report“ sudarytame sąraše užėmė 30-ąją vietą.

Tyrimui agentūra naudoja globalios meno rinkos analizės metodą. Jis paremtas menininkų faktinio ir potencialaus žinomumo, parodų pristatymų žymiausiuose pasaulio muziejuose, bienalėse bei galerijos skaičiaus, darbo su galerijomis, kuratoriais ir kolekcininkais aktyvumo vertinimų koeficientais.

Šį rudenį Vilniaus galerijoje „Vartai“ veikė menininko paroda „Skamba lyg XX amžiuje“.

Nacionalinės premijos laureatas D.Narkevičius yra vienas žinomiausių ir tarptautinėje meno scenoje labiausiai vertinamų Lietuvos kūrėjų, jo kūryba plačiai pristatoma įvairiuose pasaulio muziejuose, meno institucijose bei galerijose. Jo kuriamos instaliacijos ir filmai dažnai apibūdinami kaip santykių tarp istorinių politinių represijų dokumentacijos ir mūsų atminties tyrimas.

D.Narkevičius 2001-aisiais atstovavo Lietuvai 49-ojoje Venecijos bienalėje, 2008 metais buvo įvertintas prestižiniu Vincento van Gogho apdovanojimu. Kūrėjas dalyvavo „Manifesta 2“ ir „Manifesta 10“, San Paulo, Stambulo, Busano ir Gvangždu šiuolaikinio meno bienalėse, Miunsterio skulptūros projekte, Tarptautiniuose Roterdamo, Oberhauzeno, Berlyno kino festivaliuose.

Menininko kūrinių yra įsigijusios reikšmingos privačios ir valstybinės kolekcijos, tarp kurių yra Niujorko, Londono, Paryžiaus, Madrido, Kopenhagos ir kt. galerijos ir muziejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.