Šventiškame „Vartų“ vakare – nebrangus geras menas su gera kava

„Šiuolaikinio meno pasaulis – vienas labiausiai intriguojančių dalykų mūsų kasdienybėje, – sakė populiarios sostinės „Vartų“ galerijos savininkė Nida Rutkienė. – Per kelerius pastaruosius metus sutinku vis daugiau žmonių iš politikos ir verslo pasaulio, kurie nuoširdžiai nustemba ir susižavi tuo, kiek aktualių įžvalgų ir prasmingų užuominų galima rasti menininkų kūriniuose, kai paaukoja nors valandėlę tam, kad į juos įsigilintų, pabendrautų su galerininku ar autoriumi“.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

2014-12-01 17:24, atnaujinta 2018-01-20 05:13

Kaip tik todėl „Vartų“ kolektyvas švenčių išvakarėse nusprendė surengti ramų vakarą su šiuolaikinio meno kūriniais savo nuolatiniams lankytojams ir tiems, kurie dar neturėjo progos apsilankyti šioje galerijoje. Šį penktadienį (gruodžio 5 dieną) 18 valandą „Vartų“ galerijoje vyks talentingų ir perspektyvių menininkų kūrinių pristatymas, pavadintas „550“, nes jo metu visus darbus bus galima įsigyti už 550 eurų (1899 litus) ir mažiau.

Specialiai šiam vakarui atrinkti darbai iš geriausių galerijos menininkų dirbtuvių. Tarp autorių – tokie žinomi kūrėjai kaip Andrius Zakarauskas, Linas Jusionis, Mindaugas Lukošaitis, Elena Grudzinskaitė, Arnas Anskaitis, Ieva Mediodija, Jurga Barilaitė, Karolis Strautniekas ir kiti. Kiekvieną jų kūrinį papildys ir jo istoriją, kurią galės išgirsti vakaro svečiai.

„Menas turi patikti. Ir tik tada meno kūrinys atranda savąjį atspindį jį suvokiančiojo akyse. Kuo daugiau meno aplink, tuo įdomesnės istorijos apsigyvena kasdienybėje. Kviečiame nepraleisti progos įsimylėti savo meno kūrinį ir leisti šiuolaikiniam menui Jus prisijaukinti. Ir kas sakė, kad geras šiuolaikinis menas kainuoja daug “, – rašoma „Vartų“ galerijos kvietime.

Renginio metu veiks „Crooked nose and Coffee stories“ pop-up kavinė. Patys pupeles skrudinantys ir kavą gaminantys amatininkai kvies pasimėgauti specialiu tamsiojo gėrimo meniu.

– Kodėl rengiate tokį vakarą būtent dabar? Ar tai tradicinis prieššventinis renginys, kaip ankstesniais metais rengtos kalėdinės miniatiūrų parodos arba aukcionai? – paklausiau „Vartų“ projektų vadovės Jolantos Chockevičiūtės.

– Vakaras „550“ – tai ne prieššventinė miniatiūrų paroda, nors mažo formato meno kūrinių čia tikrai bus. Šiuo renginiu norime perduoti lankytojui žinutę, kad „Vartų“ galerijos parodų erdvėse meno kūriniai ne tik eksponuojami, juos galima ir įsigyti. Jų kainos įvairios, tačiau ekspertai ir patys menininkai, kurie noriai dalyvavo šioje akcijoje, atrinko ir pasiūlys publikai vertingus, tačiau nebrangius kūrinius. Nė vieno jų kaina neviršys 550 eurų.

Juk žinome ne vieną nutikimą, kai žmogus už nedidelę sumą įsigijęs jauno menininko kūrinį, gerokai nustebdavo sužinojęs, kad per kelerius metus jo kaina gerokai padidėjo. Augant menininko pripažinimui auga ir jo kūrinių vertė, o tai pajutusiems žmonėms kyla noras investuoti į šią sritį. Dažnas po kiek laiko užsikrečia ir kolekcionavimo aistra.

Bet svarbiausia – ne tai. Artėja gražiausios metų šventės. Ir mes jaučiame malonią pareigą priminti savo lankytojams, kad šiuolaikinis meno kūrinys gali atkrliauti į jų ar jų artimųjų namus ne tik kaip investicija, bet ir kaip prasminga dovana.

– Kaip atrinkote autorius?

– Svarbiausias kriterijus – įdomi ir aktuali kūryba. Menininko amžius ir kūrinio sukūrimo data esminio vaidmens nevaidino. Tačiau jauni menininkai šioje mūsų akcijoje dalyvavo aktyviausiai. Siūlomi darbai dažniausiai sukurti per keletą pastarųjų metų. Kai kuriuos jų nuolatiniai mūsų lankytojai prisimins ir iš „Vartuose“ surengtų personalinių parodų.

– Kaip pasirinkote didžiausios kainos ribą? Ar tai nuoroda į tai, kad visi darbai – mažo formato?

– Ne paslaptis, kad šiandien šiuolaikinio meno kainos yra didelės. Tačiau pasitelkus specialistus visuomet galima rasti gerų šiuolaikinio meno kūrinių, kurių kaina dar nėra gąsdinanti ir prieinama kiekvienam. Mes manėme, kad 550 eurų – būtent ta suma, kuri yra įkandama daugeliui.

Didžioji pristatomų kūrinių dalis – kamerinio formato darbai, tačiau tarp jų bus ir didesnių tapybos, grafikos paveikslų, o taip pat unikalių objektų, konceptualių fotografijų, žinomų menininkų kūrinių originalų atspaudų.

– Kas ir kaip pristatys menininkų kūrinius vakaro svečiams? Galerininkės, menotyrininkės ar patys autoriai?

– Vakaro metu galerijos komanda visiems susidomėjusiems papasakos kūrinių atsiradimo istorijas, atskleis juose užkoduotas autorių idėjas. Menininkai taip pat kviečiami prisijungti ir įsitraukti į bendravimą su meno mėgėjais.

– Ar surengsite specialią ekspoziciją, ar kūriniai bus išnešami ir parodomi kaip aukcione?

– Galerijos projektų erdvėje bus pristatyta specialiai suformuota pagrindinė vakaro „550“ ekspozicija. Mėgaudamiesi „Crooked nose and Coffee stories“ pop-up kavinės paruošta kava lankytojai galės peržiūrėti ir specialiai šiam vakarui išleistą kūrinių katalogą.

Kataloge kūrinių bus gerokai daugiau, nes jame nurodyti visi tie kūriniai, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių netilpo į ekspoziciją, tačiau vis tiek dalyvauja renginyje. Susidomėjusiems jie bus pristatyti atskirai.

– Ar įsigijus darbą galima bus jį iš karto neštis namo, ar teks palikti galerijoje, kol bus sutvarkyti dokumentai?

– Patikę kūriniai galės tą patį vakarą iškeliauti į naujųjų savininkų namus.

Vakaras „550“ Vilniaus „Vartų“ galerijoje vyks šį penktadienį, gruodžio 5 dieną, 18 valandą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.