Jūrininkų ligoninėje - dažniausiai lankoma meno galerija

Klaipėdos krašto menininkai uostamiesčio jūrininkų ligoninei Kalėdų išvakarėse padovanojo 36 savo darbus. Iš viso šioje ligoninėje jau sukaupta daugiau kaip 500 vertingų meno kūrinių.

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas A.Sakalauskas (kairėje) perduoda menininkų kūrinius Jūrininkų ligoninės vadovui J.Sąlygai.<br>S.Petrausko nuotr.
Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas A.Sakalauskas (kairėje) perduoda menininkų kūrinius Jūrininkų ligoninės vadovui J.Sąlygai.<br>S.Petrausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Dec 22, 2014, 11:55 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 3:08 PM

Jūrininkų ligoninė vienintelė Lietuvoje gali didžiuotis tokia didele grafikos, skulptūros, batikos, keramikos darbų kolekcija. Juos per devyniolika metų padovanojo Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus nariai.

Pasak Jūrininkų ligoninės direktoriaus dr. Jono Sąlygos, mintis papuošti tuščias ir nykias ligoninės sienas kažkada kilo palatoje besikalbant su viena paciente - dailininke Sofija Kanaverskyte.

„Ligoninėje dirbo puikūs medikai, turėjome modernios medicininės įrangos, bet kažko trūko, - prisimena J.Sąlyga. - Dailininkė pasiūlė padovanoti keletą savo kūrinių. Tačiau ligoninėje sienų labai daug. Pasveikusi menininkė pasitarė su tuometiniu Klaipėdos dailininkų sąjungos pirmininku Algimantu Jusioniu. Nuo to laiko kasmet vyksta akcija „Ant gerumo sparnų".

Iš viso joje jau dalyvavo 104 menininkai. Savo kūrinius ligoninei jie skiria savanoriškai, kai kurie jau atnešė daugiau negu dešimt darbų.

Meno kūriniai puošia ligoninės fojė, koridorius, palatas, kabinetus. Medikai neabejoja, kad meno kūriniai - ramina ir gydo.

„Pacientams būtini ne tik vaistai ir medikų rūpestis. Norint greičiau pasveikti reikia ir peno sielai, ir gražios aplinkos. Dovanodami ligoninei savo darbus menininkai tarsi prisideda prie paties humaniškiausio tikslo – žmogaus gydymo“, - sako J.Sąlyga.

Prieš keletą metų atsidėkojant menininkams buvo išleistas 120 puslapių albumas „Ars Vitae" („Menas gyventi") ir į jį sudėtos visų dovanotų darbų fotografijos. Dabar jau planuojamas dar vienas panašus albumas – kitąmet vyksianti meno kūrinių dovanojimo akcija bus jau dvidešimtoji.

Jūrininkų ligoninė neatsitiktinai kartais pavadinama labiausiai lankoma meno galerija. Per metus ligoninėje gydoma daugiau kaip 19 tūkst. žmonių, ambulatoriškai konsultuojama dar 120 tūkst. pacientų.

Neįprastą ekspoziciją kasdien apžiūri šimtai žmonių - medikai, ligoniai, jų lankyti atėję žmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.