J. Rimšos paveiksluose – ugnies ir džiunglių magija

Lietuvos dailės muziejus, Lietuvos išeivijos dailės fondas ir VšĮ „Lewben Art Foundation“ vasario 12-ąją, ketvirtadienį, Vytauto Kasiulio dailės muziejuje Vilniuje atidaro parodą „Jonas Rimša (1903-1978). Ugnies ir džiunglių magija“. Paroda supažindins su geriausiais vieno žymiausių lietuvių išeivijos dailininko J. Rimšos kūriniais, atspindinčiais Bolivijos ir indėniškojo periodo kūrybą.

J.Rimša sukūrė ne vieną paveikslą indėniška tema.
J.Rimša sukūrė ne vieną paveikslą indėniška tema.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 9, 2015, 4:23 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:10 PM

Pasak parodos kuratorės Nijolės Tumėnienės, vieno ryškiausių lietuvių išeivijos dailininkų, garsinusių Lietuvos vardą svetur, J.Rimšos kūriniai iš privačių kolekcijų vėl rodomi Vilniuje. Tai – ketvirtoji dailininko darbų paroda Lietuvos muziejuose. Pirmoji buvo surengta 1977 m. Lietuvos dailės muziejuje iš J.Rimšos dovanotų geriausių Taičio periodo kūrinių. Antroji, papildyta 75 paveikslais iš privačių rinkinių, surengta 2010 m. Trečioji – 2013 m. Nacionaliniame M.K.Čiurlionio dailės muziejuje pirmą kartą pristatė ankstyvąjį kūrybos periodą ir supažindino su indėnų tradicijomis. Naujoji paroda, surengta Lietuvos išeivijos dailės fondo kolekcijos pagrindu, atskleidžia J.Rimšos kūrybos visumą, kurioje akcentuojama indėniška dvasia.

Tapytojas yra itin nusipelnęs Bolivijos kultūrai, apdovanotas aukščiausiu civiliams skiriamu Andų Kondoro ordinu, jam suteiktas Bolivijos garbės piliečio ir Sukrės universiteto garbės profesoriaus titulai. Palikęs ryškų pėdsaką Bolivijos dailėje, Lietuvai jis įdomus kaip menininkas, lietuvių dailei suteikęs egzotiškų spalvų.

J.Rimša gimė 1903 m. birželio 12 d. Svėdasuose, augo Kaune. Vienoje baigė siuvimo-kirpimo mokyklą, bet po to prieš tėvo valią svajodamas tapti dailininku išvyko laimės ieškoti svetur. 1931-1934 m. mokėsi Buenos Airių dailės akademijoje. 1943 m. gavęs Bolivijos valdžios kvietimą, Sukrės mieste įsteigė meno mokyklą. Vėliau įkūrė savo privačią meno akademiją, kurios auklėtiniai tapo žinomi kaip „Rimšos grupė“.

Nerami ieškotojo dvasia skatino J.Rimšą nuolat keliauti. Dailininkas gyveno Brazilijoje, Argentinoje, Bolivijoje, JAV, Taityje. Gerai pažinojo džiungles. Atradęs dvi seniausias indėnų gimines – aimarus ir kečujus, įsigilinęs į jų gyvenimą dailininkas atkreipė dėmesį į indėnus kaip į senų kultūros tradicijų saugotojus.

Troškimas pažinti senąsias kultūras nuvedė J.Rimšą ir į tolimąjį Taitį. Kitas pasaulis tapytoją įkvėpė nepaprastai spalvingai tapybai.

Naujoji paroda supažindins su geriausiais J.Rimšos kūriniais, atrinktais iš Lietuvos išeivijos dailės fondo sukauptos šio dailininko darbų kolekcijos, atspindinčios Bolivijos ir indėniškojo periodo kūrybą, kuri išgarsino dailininką svetur, o Lietuvoje mažai žinoma.

Ekspozicija papildyta keturiais Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus, penkiais Lietuvos dailės muziejaus paveikslais ir aštuoniais paveikslais iš privačių rinkinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.