Kauno menininkų apdovanojimai — su skandalo kvapu

Vasario 16—ąją Kaune vykusios parodos — konkurso „Geriausias 2014 metų kūrinys“ apdovanojimai pakvipo skandalu. Geriausio darbo autorius Pranas Griušys sakė, kad pasijuto tarsi iškastruotas, nes dalis jo darbų dingo iš ekspozicijos. Drobėse jis buvo pavaizdavęs apsinuoginusias savo koleges.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Feb 16, 2015, 6:21 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 1:28 AM

Pirmadienį Kauno paveikslų galerijoje paskelbti parodos — konkurso „Geriausias 2014 metų kūrinys“ nugalėtojai. Dar prieš pagarsinant nugalėtojus meno gerbėjai kuždėjosi apie intriguojančią istoriją.

Parodoje savo darbų ciklą pristatė tapytojas P.Griušys. Drobėse jis pavaizdavo beždžionių portretus. Trijuose paveiksluose pavaizdavo ir tris apsinuoginusias rubensiškų formų moteris. Kūrinių ciklą kaunietis pavadino „Jų ieško policija“.

Darbas ekspozicijoje kabojo kelias savaites, kol kažkas iš menininkų pastebėjo, jog vaizduojamų moterų veidai panašūs į trijų Kauno menininkių ir Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto (VDA KF) dėstytojų veidus. P.Griušys sakė, kad moterys jį ėmė gąsdinti teismais. Todėl parodoje liko tik beždžionių portretai.

„Kolegės man ėmė grasinti teismais. Matyt, nepatiko, kad nutapiau tokias gražias. Todėl paveikslai ir dingo iš ekspozicijos. Dėl to nepykstu. Parodysiu juos kitoje parodoje“, — sakė P.Griušys. Dailininkas tikino, kad jis kolegių portretus nutapė nutaręs papokštauti. Jis yra VDA KF vizualaus meno katedros vedėjas. Menininkės — jo pavaldinės.

„Vyko posėdis darbiniais klausimais. Su kolegėmis tada susiginčijau. Iš karto pasakiau, kad jas nutapysiu. Taip ir padariau“, — lrytas.lt sakė menininkas.

Parodos apdovanojimų ceremonijoje galimai nutapytos moterys nepasirodė. Publikai net ir ne pilnas darbas patiko. Už jį buvo atiduoti 135 balsai.

„Jų ieško policija" tapo geriausiu publikos išrinktu 2014 metų Kauno meno kūriniu.

Parodoje dalyvavo 117 profesionalių Kauno menininkų. Už kūrinius visą mėnesį galėjo balsuoti parodos lankytojai. Iš viso jie už darbus atidavė 2 tūkstančius 45 balsus.

Profesionalų komisija nusprendė, kad įvertinimo verta tapytojos Elenos Balsiukaitės—Brazdžiūnienės drobė „Asteroidas“, Gintarės Marčiulynaitės paveikslas „Nuobodžios peržiūros“.

Taip pat fotomenininko Romualdo Požerskio fotografija iš festivalio „Degantis žmogus“, skulptoriaus Danieliaus Sodeikos darbas „44 požiūriai į realybę“ bei skulptoriaus Vytauto Umbraso darbas „Laivas“.

V.Umbrasą už jo kūrinį apdovanojo ir savo premiją įsteigęs architektas Audrys Karalius. Skulptoriui atiteko ir Kauno valstybinio lėlių teatro bei Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriaus skirti apdovanojimai.

Paroda „Geriausias metų kūrinys“ Kaune surengta 16—ąjį kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.