S. Eidrigevičius varšuviečius šokiravo neįprastais kūriniais

Į retrospektyvinę Stasio Eidrigevičiaus kūrybos parodą Varšuvos galerijoje „Nowogrodzka 18a“ ateinančių lankytojų veiduose galima pastebėti nemažai sutrikimo.

Varšuvoje pirmą kartą parodytos S.Eidrigevičiaus abstrakčios drobės nustebino jo kūrybos gerbėjus.<br>R.Butrimo nuotr.
Varšuvoje pirmą kartą parodytos S.Eidrigevičiaus abstrakčios drobės nustebino jo kūrybos gerbėjus.<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas (specialiai lrytas.lt, Varšuva)

Mar 26, 2015, 10:59 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:08 AM

S.Eidrigevičius Lenkijos sostinėje gyvena ir kuria jau daugiau kaip 30 metų, tad jo gerbėjai buvo pripratę, kad šio menininko kūrybos centre – liūdintis ir specifinių metaforų supamas žmogus. Šį kartą parodos salėse dominuoja abstraktūs, vienspalviai, didelio formato paveikslai.

Iš toliau žiūrint į šiuos paveikslus jie atrodo lygaus, blizgančio paviršiaus. Ir tik iš arčiau pamatai, kad po dažų sluoksniu yra susmulkinto popieriaus skiautės.

„Tokiu būdu šiose abstrakcijose bandžiau iš labai arti pavaizduoti gamtos materiją – žemę, jūrą, smėlį, – aiškino dailininkas. – Iš arti matyti visai kitas vaizdas, spalvos, struktūra“.

S.Eidrigevičius prisipažino, kad abstrakčių paveikslų idėja kilo atsitiktinai. Menininkas iš pradžių planavo piešti dideles plakatines figūras, tačiau po to esą kilo noras išbandyti save abstrakčiosios dailės baruose. „Menininko laisvė pasireiškia ir tuo, kad vieną dieną tapai ant drobės, o kitą dieną jau imiesi kurti ant medžio ar metalo“ – tvirtino S.Eidrigevičius, primindamas, kad savo kūrybos stengiasi neriboti nei darbų technika, nei medžiagomis. Vis dėlto, anot dailininko, tapydamas abstrakcijas jis pajuto, kad šį procesą lydi kitos emocijos – dingsta jausmai, prisiminimai, kurie šiaip jo kūryboje yra labai svarbūs.

Retrospektyvinė paroda liudija, kad lietuvio dailininko darbų diapazonas tikrai yra platus. Šalia didelio formato abstrakčių drobių kabo keliolikos geometrinių paveikslų kompozicija bei miniatiūriniai darbai, koliažai, skulptūros, fotografijos, plakatai, knygos su menininko iliustracijomis. Trūksta tik garsiųjų kaukių, scenografijos darbų ir performansų.

S.Eidrigevičius Varšuvos publikai yra gerai žinomas. Būtent Lenkijoje dailininkas sulaukė pirmo plataus pripažinimo, kai, studijuodamas Vilniaus dailės universitete, tapo tarptautinio ekslibrisų konkurso Malborke laureatu.

Vedęs dailininkę varšuvietę Lucyną Sienkiewicz ir sulaukęs trijų vaikų, S.Eidrigevičius 1980 m. galutinai persikėlė gyventi į Lenkiją. Čia menininko karjera dar labiau suklestėjo, jis buvo imtas kviesti į parodas visame pasaulyje. S.Eidrigevičiaus darbus yra įsigiję ne tik Lenkijos bei Lietuvos, bet ir Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Italijos, Japonijos, JAV muziejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.