„Fluxus“ grįžta linksminti

Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje „101“ Kaune duris atvėrė paroda „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“. Bendradarbiaujant su Jono Meko vizualiųjų menų centru, galerijoje pristatomi 25 garsiojo tarptautinio judėjimo „Fluxus“ eksponatai, kurie įvairiapusiškai atveria šio judėjimo įvairovę.

Paroda „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“ atidarymas Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje „101“ Kaune.
Paroda „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“ atidarymas Vytauto Didžiojo universiteto menų galerijoje „101“ Kaune.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2015, 4:28 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 3:10 AM

Parodoje galima pamatyti ne tik garsių akcijų fotografijas (pavyzdžiui, Yoko Ono „Striptizas trims“), garsiąsias „Fluxus“ dėžutes (pavyzdžiui, Jurgio Mačiūno dolerių dėžutė, Ay-O „Piršto dėžutė“ ir kt.), bet ir keletą šį meninį judėjimą reprezentuojančių filmų. Vienas įdomiausių parodos eksponatų – 1968 m. J.Mačiūno darbo kalendorius, atskleidžiantis sudėtingą menininko gyvenimo periodą – pastangas įkurti SoHo menininkų kooperatyvą, finansinius sunkumus, problemas su teisėsauga.

Parodos kuratorės – Vytauto Didžiojo universiteto meno kuratorystės programos studentės. „Ši ekspozicija ir kiti ją lydintys renginiai ne tik siekia priminti XX a. 7-ajame dešimtmetyje Niujorke atsiradusio eksperimentinio meno judėjimo dvasią bei jo prigimtį, bet kartu ir klausti, ar šiuolaikinei vartotojiškai visuomenei „Fluxus“ idėjos vis dar aktualios ir jei taip, ko jos mus gali išmokyti šiandien“, – pasakojo VDU menų galerijos „101“ vadovė Daiva Citvarienė.

Lietuvių kilmės menininkas, „Fluxus“ pradininkas ir krikštatėvis J.Mačiūnas „Fluxpasilinksminimo Fluxmanifeste“ 1965 m. rašė, kad menas įdomus ir smagus tuomet, kai jis visiems prieinamas, paprastas ir kasdieniškas. Galbūt šiandien „Fluxus“ pasilinksminimas gali būti prisimintas kaip prasminga alternatyva tingiai vartotojiškos visuomenės pramogai?

„Jei klausite mūsų, ar „Fluxus“ aktualus šiandien, mes paklausime jūsų, ar įsivaizduojate gyvenimą be staigmenos džiaugsmo, nerūpestingumo, žaismės ir spontaniškumo. „Fluxus is Fun, Fun is Fluxus“ yra kiekvienam mūsų skirta instrukcija, rodanti, kaip gyventi linksmai“, – teigė parodos rengėjos.

Atidarymo dieną lankytojai buvo kviečiami praktiškai išbandyti pasilinksminimo ideologiją – išlaisvinti savo kūrybines galias „Fluxus“ atstovų pamėgtų instrukcijų kūryboje, kuriai muzikinę įžangą pateikė Arnas Mikalkėnas ir kiti muzikantai.

Paroda veiks iki balandžio 30 dienos. Visą šį laikotarpį „Fluxus“ dvasią kurstys lydintieji renginiai:

 Balandžio 21 d. 17 val. VDU Menų fakultete (Muitinės g. 7) vyks diskusija „Ar „Fluxus“ – vykęs pokštas?“.

Balandžio 28 d. 17 val. Menų fakulteto kiemelyje rengiamos „Fluxus“ olimpinių žaidynių įkvėptos varžybos „Sportas pagal „Fluxus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.