Visiškai nuogi galerijoje. Ne meno kūriniai, o žiūrovai

„Kartu su menininku dalyvaukite nuogalių ekskursijoje po šią neeilinę parodą. Prieš pirkdami bilietus prašom įsidėmėti:

Šviesų dailininko Jameso Turrello parodoje.<br>Australijos nacionalinės galerijos feisbuko nuotr.
Šviesų dailininko Jameso Turrello parodoje.<br>Australijos nacionalinės galerijos feisbuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Justina Jurgaitytė

2015-04-16 12:14, atnaujinta 2018-01-06 16:50

1. Dalyvauti gali tik nuogi žmonės, kuriems 18 metų ir vyresni. 2. Dalyviai atvyksta ir išvyksta apsirengę. 3. Dalyvius per parodą „Jamesas Turrellas: Retrospektyva“ ves menininkas Stuartas Ringholtas. 4. Ekskursija prasidės nuo instruktažo, po to reikės nusirengti ir palikti asmeninius daiktus. 5. Dalyviai gali būti matomi iš tam tikrų taškų pro galerijos langus, kol jie eis parodos link. 6. Į ekskursijos kainą įeina užkandžiai, kava ir arbata rytais, vynas ir alus vakarais. 7. Ekskursijai pasibaigus, dalyviai apsirengs ir pasiims savo daiktus. 8. Galerijos apsauga veiks kaip visada. 9. Galerijos tarnautojai programos metu dirbs savo vietose. Tarnautojai bus apsirengę.“

Tokią informaciją Australijos nacionalinė galerija, veikianti Kanberoje, paskelbė kovo pabaigoje.

Ekskursijų išvakarėse Jungtinės karalystės portalo „The Guardian“ meno apžvalgininkas Jonathanas Jonesas svarstė, ką, išskyrus gėdą, nuogumas gali pridėti prie patirties galerijoje. Negi nuogumas suteiktų papildomą išmatavimą šviesos menininko Jameso Turrello fantastiškiems kūriniams, panašiems į haliucinacijas? 

Šviesą galima paliesti

Patekus į erdvę su J.Turrello šviesos instaliacija, apima jausmas, kad palikai žemiškąją realybę ir esi ten, kur dar niekas nėra buvęs.

73 metų amerikietis J.Turrellas – vienas žymiausių šiuolaikinio meno kūrėjų. Sakoma, kad su šviesa jis elgiasi kaip skulptorius su moliu ir kad jo kūryba parodo, jog žinios ir potyriai yra nesuderinami. Eksperimentuodamas J.Turrellas yra pasiekęs tokių efektų, kad šviesa, iki tol buvusi vien aplinkos savybe, tampa apčiuopiama, įgauna spalvą, formą, skirtingus dydžius. Atrodo, šviesą galima paliesti.

Daugybės personalinių parodų autorius, įvairių garbingų apdovanojimų laureatas, J.Turrellas yra ir Čikagos meno instituto, Klermonto universiteto Kalifornijoje ir Karališkosios menų akademijos Londone garbės daktaras.

Australijos nacionalinė galerija Kanberoje šiemet surengė J.Turrello retrospektyvą. Tačiau iš kur tokia idėja – pakviesti į šią parodą nuogalius?

Žmogaus oda geria šviesą

Anot J.Turrello, mūsų kūnai turi intymų santykį su šviesa, tačiau žmogus dažnai to nepaiso. O J.Turrellas norėtų, kad jo kūrybą žmonės gertų visu kūnu. Menininkas teigia, kad „šviesa yra mūsų dietos dalis. Mūsų oda geria šviesą, nes tai vitaminas D. Be šito vitamino mes turėtume rimtų problemų, mus apniktų depresija. Šviesa maitina mus“.

Ekskursijų vadovu po J.Turrello retrospektyvinę parodą Kanberoje tapo Australijos menininkas Stuartas Ringholtas, garsėjantis savo akcijomis, skirtomis nuogiems dalyviams. „Kai esi nuogas, tarsi perkrauni save“, sakė S.Ringholtas. 

Menininko nuomone, „laimingiausi būname nuogi: kai maudomės, miegame, mylimės. Tai mūsų geriausias laikas“. Nuogalių turus po savo paties parodas S.Ringholtas rengia nuo 2011 metų, kadangi savo kūriniais siekia padėti žmonėms išsivaduoti iš psihologinių drovėjimosi varžtų.

Australija nėra pirma šalis, kurioje J.Turnello kūrinius galėjo matyti nuogi žiūrovai. Japonijoje tarp kitų kūrinių buvo ir „Suvokimo celė“ – vienam žmogui skirta kapsulė, kurioje viešpatavo spalvota šviesa ir į kurią patekdavo tik visiškai nusirengę lankytojai. Parodoje Australijoje susidūrė ir viena kitą praturtino dviejų nuogumą vertinančių menininkų idėjos. Nėra kur slėptis

„The Guardian“ paskelbė savo kultūros apžvalgininkės Australijoje Monicos Tan reportažą iš nuogalių ekskursijos. 

Monicos Tan teigimu, Nacionalinė galerija Kanberoje – „puiki vieta dėvėti jūsų gimtadienio apdarus. Tačiau tą ekskursijos dieną čia susirinko 50 meno gerbėjų, kurie nusirenginėjo virpėdami.

Aš irgi pradėjau: nusivilkau suknelę, netrukus ir apatinius, kol stoviu, mano krūtys, užpakalis, mano viskas kvėpuoja. Esu sumišusi. Nėra kur slėptis.

„The Guardian‘o" tinklaraštininkas  Jonathanas Jones‘as teigė, jog J.Turrello svajonė, kad jo parodos žiūrovai irgi eksponuotų save yra šiek tiek arogantiška. 

Bet argi nuogumas iš principo yra svetimas parodoms? Peržvelkime meno kūrinius nuo senovinių priešistorinių civilizacijų iki šiandieninio populiaraus Vakarų meno, nuo Michelangelo stipruolio Dovydo iki Luciano Freudo tapybos, kupinos kūnų akistatų.

Žinoma, nuogas žiūrovas nėra dažnas reginys galerijoje, tačiau, kap sakė mūsų to vakaro taipogi nuogas gidas Stuartas Ringholtas, balta meno muziejaus aplinka viską supaprastina, vadinasi, drabužiai yra vizualinio triukšmo rūšis, kuri trukdo patirti meną“.

Monica Tan liudija per tą ekskursiją po šviesos kūrinių parodą palengva praradusi drovėjimąsi savo nuogu kūnu, „su kiekvienu žingsniu jaučiausi vis patogiau“, o patį parodos jausmą, remdamasi kitos nuogalės įspūdžiu, apžvalgininkė apibūdino kaip „plaukiojimą šviesų baseine“.

Tai nebuvo pokštas

Australijos nacionalinė galerija surengė tik tris nuogalių ekskursijas po J.Turrello retrospektyvą, jos vyko balandžio 1 ir 2 d. anksti rytą ir vėlai vakare – ir tai nebuvo Melagių dienos pokštas. „Žiūrėkit, ką met praleidom!!??“ komentavo galerijos lankytojai, tyrinėdami ekskursijos nuotraukas feisbuke.

O Monica Tan apie savo patirtį toje ekskursijoje parašė į „The Guardian“ ir antrą straipsnį, kiek suglumusi, kad draugai po ano reportažo vadino ją drąsuole – ne kad parašė, o kad viešai nusirengė. „Nuogumas ir nuogų kūnų fotografijos yra didžiausias susitaikymo su savimi testas. Ar esi priimtinas sau pakankamai, kad galėtum leisti tai? Noriu tikėti, kad mano atsakymas – taip“, darė išvadą Monica Tan. 

Apsirengusiems lankytojams J.Turrello kūrybos paroda atvira iki birželio pradžios. Kas būsite Kanberoje, užeikite pasimaudyti šviesose kad ir su drabužiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.