Tarp geriausių fotografų pasaulyje – lietuvė Dovilė Dagienė

Ketvirtadienio vakarą paskelbti didžiausio pasaulyje fotografijų konkurso nugalėtojai. „Prestižinių Sony World Photography Awards“ vienoje iš kategorijų laimėjo ir lietuvė fotografė Dovilė Dagienė.

Daesung Lee, Korėjos Respublika, Abstrakcija, 2 vieta. „2015 Sony World Photography Awards“.
Daesung Lee, Korėjos Respublika, Abstrakcija, 2 vieta. „2015 Sony World Photography Awards“.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė, specialiai lrytas.lt, Londonas

Apr 24, 2015, 7:08 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:25 AM

D.Dagienės fotografijų serija kategorijoje „Gyvenimo būdas“ užėmė antrąją vietą. Lietuvė savo nuotraukomis nukelia į vaikystę. Serija „Berniukas su lazda“ vaizduoja vaikus žaidžiančius su pagaliais. Paprastas šakalys tampa vaiko žaislu, ginklu, pasaulio tyrinėjimo įrankiu.

Ji yra pirmoji lietuvė, laimėjusi „Sony World Photography“ apdovanojimuose. Berniukus žaidžiančius pagaliais Dovilė fiksavo apie dvejus metus. Vienas iš padūkėlių nuotraukose – dabar jau šešiametis jos sūnus.

Didžiausi pasaulyje

„Sony“ rengiamuose apdovanojimuose geriausi darbai buvo renkami net iš 173 444 fotografijų. Jaunimo, studentų, mėgėjų ir profesionalų kategorijose varžėsi fotografai iš 171 šalies. Organizatorių teigimu, tai didžiausias dalyvių skaičius per visą apdovanojimų istoriją.

Nugalėtojų darbai nuo penktadienio bus eksponuojami „Somerset House“ parodų salėje Londone. Organizatoriai skelbia, kad dar net nepaskelbus nugalėtojų, buvo nupirkta tūkstančiai bilietų į parodą. „Somerset House“ ekspozicijos sprendimai yra įdomūs. Ant sienų galima pamatyti ne tik medinius rėmus su fotografijomis, bet ir „Sony“ planšetes ir plačiaekranius televizorius.

Tai sudaro kiek keistoką, tačiau neerzinantį įspūdį – salėje maloniai ir jaukiai kvepia mediena, o šalia spindi kruopščiai nublizginti kompiuterių ekranai. Jeigu kas nors ir sutrikdo tą pagarbią tylą, tai fotografijų pasakojimai.

Šių metų apdovanojimuose nemažai prizines vietas užėmė darbai susiję su Ukrainos – Rusijos karu. Net keturi savo kategorijose prizines vietas laimėję fotografai pateikė darbus Ukrainos tema. Buvo galima pamatyti Maidano pianistą ir protestus, Donbaso šachtininkų gyvenimą. Serija „Molotov“ jo autoriui Donaldui Weberiui pelnė pirmąją vietą natiurmorto kategorijoje.

Metų fotografas – amerikietis

Iš trylikos nugalėtojų profesionalų kategorijose buvo išrinktas geriausias metų fotografas.  Juo išrinktas amerikietis Johnas Moore'as. Fotografui atiteko 25 tūkst. JAV dolerių piniginis prizas ir naujausia „Sony“ fototechnika.

Parengęs reportažą iš Ebolos hemoraginės karštligės krečiamos Liberijos, J.Moore'as laimėjo ir naujienų kategorijoje. Profesionalus fotografas pripažino, kad apsispręsti ar važiuoti į epidemijos purtomą valstybę jam teko greitai.

Ekspertai vertindami J.Moore darbą pabrėžė, kad fotografas fiksuodamas šiurpius ir sukrečiančius įvykius, turi išlaikyti žmogiškumą. „Getty Images“ specialiajam fotokorespondentui įamžinant siaubingai kenčiančius Liberijos gyventojus, tai pavyko.

„Sunku apsakyti, kaip tai buvo sunku Liberijos žmonėms. Pagal jų laidojimo tradicijas, jie nekremuoja žmonių palaikų. Todėl artimųjų netektis, po to kremacija ir laidojimas neturint artimo kontakto, jiems buvo labai sudėtingas. Turėjau galimybę pasikalbėti su daugybe žmonių. Ką jiems gali pasakyti tokiomis aplinkybėmis? „Man dėl to labai gaila“, matyt, nėra tas žodis, kurio užtektų“, – pasakojo fotografas.

J.Moore'as pasakojo, kad dirbo su specialia apsauga, todėl pavojus užsikrėsti užkratu buvo minimalus. Tačiau baimė susirgti mirtina liga vis tiek išliko.

„Prisimenu, fotografavau našlaičiu likusį vaiką, kai vienas iš medikų pastebėjo, kad aš įlipau į kažkokius skysčius. Ir aš tikrai buvau į kažką įlipęs. Aš nupurškiau savo batus net kelis kartus, o grįžęs į ligoninę stovėjau dezinfekciniame skystyje apie dešimt minučių. Žinoma, kad bijojau, bet baimė manęs visą laiką nelydėjo“, – sakė jis.

Dėvėdamas specialų kostiumą, amerikietis susidūrė su dar vienu iššūkiu. Esant su kauke sunku užmegzti kontaktą su žmonėmis. J.Moore'as pasakojo, kad kartais užtekdavo vien žmogaus žvilgsnio, iš kurio jis suprasdavo, kad turi leidimą fotografuoti. Jeigu žmogus papurtydavo galvą ar duodavo kitokį ženklą, fotografas jų kančių nefotografuodavo.

„Sony World Photography Awards“ nugalėtojai:

Architektūra. 1-ąją vietą laimėjo rumunas Cosmin Bumbut. 2 vieta – Massimo Siragusa, Italija. 3 vieta – Vadim Sivak, Ukraina.

Menai ir Kultūra. Pirmąją vietą pelnė fotografas iš JAV Aristide Economopoulos. 2 vieta – Alessandra Bello, Italija. 3 vieta – Rich Wiles, Didžioji Britanija, nors šiuo metu gyvena Palestinoje.

Kampanija. Laimėjo prancūzas Sebastianas Gil Miranda. 2 vieta – Jonathan Syer, Didžioji Britanija. 3 vieta – Eduardo Leal, Portugalija.

Abstrakcija. Laimėjo Rahulis Talukder iš Bangladešo. 2 vietas – Daesung Lee, Pietų Korėja. 3 vieta – Alejandro Almaraz, Argentina.

Dabarties iššūkiai. 1 vieta – Scottas Typaldos, Šveicarija. 2 vieta – Corentin Fohlen, Prancūzija. 3 vieta – Annalisa Natali Murri, Italija.

Naujienos. Laimėjo Johnas Moore'as iš JAV. 2 vietą Valerijus Melnikovas, Rusija. 3 vieta – Hermanas Verwey, Pietų Afrika.

Kraštovaizdis. 1 vieta – Simonas Norfolkas, Didžioji Britanija. 2 vieta – Peng-Chyn Yen, Taivanas. 3 vieta – Giulio di Sturco, Italija.

Gyvenimo būdas. 1 vieta – Li Fan, Kinija. 2 vieta – Dovilė Dagienė, Lietuva. 3 vieta -  Ramilas Gilvanovas, Rusija.

Žmonės. Laimėjo Giovanni Troilo, Italija. 2 vieta – Johanas Bavmanas, Švedija. 3 vieta – Liza Van der Stock, Belgija.

Portretas. 1 vieta – Ruben Salgado Escudero, Ispanija. 2 vieta – Dougie Wallace, Jungtinė Karalystė. 3 vieta – Jensas Juulas, Danija.

Sportas. 1 vieta – Riccardo Bononi, Italija. 2 vieta – Irina Dainakova, Baltarusija. 3 vieta – Jonathanas Yeap Chin Tiongas, Singapūras.

Natiurmortas. Laimėjo Donald Weber, Kanada. 2 vieta – Peter Franck, Vokietija. 3 vieta – Mong-Yong Sim, Malaizija.

Kelionės. Nugalėjo Bernhard Lang, Vokietija. 2 vieta – Nadia Dias, Indija. 3 vieta – Yoko Naito, Japonija.

Mėgėjų kategorija. Laimėjo vokietis Arminas Appelas.

Jaunimo kategorija. Laimėjo 19 metų Yong Lin Tan iš Malaizijos. Pirmąją vietą laimėjusį kadrą vaikinas nuspaudė Kedaho mieste, Malaizijoje, savo močiutės namuose. Atsiimdamas apdovanojimą vaikinas pabrėžė, kad dažnai gyvenime nepastebime gražių dalykų, kurie yra visai šalia.

Studentų kategorija. Laimėjo rusė Svetlana Blagodareva. Sankt Peterburge gyvenanti mergina savo universitetui laimėjo 35 tūkst. eurų vertės „Sony“ įrangos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.