Tarp vertingiausių Venecijos bienalės parodų

Venecijoje veikia paroda „Chaoso riba (Išvarymas iš rojaus)“, kurioje kartu su Italijos menininku Gianluca Malgeri, amerikiete LaToya Ruby Frazer, savo darbus rodo lietuvės Eglė Rakauskaitė (Egle Rake) ir Audronė Vaupšienė (Audra Vau). Tarptautinis meno ir kultūros naujienų portalas „Blouin Artinfo“ projektą įtraukė į dvyliktuką lankytinų renginių Venecijos bienalės metu.

Venecijoje veikia paroda „Chaoso riba (Išvarymas iš rojaus)“, kurioje dalyvauja lietuvės menininkės.<br>Rengėjų nuotr.
Venecijoje veikia paroda „Chaoso riba (Išvarymas iš rojaus)“, kurioje dalyvauja lietuvės menininkės.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2015, 5:49 PM, atnaujinta Jan 3, 2018, 10:37 PM

„Chaoso riboje (Išvaryme iš rojaus)“ menininkės įžvelgia paraleles tarp socialinės ir ekonominės neteisybės, gamtos nykimo ir moteriškos patirties nuvertinimo. Čia įdomiai jungiami iš pažiūros nesusiję dalykai – ekofeminizmas ir chaoso teorija.

Štai, kokie tai kūriniai.

Gianluca Malgeri (g. 1974 m., Italija) parodoje eksponuoja skulptūras, tam tikrus utopinės architektūros modelius, kurie sukurti remiantis lietuvių simbolisto tapytojo ir kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlonio darbais.

LaToya Ruby Frazier (g. 1982 m., JAV) pristato autobiografinį video filmą, kuris dokumentuoja menininkės ir jos motinos vizitą pas alternatyvios medicinos gydytoją detoksikacijos klinikoje – jos abi kenčia dėl ligos, kurią sukėlė užterštumas jų miestelyje.

Audronė Vaupšienė (Audra Vau, g. 1970 m., Lietuva) parodai sukūrė naują video ir fotografijų ciklą „Out of Control“, kuris liudija menininkės asmeninį santykį su autentišku lietuvišku kraštovaizdžiu.

Eglė Rakauskaitė (Egle Rake, g. 1967 m., Lietuva) rodo 199 m. sukurto videofilmą, kuriame įamžintas performansas „Be kaltės kaltiems. Pinklės. Išvarymas iš rojaus“, eksponuotas daugelyje tarptautinių parodų ir pripažintas vienu ryškiausių Rytų Europos šiuolaikinio feministinio meno pavyzdžių.

Paroda aktualiai atliepia ir pagrindinę Milano EXPO 2015 temą, kuri taip pat kviečia diskutuoti apie visuomenės ir ekologijos santykį.

Bendradarbiaujant su Italijos ir JAV meno galerijomis sukurtas projektas yra paralelinis Venecijos meno bienalės renginys (collateral event). Parodos kuratorės – daugiau nei dešimtį metų aktyviai tarptautinėje meno rinkoje dirbanti lietuvių kilmės Vita Zaman bei amerikietė Nicola Vassell. Tai pirmas kartas, kai Venecijos paralelinių renginių programoje prisistato Baltijos šalių menininkai.

Paroda veiks iki birželio 30 d. nuo pirmadieniais – penktadieniais 11-18 val. Casa Donati, Dorsoduro 1051, Venecijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas