Tapytojai D.Kasčiūnaitei subrandinti parodą prireikė 8 metų

Nacionalinės premijos laureatė, tapytoja abstrakcionistė Dalia Kasčiūnaitė birželio 30-ąją kone po dešimtmečio Vilniaus „Galerijoje555“ pristatys naują ilgai brandintą parodą  “Tapyba“. Šis įvykis neeilinis ne tik T.Ševčenkos loftų kvartalui, bet ir visai Lietuvai, nes autorė itin skrupulingai ir preciziškai kaupėsi šiam įvykiui ir ryžosi sulaužyti jos kūrybą neretai vainikuojančius stereotipus – naujojoje parodoje daug eksperimentinių bandymų. Vienas iš jų – portretų ciklas, kurio iš tapytojos veikiausiai nesitiki nei meno kritikai, nei kūryba besidomintys žmonės.

„Man lemta būti pioniere, ta, kuri nevengia pradėti ką nors nauja“, – teigė dailininkė D.Kasčiūnaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Man lemta būti pioniere, ta, kuri nevengia pradėti ką nors nauja“, – teigė dailininkė D.Kasčiūnaitė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
D.Kasčiūnaitė. „Dvikova“.
D.Kasčiūnaitė. „Dvikova“.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jun 29, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 9:31 PM

Paklausta, kaip jaučiasi rengdamasi aštuonioliktajai tapybos parodai, D.Kasčiūnaitė drąsiai pareiškė, kad kurdama yra laisva, o laisvė jai – neatsiejama kūrybos ir gyvenimo vertybė. „Man lemta būti pioniere, ta, kuri nevengia pradėti ką nors nauja. Pralaužti ledus man nėra svetimas jausmas. Aš nesu ta, kurios kūrybą būtų galima įsprausti į rėmus. Prieš pradėdama kurti nežinau, kas atsiras, esu emocijos, o ne struktūros žmogus. Nebijau aplinkinių reakcijos ir kritikos, nes esu nepažabojama, o apibūdinimas „abstrakcionistė“ manęs neįpareigoja“, – emocijų neslėpė menininkė.

„Galerijos555“ įkūrėja Violeta Moščinskienė, apibūdindama žinomos tapytojos parodą, neslėpė džiaugsmo aukšto meninio lygio parodą eksponuoti menų inkubatoriuje ir pabrėžė, kad taip ilgai brandinta paroda rodo autorės sąmoningą apsisprendimą parodyti visuomenei tik brandžiausius meninius darbus ir išlaikyti aukštus standartus.

„Garsios tapytojos D.Kasčiūnaitės parodos atsiradimas galerijoje neabejotinai rodo galerijos pripažinimą meno pasaulyje, nes tokio lygio dailininkų Lietuvoje nelabai daug. Žvelgdama į autorės tapybos darbus jaučiu, kad jie stebėtojui tarsi generuoja „niekada nenustojančio žmogaus“ leitmotyvą. Net ir pats parodos pavadinimas „Tapyba“, mano supratimu, jau reiškia didelį tikėjimą tuo, kas daroma. Tai – kaip malda kūrybiniam veiksmui, kuris ir gydo, ir skatina veikti, nevengiant eksperimentuoti“, – svarstė V.Moščinskienė.

D.Kasčiūnaitės naujosios parodos darbai, anot jos pačios, „spinduliuoja stiprų gyvenimo džiaugsmą“. Juose vyrauja vidurvasario tema, kurios neatsiejama dalis – nuolatiniai ieškojimai.

Menotyrininkas Antanas Andrijauskas yra rašęs, kad analizuoti D.Kasčiūnaitės kūrybą – sudėtingas uždavinys, nes daugelyje darbų nėra pasakojimo. Tai būdinga ir naujausiems kūriniams. Pasak kritiko, menininkės darbuose daug neišbaigtumo poetikos, vietos kontempliacijai, noro išsivaduoti iš įprasto jai stiliaus. Pati autorė, apibendrindama naująją parodą, pabrėžė: „Jei kūrėjas nori ką nors keisti, jam reikia visiškai užmiršti tai, ką darė. Kai tik atsiriboju nuo praeities, staiga ateina nušvitimas.“ 

D.Kasčiūnaitės parodos „Tapyba“ atidarymas. Birželio 30 d. 18 val.  “eLoftHOTEL“, „Galerija555“ (T.Ševčenkos g. 16, Vilnius).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?