Negalite įsigyti milijonus kainuojančių kūrinių? Naikinkite juos

Videožaidimo „Jeffas Koonsas turi mirti!!!“ kadras.
Videožaidimo „Jeffas Koonsas turi mirti!!!“ kadras.
Parodoje eksponuojamo kūrinys primena XX a. devintojo dešimtmečio žaidimus.
Parodoje eksponuojamo kūrinys primena XX a. devintojo dešimtmečio žaidimus.
Menininkas J.Koonsas – žaidimo „Jeffas Koonsas turi mirti!!!“ bosas.
Menininkas J.Koonsas – žaidimo „Jeffas Koonsas turi mirti!!!“ bosas.
Videožaidimas „Jeffas Koonsas turi mirti!!!“.
Videožaidimas „Jeffas Koonsas turi mirti!!!“.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

Jul 14, 2015, 6:43 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 5:47 AM

Berlyno šiuolaikinio meno institute KW surengtoje parodoje „Sudeginti ir pamiršti. Apie prievartą“ eksponuojamas videožaidimas, kurio esmę nusako jo pavadinimas – „Jeffas Koonsas turi mirti!!!“.

Dabar kiekvienas parodos lankytojas, kurį piktina nerealiai didelės kai kurių šiuolaikinio meno kūrinių kainos, gali išlieti visas neigiamas emocijas sprogdindamas garsiuosius amerikiečių menininko J.Koonso balionų šunelius ir kitus jo darbus. 2013 metais oranžinis J.Koonso „Balionų šuo“ buvo nupirktas už 58 milijonus dolerių. Tai buvo rekordinė suma, sumokėta už dar gyvo skulptoriaus darbą.

Taigi, kas nutiktų, jei jus naktį užrakintų muziejuje? Ir jei jūsų rankose kažkokiu būdu atsidurtų granatsvaidis, o muziejaus salėse – J.Koonso retrospektyva? Tokį provokuojantį klausimą publikai užduoda multimedijų menininkas, kurio pseudonimas „Hunter Jonakin“ (medžiotojas Jonakinas). Jis neatsitiktinai pasirinko būtent J.Koonso darbus, mat yra įsitikinęs, kad į šio menininko kūrinius žmonės negali žiūrėti abejingai. Vieni juos mėgsta ir vertina, o kiti – jų tiesiog nekenčia. Pastariesiems ir siūloma sunaikinti tuos milijonus kainuojančius kūrinius kompiuteriniame žaidime.

Ekrane pasirodo ir pats darbų autorius, kuris bando sutramdyti žaidėją-barbarą. Iš pradžių tiesiog moralizuodamas, o kituose lygiuose – pasikviesdamas į pagalbą apsaugininkus, kuratorius, juristus. Visi jie trukdo herojui sėkmingai pasiekti žaidimo finalą.

„J.Koonsas – vienas sėkmingiausių, žinomiausių ir prieštaringiausių šiuolaikinių menininkų. Visus sumanytus kūrinius realizuoja ne jis pats, bet daugybė pagalbininkų. O žiūrovai arba mėgsta, arba nekenčia ir paties J.Koonso, ir jo kūrybos. Kaip tik todėl jis tapo mano žaidimo herojumi“, – sakė „medžiotojas Jonakinas“.

Žinoma, žaidėjas visuomet gali rinktis – naikinti kūrinius ar nenaikinti. Mat paroda, kurioje eksponuojamas savo dizainu devintojo dešimtmečio žaidimus primenantis darbas, bando menininkų akimis pažvelgti į karo, jėgos ir agresijos temas. Ją galima aplankyti iki rugpjūčio pabaigos. Parengė Emilija Lapė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.