Fotografas ieško gyvybės pėdsakų lėlių portretuose

Rugpjūčio 27 d. galerijoje „Meno niša“ atidaroma italų menininko Gianluca Sodaro fotografijų paroda „Nesenstančios: lėlės turi daug laiko“.

G.Sodaro. „Laura“.
G.Sodaro. „Laura“.
G.Sodaro. „Caterina“.
G.Sodaro. „Caterina“.
G.Sodaro. „Carmela“.
G.Sodaro. „Carmela“.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 23, 2015, 11:33 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 8:22 AM

Kino režisierius G.Sodaro yra pelnęs daug prizų už savo unikalius filmus, kurie žinomi visame pasaulyje. Jis bendradarbiavo su amerikiečių kompozitoriumi Angelo Badalamenti (geriausiai žinomu muzika režisieriaus Davido Lyncho filmams), kuris sukūrė garso takelį kino filmui „Ką Dievas sau galvoja?“ (God's Got His Head in the Clouds). Ši G.Sodaro juosta buvo pristatyta ir Lietuvoje, Šiaurės šalių kino forume „Scanorama“.

G.Sodaro visada pasitelkia savo kūryboje fotografiją, kaip priemonę veidams, nuotaikoms, istorijoms užfiksuoti. Gimęs Sicilijoje menininkas perteikia istorijas ir charakterius gimtosios šalies spavomis ir nuotaikomomis, labai estetiškai atskleisdamas žmonių prieštaringumą ir reakcijas į sudėtingą tikrovę.

Parodoje „Nesenstančios: lėlės turi daug laiko“ kūrėjas pristato 25 lėlių portretus. G.Sodaro nufotografavo jas skirtingose erdvėse ir skirtingomis pozomis, priklausomai nuo to, ką siūlo su jomis daryti pačios lėlės. Tačiau, nepaisant visko, lėlė išsaugo savotišką orumą.

„Kuo daugiau į jas žiūrime, tuo labiau mus užvaldo įdėmus jų žvilgsnis, perteikiantis nuolankumą, priešiškumą, nuostabą, sumišimą, džiaugsmą, melancholiją, priekaištą. Kartais patys jaučiamės stebimi ir tikrinami – tik sąmoningas abejingumas gali mus apsaugoti nuo emocijų, kurias mums sukelia sustingę lėlių veidai“, – rašo parodos anotacijoje Romos dailės akademijos profesorė Giuliana Stella.

Lėlių portretai atkeliavo iš Gianluca vaikystės. Menininkas pradėjo fotografuoti būdamas devynerių, mat lėlės leidosi fotografuojamos, nebandydavo ištrūkti ir nenuvildavo pradedančio menininko smalsumo.

Anot G.Stella‘os, G.Sodaro lėlių portretai stulbina traukos jėga. Menininkui lėlės tokios artimos, kad jis suteikė joms vardus, geriausiai atspindinčius kiekvienos charakterį.

„Jos tokios panašios į mus ir tuo pačiu skirtingos. Žmonių veidus vagoja bėgantis laikas, o lėlių veidai yra belaikiai. Lėlės turi daug laiko. Gal tai ir yra jų magijos esmė? Kur riba tarp to, kas tikra ir netikra, gyva ir negyva? G.Stella meistriškai ją išryškina, sukeldamas sunkiai nusakomus jausmus – tarsi nerimą, baimę, netikrumą, susidūrus su tuo, kas pažįstama ir kartu svetima“, – rašo anotacijoje G.Stella

G.Sodaro fotografijų parodos „Nesenstančios: lėlės turi daug laiko“ atidarymas galerijoje „Meno niša“ – rugpjūčio 27 d. 18 val. Paroda veiks iki rugsėjo 19 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.