Intriguojantis performansas – smuikininką maitina publika

Šį penktadienį Vilniaus galerijoje „Vartai“ rengiamas Abrahamo Brody performansas „Smuikininkas yra čia“. Šiame performanse tiriama galinga energija, susidaranti tarp atlikėjo ir publikos. Svarbiausia užduotis yra padaryti klausytojus aktyviais performanso dalyviais, todėl Abrahamas Brody kviečia lankytojus atsisėsti priešais jį, ne visus iš karto, o po vieną, ir kuria muzikines improvizacijas remdamasis tuo, ką mato jų akyse. Priešais smuikininką sėdintys klausytojai raginami visą laiką žvelgti jam tiesiai į akis.

A.Brody – performansų ir konceptualaus meno kūrėjas, taip pat smuikininkas.<br>Organizatorių nuotr.
A.Brody – performansų ir konceptualaus meno kūrėjas, taip pat smuikininkas.<br>Organizatorių nuotr.
A.Brody – performansų ir konceptualaus meno kūrėjas, taip pat smuikininkas.<br>Organizatorių nuotr.
A.Brody – performansų ir konceptualaus meno kūrėjas, taip pat smuikininkas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 1, 2015, 12:06 PM, atnaujinta Oct 12, 2017, 12:57 PM

Performansas „Smuikininkas yra čia“ priverčia tiek publiką, tiek atlikėją pilnai patirti šią akimirką, ir leidžia klausytojams gerai suvokti savo jausmus čia ir dabar. Kūrinys įvyksta dviem būdais: smuikininkas improvizuoja pagal tai, ką mato klausytojų akyse, o šie yra tiesiogiai veikiami ir keičiami skambančios muzikos. Iš to gimsta nuolat kintantis procesas ir spontaniška, kiekvienu momentu unikali muzikinė kompozicija.

Publikos skleidžiama energija maitina smuikininko muzikinę ekspresiją. Kuo ilgiau klausytojai yra šioje erdvėje ir kuo labiau susitelkia į esamą akimirką, tuo aktyviau gali kontroliuoti dialogą su smuikininku ir su savimi.

Abrahamas Brody yra performansų ir konceptualaus meno kūrėjas, taip pat smuikininkas, įgijęs klasikinį muzikinį išsilavinimą, todėl siekia nuodugniai tirti publikos dalyvavimą gyvame muzikos atlikime naudodamas smuiką performanso žanro kūriniuose.

Abrahamas Brody yra surengęs savo performansų įvairiose vietose Europoje, JAV ir Kanadoje. Neseniai jis buvo pakviestas reziduoti „Barbican“ centro meno galerijoje Londone, ten pristatė tris naujus kūrinius, ir du iš jų buvo sukurti senovinių lietuviškų apeigų pagrindu, bendradarbiaujant su sutartinių giedotojų grupe „Trys keturiose“.

Jis taip pat bendradarbiavo su Michalu Rovneriu Londono galerijoje „Pace“ ir buvo pakviestas Marinos Abramović atlikti savo performanso „Smuikininkas yra čia“ šešių valandų trukmės versiją Beyelerių fondo muziejuje Bazelyje (Šveicarija); renginį kuravo pati Abramović. Smuikininkas griežė „Southbank“ centre ir jo Karališkojoje koncertų salėje Londone, Moricburgo festivalyje Vokietijoje (ir gavo publikos apdovanojimą), Kristupo festivalyje Vilniuje, Leipcigo „Gewandhaus“, Prahos Smetanos salėje, Drezdeno Dievo Motinos bažnyčioje (Frauenkirche), Vienos „Haydnsaal“; „Ronnie Scott’s“ džiazo klube, „Barbican“ centre, Karališkojoje operoje ir Spitalfields Londone, Bostono simfoninio orkestro koncertų salėje JAV ir kitur.

Abrahamo Brody performansas „Smuikininkas yra čia“ galerijoje „Vartai“ vyks penktadienį, spalio 2 d., 18 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.