Fotomenininko A.Kunčiaus retrospektyvos proga – garbės ženklas

LR kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“ skirtas fotomenininkui, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Algimantui Kunčiui už Lietuvos kultūrai įžiebtas idėjas ir iniciatyvas, inspiruojančias bendruomenę pozityviai veiklai, asmeninę poziciją ir atsakomybę, kuriant kultūrinę ir dvasinę aplinką.

A.Kunčiaus nuotraukos.
A.Kunčiaus nuotraukos.
A.Kunčiaus nuotrauka.
A.Kunčiaus nuotrauka.
A.Kunčiaus nuotrauka.
A.Kunčiaus nuotrauka.
LR kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.
LR kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk“.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

2015-10-22 11:49, atnaujinta 2017-10-08 13:10

Algimantas Kunčius ( g. 1939 m.) yra vienas svarbiausių Lietuvos fotomenininkų, formavusių Lietuvos fotografijos meno mokyklą, vienas iš Lietuvos fotomenininkų sąjungos steigėjų.

Apdovanojimas A.Kunčiui bus įteikiamas spalio 23 d., penktadienį, atidarant personalinę fotomenininko parodą „Vaizdaraščiai“ Nacionalinėje dailės galerijoje. Didžiojoje salėje pristatoma ekspozicija – svarbiausias galerijos rudens sezono įvykis.

Per pastaruosius dešimtmečius tikriausiai neišspausdinta nė viena Lietuvos fotografijos rinktinė, į kurią nebūtų įtraukta A. Kunčiaus darbų. Per daugiau kaip 50 metų aktyvios kūrybinės veiklos išleisti septyni fotografijų albumai, surengta eilė parodų, 1998 m. fotografui paskirta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

Tačiau šio autoriaus kūryba žiūrovų sąmonėje subyrėjusi į fragmentus: kultūros veikėjų portretai, senasis Vilnius, kaimo gyvenimas „Sekmadieniuose“, atminties architektūra, įamžinta „Reminiscencijų“ cikle, jautrūs Lietuvos tolių vaizdai, kino dokumentika, gluminančios vėlyvojo sovietmečio statybų grimasos, rekonstruojamas Gedimino prospektas ar Pašilaičių mikrorajono dangų išmarginęs debesų brukas.

Nacionalinėje dailės galerijoje surengtos parodos tikslas šiuos fragmentus apjungti į nuoseklų pasakojimą, pristatantį išskirtinę Lietuvos kultūros asmenybę – fotografą A.Kunčių ir jo turtingą kūrybinį kelią.

Parodoje eksponuojama per 500 A. Kunčiaus kūrinių – fotografijos ir kino filmai – sukurtų nuo 1962 iki 2015 metų. Ekspoziciją lydi katalogas.

Parodos veikimo metu vyks susitikimai su autoriumi ir edukaciniai užsiėmimai. Parodoje eksponuojami kūriniai iš fotografo archyvo ir svarbiausių Lietuvos muziejų kolekcijų: Lietuvos dailės muziejaus, Lietuvos nacionalinio muziejaus, Modernaus meno centro, Šiaulių „Aušros“ muziejaus ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos fotografijos rinkinio.   Paroda „Vaizdaraščiai“ Nacionalinėje dailės galerijoje veiks iki 2015 m. gruodžio 6 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.