Skulptoriaus kūriniuose kai kas pamato ir poetą Gintarą Patacką

Kaune keraminių darbų parodą surengęs menininkas iš Alytaus Audrius Janušonis ją pavadino „Kauno poetams“. Kūriniuose kauniečiai gali atpažinti garsius eilių kūrėjus, bet pamato ir patys save.

Kauno bienalės dalyvio A.Janušonio darbų parodoje „Kauno poetams“ galima ieškoti su Kaunu ir žymiais žmonėmis susijusių užuominų ir asociacijų.
Kauno bienalės dalyvio A.Janušonio darbų parodoje „Kauno poetams“ galima ieškoti su Kaunu ir žymiais žmonėmis susijusių užuominų ir asociacijų.
P.Mantauto nuotr.
P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Laikinoji sostinė“)

Oct 24, 2015, 1:26 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 3:25 AM

Kaune, M.Žilinsko dailės galerijoje, galima aplankyti Kauno bienalėje dalyvaujančių menininkų parodas. Vieną jų pristato menininkas A.Janušonis.

Paroda pavadinta „Kauno poetams“. Kauniečiai keramiko iš Alytaus darbuose – keraminėse skulptūrose ir jų kompozicijose – gali ieškoti asociacijų su Kaunu, miesto menininkais ir pačiais savimi.

Menotyrininkai įsitikinę, kad kauniečiai patys linkę poetizuoti savo istoriją, todėl ekspozicija turėtų suintriguoti ne tik eilių kūrėjus.

Parodą skyrė Kaunui

A.Janušonis yra vienas 2013 metais vykusios Kauno bienalės „Unitekstas“ laureatų. Už tai jos rengėjai menininkui pasiūlė šiemet jau 10 kartą vykstančioje bienalėje „Sujungti“ pristatyti asmeninę darbų parodą.

A.Janušonio kūrinių paroda, rodoma M.Žilinsko dailės galerijoje, pavadinta „Kauno poetams“.

Jos autorius pasakojo, kad jei jau parodą galėjo pristatyti Kaune, tad šiam miestui ir kauniečiais ją ir skyrė.

„Kaune turiu keletą draugų, kurie plačiąja to žodžio prasme yra poetai. Kadangi parodą buvau pakviestas parodyti būtent laikinojoje sostinėje, joje savo darbais ir norėjau kalbėti apie šį miestą ir miestiečius“, – sakė A.Janušonis.

Skatina lukštenti kodus

Kai kuriuose darbuose galima pamatyti apskritaveidžius žmones. Kai kuriems parodos lankytojams jie primena kaunietį poetą Gintarą Patacką.

Taip pat yra skulptūra, primenanti Laisvės paminklą. Vienoje kompozicijoje autorius panaudojo krepšinio kamuolį. Kai kurios darbų kompozicijos dvelkia populiarių Kauno bohemos kavinių dvasia.

A.Janušonis sakė, kad konkrečiai G.Patacko nevaizdavo. Apskritaveidžiai jo personažai labiau asocijuojasi su mėnuliu.

„Mėnulis, haiku, poezija, G.Patackas, kiti poetai ir tie, kurie jaučiasi esą poetai širdyje, – tam skirti šie darbai“, – sakė skulptorius.

A.Janušonis savo darbų paroda kauniečius siekė paskatinti ieškoti kiekvienam savitai atpažįstamų vietų, situacijų, personalijų kodų. Jam įdomu, ką juose įžvelgs kiekvienas lankytojas.

Kvies kurti moksleivius

Menotyrininkė Virginija Vitkienė sakė, kad A.Janušonio kūriniai yra daugiasluoksniai.

Juose susipynusios su meno istorija, tam tikromis Kauno vietomis ir objektais, patarlėmis, priežodžiais ir prietarais susijusios asociacijos.

„Kauniečiai linkę poetizuoti savo istoriją, praeitį. Pats autorius taip pat yra tarsi poetas.

Poezijoje nebūtina laikytis literatūros taisyklių, kai kūrinys turi pradžią, dėstymą ir moralizuojančias išvadas. Tokios yra ir A.Janušonio skulptūros bei jų kompozicijos“, – sakė V.Vitkienė.

Gruodžio mėnesį Kauno bienalės rengėjai ketina rengti edukacinę programą moksleiviams. Apsilankę parodoje „Kauno poetams“ mokiniai bus kviečiami patys kurti rašinius apie jiems kilusias asociacijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.