Vokiečių tapytojos paveikslai primena psichologinius seansus

Lapkričio 5 d. Vilniuje, Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje atidaroma vokiečių tapytojos Susie Vier darbų paroda „tête-à-tête“. Prancūziškai tai reiškia „galva į galvą“ – vienu du, akis į akį, tarp keturių akių. Toks pačios dailininkės ap(si)brėžimas taikliai nusako tai, ką ir kaip ji kuria.

S.Vier paveikslo „Motiv 2“ fragmentas.
S.Vier paveikslo „Motiv 2“ fragmentas.
S.Vier. Motiv 1.
S.Vier. Motiv 1.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 1, 2015, 6:08 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 8:36 AM

Viena vertus, menininkės darbuose iš tiesų kartojasi keliaudami iš vienos kompozicijos į kitą dviejų personažų galvų motyvai, kartais patalpinti beveik klaustrofobiškuose drobės ar popieriaus stačiakampiuose. Dažnai tai yra vyro ir moters veidai, nukreipti vienas į kitą ir tartum gilaus bei svarbaus asmeninio dialogo metu bendraujantys tarpusavyje nekreipdami dėmesio į tai, kas vyksta aplink juos.

Kita vertus, tas „tête-à-tête“ principas diktuoja ir visą S.Vier kūrybinę strategiją – tai yra kuo tikriausi psichologiniai seansai, kurių metu pačios autorės liejami emociniai impulsai yra projektuojami ne tik į menines išraiškos priemones, bet ir į žiūrovų auditoriją.

Taip „tête-à-tête“ situacijoje atsiduria ne tik dailininkė (ji teigia mezganti intymųjį dialogą su tapyba), jos personažai, bet ir kūrinius stebintieji. O kalbama čia apie esminius dalykus, tokius kaip meilė, pasitikėjimas, draugystė, tiesa.

Savo plastika bei forma S.Vier atstovauja naujajam vokiškajam ekspresionizmui, praturtintam Vidurio ir Rytų Europos kultūrinine patirtimi – ikoninės tapybos, naiviojo liaudies meno, gotikinės graviūros ir net muzikinės baroko tradicijos impulsais.

S.Vier gimė Rostoke 1976 m. Nuo 1990-ųjų ji lankė dailės kursus, 1996-1999 m. Studijavo knygrišybą Berlyne. 2001-2004 m. kūrėja tęsė studijas Rostoko technikos meno mokykloje (Rostocker Technischen Kunstschule (RTK)), pasirinkusi plakato ir knygų iliustravimo specializaciją. 2001-2010 m. S.Vier dirbo knygriše ir grafine dizainene Warnecke knygrišykloje. Nuo 2011 m. ji kuria kaip laisva menininkė.

Parodos atidaryme gros Juliaus Černiaus vadovaujamas klarnetų kvartetas „Bad Reed“ – Denisas Noreiko, Vytautas Žemaitis, Lukas Kašėta ir Artūras Kažimėkas.

Vokiečių menininkės S.Vier personalinės parodos „tête-à-tête“ atidarymas Marijos ir Jurgio Šlapelių name-muziejuje Vilniuje (Pilies g. 40) – lapkričio 5 d. 18 val. Paroda veiks iki lapkričio 22 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.