Tėvo skulptūra krauna milijonus ir kelia galvos skausmą

Pirmą kartą nuo tada, kai įsiplieskė tarptautinis skandalas dėl Pablo Picasso skulptūros „Moters biustas“, jos buvusi savininkė, autoriaus duktė Maya Widmaier Picasso oficialiai paneigė jai mestus kaltinimus, esą šią skulptūrą ji pardavė du kartus skirtingiems pirkėjams.

Už 106 mln dolerių parduotas P.Picasso „Moters biustas“ vaizduoja jo žmoną, o poros vaikai varsto teismų duris trokšdami iš jo pasipelnyti.<br>AFP nuotr.
Už 106 mln dolerių parduotas P.Picasso „Moters biustas“ vaizduoja jo žmoną, o poros vaikai varsto teismų duris trokšdami iš jo pasipelnyti.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2016, 9:19 PM, atnaujinta Jun 8, 2017, 6:52 PM

Praėjusią savaitę ponia išplatino per savo advokatą pareiškimą, kuriame teigia, kad 1931-aisiais tėvo sukurtą jos motinos Marie Therese Walter gipsinį biustą pardavė gegužę Niujorko prekeiviui Larry Gagosianui, o šis – Niujorko finansininkui Leonui Blackui.

Už darbą buvo suderėta apvali sumelė – 106 milijonai dolerių. Tai – didžiausia iki šiol kaina, kokia įvertinta P.Picasso skulptūra. M.Widmaier Picasso įsitikinimu, ji – adekvati, o kaltintojų neteisėtu pardavimu pretenzijos – nepagrįstos.

Mat netrukus po šio sandorio karališkoji Kataro šeima pateikė ieškinį Šveicarijos teisme įrodinėdama, jog jau nusipirko tą pačią skulptūrą, tik gerokai pigiau. Skandalas iškilo į viešumą tada, kai L.Gagosianas, norėdamas užginčyti arabų pretenzijas, kreipėsi į Niujorko federalinį teismą.

Praėjusią savaitę paaiškėjo, kad kilmingieji arabai prieš dvejus metus susiderėjo su M.Widmaier Picasso maždaug dėl 47 milijonų dolerių kainos už „Biustą“ – anuomet tai buvo taip pat rekordinė suma – ir nustatytu laiku pervedė dvi iš trijų įmokas, kai savininkė staiga nutraukė sandorį ir grąžino pinigus. M.Widmaier Picasso to neneigia.

Kataro turtuoliams atstovaujanti agentūra išsiaiškino, kad dėl sutarties nutraukimo kalčiausia yra savininkės dukra meno istorikė Diana Widmaier Picasso, susijusi profesiniais ryšiais su L.Gagosianu. Tačiau motina tvirtina negalinti kaltinti dukters, kad ši „priminė tikrąją skulptūros vertę“. Esą ir jos sūnūs Olivier bei Richardas prašė Dianos padėti parduoti kūrinį L.Gagosianui.

Ar M.Widmaier Picasso nuotaikų kaita bus traktuojama kaip skandalingas sutarties nesilaikymas, nuspręs teismai. Dabar Picasso šeima rankioja sandorių dokumentus JAV apygardos teismui.

Parengė Asta Andrikonytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.