Čiurlionio muziejų pasiekė vertinga dovana iš Pietų Amerikos

Viešoji įstaiga „Lewben Art

J.Rimšos paveikslas.
J.Rimšos paveikslas.
J.Rimšos paveikslas.
J.Rimšos paveikslas.
J.Rimšos paveikslas.
J.Rimšos paveikslas.
J.Rimšos paveikslas.
J.Rimšos paveikslas.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-05-17 15:26, atnaujinta 2017-05-25 07:38

Paveikslai, kaip ir laiškai, į Lietuvą atkeliavo iš Pietų Amerikos, kur menininkas praleido didžiąją savo gyvenimo dalį. Dovana muziejų Kaune pasiekė gegužės 18-ąją minimos Tarptautinės muziejų dienos proga.

Pristatydamas dovanotų kūrinių autorių, Nacionalinis M. K. Čiurlionio muziejus pažymi, jog J. Rimša – Amerikos lietuvių dailininkas, vertinamas įvairių užsienio šalių dailėtyrininkų. Lietuvoje jo kūrinių nėra daug. Menininkas kūrė figūrines kompozicijas, portretus, peizažus.

Ankstyvieji J. Rimšos kūriniai sodraus, tamsių spalvų kolorito, vėlesniesiems būdingi egzotiški motyvai, dekoratyvumas, ekspresyvios stilizuotos formos, raiškus kontūras, kontrastingos spalvos. Pietų Amerikoje autorių J. Rimšą visuomenė neatsitiktinai laikė vienu stipriausių vietos menininkų (iš Bolivijos net buvo uždrausta išvežti jo paveikslus). Nuolatinės menininko kelionės, gyvenamosios vietos aplinka (Brazilija, Bolivija, Argentina, Taitis, JAV) darė įtaką ir kūrinių motyvams, ir kūrybos stiliui.

„Lewben Art Foundation“ – tai nevalstybinė institucija, administruojanti reprezentatyvią meno kolekciją, kurią sudaro Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniai nuo XVIII a. pabaigos iki šių dienų. Greta tapybos, sudarančios kolekcijos branduolį, didelę dalį joje užima skulptūros, fotografijos, grafikos darbai, videodarbai bei instaliacijos. Bendradarbiaudama su dailėtyrininkais, kuratoriais, menininkais ir įvairiomis kultūros institucijomis, „Lewben Art Foundation“ organizuoja parodas, leidžia meno albumus.

„Lewben Art Foundation“ yra viešosios įstaigos – Lietuvos išeivijos dailės fondo, kurio tikslas – sistemingai tyrinėti išeivijos dailę bei grąžinti kūrinius į tėvynę, steigėja. Šio dailės fondo administruojamą kolekciją sudaro Lietuvos išeivių darbai nuo XIX a. pabaigos iki šių dienų.

Nacionalinį M. K. Čiurlionio dailės muziejų, skelbiama jo pranešime, pasiekia jau ne pirma fondų iniciatyva. 2013 metais Lietuvos išeivijos dailės fondas šiam muziejui padovanojo septynis J. Rimšos tapybos kūrinius bei vertingą iškarpų albumą apie tapytojo kūrybą ir veiklą anapus Atlanto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.