Lietuviai įsiveržė į Vienos modernaus meno muziejų

Birželio 3 d. Modernaus meno muziejuje (mumok) Vienoje atidaroma lietuvių menininkų dueto „Pakui Hardware“ (Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė) paroda „Vanilla Eyes“ (liet. Vanilinės akys).

„Pakui Hardware“.<br>„Pakui Hardware“ nuotr.
„Pakui Hardware“.<br>„Pakui Hardware“ nuotr.
mumok muziejaus pastatas Vienoje.<br>mumok nuotr.
mumok muziejaus pastatas Vienoje.<br>mumok nuotr.
„Pakui Hardware“, „Vanilla Eyes“, 2016. Ekspozicijos vaizdas Modernaus meno muziejuje (mumok) Vienoje.
„Pakui Hardware“, „Vanilla Eyes“, 2016. Ekspozicijos vaizdas Modernaus meno muziejuje (mumok) Vienoje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 2, 2016, 1:37 PM, atnaujinta May 23, 2017, 7:34 AM

Parodoje menininkai muziejaus ekspozicinę salę transformuos į spekuliatyvių hibridinių kūnų inkubatorių. Parodos struktūrą įkvėpė praėjusio amžiaus septintojo dešimtmečio biotechnologinis trileris „The Andromeda Strain“, kurio veiksmas rutuliojasi judant tarp griežtai atskirtų „saugių“ ir „užkrėstų“ erdvių.

Parodoje Vienoje šio griežto atskyrimo nelieka, tad organiniai ir dirbtiniai, gyvi ir mechaniniai elementai maišosi tarpusavyje. Pasitelkdami keramiką, neonines arterijas, silikoną, įvairius skysčius ir drėkintuvus ar skaitmeninius atspaudus ant plastiko menininkai kuria naujajam materializmui artimus objektus. „Vanilla Eyes“ spekuliuoja apie dizaino kuriamus ateities kūnus ir paviršius.

Tuo pačiu paroda kalba apie dabartį, tiksliau – apie korporacijų planus iš aplink žemę skriejančių asteroidų gauti naudingas iškasenas, pasitelkiant sintetiškai sukurtus mikroorganizmus. Pastarieji palaipsniui keis daungaus kūnų paviršius, išgaudami vertingas medžiagas. Kapitalizmo varomi žmogaus geologiniai pėdsakai pamažu keliasi už žemės ribų.

Parodos „Vanilla Eyes“ ekspozicijos architektūrą sukūrė Petras Išora ir Ona Lozuraitytė. Parodos proga bus išleistas ir specialus katalogas, kuriame greta autorių ir mumok kuratoriaus Rainerio Fuchso tekstų ir interviu bus galima rasti Niujorko „Sculpture Center“ vadovės Rubos Katrib ir Londone gyvenančios teoretikės Lucianos Parisi išsamius tekstus. Parodos katalogo ir logotipo dizainą sukūrė Vytautas Volbekas.

„Pakui Hardware“ yra 2014 metais kuratoriaus Alexo Rosso (Niujorkas) sukurtas pseudonimas, pristatantis Ugniaus Gelgudos and Neringos Černiauskaitės meninę kolaboraciją.

Vienos muziejų kvartale įsikūręs mumok muziejus yra didžiausia modernaus meno institucija Centrinėje Europoje. Muziejaus kolekcijoje – per 10,000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių, tarp kurių – Joseph Beuys, Gerhard Richter, Andy Warhol ir kitų kūrėjų darbai. Greta kolekciją pristatančių parodų muziejus nuolat rengia šiuolaikinio meno parodas.

Paroda veiks iki spalio 9 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.