Ką mylėti? Ilgakojės moterys laukia ne princo, o Kempiniuko

„Siuvinėdama savo ir sūnaus portretus ant pagalvės, tapydama moterų torsus, nukirstas krūtis ir Disnėjaus princeses Dileta Deikė dekonstruoja stereotipinius lyčių vaizdinius ir santykius“, – įsitikinusi menotryrininkė Laima Kreivytė.

Diletos Deikės darbuose – moteriško grožio stereotipai.<br>Rengėjų nuotr.
Diletos Deikės darbuose – moteriško grožio stereotipai.<br>Rengėjų nuotr.
Diletos Deikės darbuose – moteriško grožio stereotipai.<br>Rengėjų nuotr.
Diletos Deikės darbuose – moteriško grožio stereotipai.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2016, 12:07 PM, atnaujinta May 17, 2017, 2:12 PM

Provokuojančią D.Deikės parodą „Kobieta i zycie“ galima pamatyti Vilniaus galerijoje „Artifex“. Jauna autorė kalba apie moteris, jas supančią aplinką ir stereotipus, darančius įtaką kasdieniniam gyvenimui. Parodos pavadinimas primena sovietiniais laikais kas savaitę, o dabar kartą per mėnesį leidžiamą lenkų žurnalą „Kobieta i zycie“ ( lietuviškai – „Moteris ir gyvenimas“), kuris iki šiol parduodamas ir Lietuvoje.

Tačiau tai nėra konkrečiam žurnalui skirta ekspozicija. Pavadinimas, primindamas sudėtingus lietuvių ir lenkų santykius, apibrėžia teritoriją, kurioje konstruojama „moteris“ ir jos „gyvenimas“. Juk būti moterimi ir gyventi nėra tas pats. Moterys, kurios vaidina „moteris“, tiesiog egzistuoja, puošia savimi aplinką, įkūnija seksualines fantazijas.

„Vizualinis malonumas ir pasakojamasis kinas kartu su žibančiais žurnalais žėri krūtų apvalumais ir žirglioja ilgomis kojomis. O gyvenimas verda kažkur šalimais. Moterų žurnalai yra normatyvinio moteriškumo kalvės, presuojančios ir tiražuojančios stereotipus, kalamus nuo vaikystės“, – įsitikinusi parodos kuratorė Laima Kreivytė. Kokia turi būti ideali moteris vaikai pirmiausia pamato animaciniuose filmuose. D.Deikės paveiksluose Disney'aus filmukų herojės (Arielė, Žasmina, Pokahontas, Elza) kelia klausimą, kokios iš tiesų yra tos princesės? Pasak menininkės, šios seksualios pusnuogės būtybės sprendžia svarbiausią jų gyvenimo problemą – ką mylėti.

„Maža mergaitė greit perpranta reikalą – reikia gražiai atrodyti, judėti, dainuoti. Mąstyti, spręsti problemas ar aktyviai veikti – nebūtina. Juk ateis princas ir viskas išsispręs savaime. Vietoje princo matome Kempiniuką. Jam nereikia turėt nei vešlių plaukų, nei bicepsų – užtenka būt kempine. Nes jis sumanus, rankų nenuleidžiantis optimistas, entuziastingai išsikapstantis iš visų beviltiškų situacijų“, – teigė menininkė.

Paroda “Kobieta i zycie“ Vilniaus galerijoje „Artifex“ veiks iki liepos 30 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.