Fotografijų paroda pasakoja apie ilgiausią Kauno gatvę

Spalio mėnesį Rotušės aikštės lankytojus dienomis ir naktimis pasitiks analogų neturinti festivalio „Kaunas Photo“ paroda po atviru dangumi, pristatanti užsienio menininkų darbus, sukurtus Savanorių prospekte. Tai – baigiamasis festivalio akcentas.

„Kaunas Photo“ festivalio parodoje galima gėrėtis Savanorių prospekto vaizdais.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Kaunas Photo“ festivalio parodoje galima gėrėtis Savanorių prospekto vaizdais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2016, 3:17 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:42 AM

Oficialus parodos atidarymas spalio 1-ąją vyko Kauno rotušės aikštėje. Čia lankytojus pasitiko interaktyvios instaliacijos pavidalo fotografijų paroda stikliniuose kubuose po atviru dangumi, veikianti dieną, o naktį įsižiebianti kartu su miesto žiburiais.

Parodoje galima vaikščioti, ant jos sėdėti, ilsėtis ir gėrėtis Kauno arterijos – Savanorių prospekto – vaizdais.

Pakvietė užsienio menininkų

Kūrybinis projektas apie Savanorių prospektą „Kaunas Photo“ festivalyje užgimė dar 2009 metais, meninei rezidencijai pakvietus buvusį kaunietį fotomenininką Darių Kuzmicką. Šis pasitelkė archajišką camera obscura techniką ir judriausios miesto gatvės vaizdus perkėlė į pastatų interjerus serijoje „Camera Obscura. Savanoriai“.

Tęsdamas Savanorių prospekto tyrinėjimus 2016 metais programos „Flaneur – naujieji urbanistiniai naratyvai“ metu fotomeno festivalis į menines rezidencijas pakvietė užsienio menininkus Sergijų Lebedynskį (Ukraina / Vokietija), Henriką Dunckerį (Suomija), Mariuszą Forecką (Lenkija) ir „The Caravan Gallery“ menininkus, Chrisą Teasdale’ą bei Janą Williamsą (Didžioji Britanija).

Pastarųjų kūrybinis metodas įtraukė gegužės mėnesį laikinai „Juzėje“ veikusį Savanorių prospekto muziejų.

Nesiekė įsibraukti į aplinką

Skirtingos svečių kūrybinės technikos ir įžvalgos – puikus būdas visapusiškai atskleisti ilgiausios miesto gatvės kasdienybę.

Savanorių prospekto viduryje įsikūrusioje galerijoje „Meno forma“ iki spalio 8-osios veikė paroda, nuosekliai pristatanti išvardintų menininkų kūrybą apie Savanorių prospektą.

Rotušės aikštėje – siauresnės ir kitokios atrankos tų pačių užsienio menininkų darbų paroda. Ji veiks kiaurą parą iki spalio 23-iosios.

Pasak festivalio vadovo Mindaugo Kavaliausko, ši paroda vainikuoja festivalio pastangas nešti naują fotografijos pristatymo viešojoje erdvėje kultūrą, papildant aplinką, o ne į ją įsibraunant, suteikiant jai patrauklumo.

Miesto pulsą matavo savaip

Festivalio svečiai netruko pastebėti, kad Savanorių prospektas – kontrastingas, nepasiduodantis apibendrinimams. Jis judrus ir sykiu ištuštėjęs, apleistas ir modernus, keliantis nuobodulį ir susižavėjimą.

Socialinės fotografijos atstovas M.Foreckis savo serijoje „Kaunas. Savanorių prospektas“ miesto pulsą matavo prospektu zujančiame viešajame transporte. Pasak jo, „žvelgdamas į praeivių ar miesto transporto keleivių veidus matai, kad jų čia nėra“ – žmonės paskendę savo mintyse, darbuose, muzikoje, socialiniuose tinkluose... Retam miestiečiui į galvą šautų mintis ramiai pasivaikščioti Savanorių prospektu, kuriuo kiekvienas skuba savo tikslo link.

Tuo tarpu britų duetas „The Caravan Gallery“ projekte „Gatvės vaizdas“ įdėmiai įsižiūrėjo į šią kasdienybės sceną, iš žmonių, namų, biurų margumyno išskyrė dėmesio vertas detales. H.Dunckeris ne tik fiksavo pastatų geometrijos žaismą, bet ir ėmėsi dokumentuoti aplinkinėse parduotuvėse ar verslo įmonėse rastus daiktus, svečio akiai neįprastus objektus, pasakojančius apie kasdienius žmonių poreikius bei ilgiausios Kauno gatvės inspiruotas fantazijas.

Lietingą 2015 metų lapkritį Kaune viešėjęs S.Lebedynskis ėmėsi dokumentuoti istorinio perėjimo nuo sovietmečio prie Vakarų kultūros pėdsakus. Pasitelkęs analoginę nespalvotą fotografiją ir sovietinį fotopopierių menininkas savo fotografijas suasmenino, serijoje „Pagrindinės gatvės kronikos“ kūrė ne atvaizdus, bet prisiminimus. (LS)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.