Artėjančių Vėlinių nuotaikos – nutapytose „Psalmėse“

„Psalmės – tai tarsi tautos ir individo „tapatybės dokumentas“, be to, puikiai perteikia ir universalųjį žmogaus būties charakterį. Paradoksalu, kad universalaus ir konkretaus priešprieša yra tik tariamas paradoksas psalmėse. Toks paradoksas egzistuoja kiekviename didžiame meno kūrinyje“, – teigė kunigas Józefas Sadzikas, 1979-aisiais parašęs Česlovo Milošo verstai „Psalmių“ knygai įžanginį žodį

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Menininkas Andrzejus Strumillo.<br>Organizatorių nuotr.
Menininkas Andrzejus Strumillo.<br>Organizatorių nuotr.
Andrzejaus Strumillo darbas.<br>Organizatorių nuotr.
Andrzejaus Strumillo darbas.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 10:13 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:55 AM

Ketvirtadienį Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre Vilniuje atidaryta garsaus lenkų tapytojo, grafiko, skulptoriaus, poeto, rašytojo bei scenografo Andrzejaus Strumillo tapybos paroda „Psalmės“. Į jį buvo atvykęs ir Lenkijoje gyvenantis, bet Vilniuje gimęs dailininkas, kuris spalio 23-iąją atšventė 89-ąjį gimtadienį.

Ciklą įkvėpė Č.Milošo 1979 metais iš hebrajų į lenkų kalbą išversta „Psalmių“ knyga. Taip atsirado pirmieji aštuoniolika paveikslų.

Paveikslų ciklas „Psalmės“, tapytas 1988–2010 metais, yra skirtas atstatytai Seinų Baltajai sinagogai, o žvelgiant plačiau, jis įamžina visų Lietuvos ir Lenkijos paribio miesteliuose gyvenusių žydų atminimą.

Baltoji sinagoga Seinuose buvo pastatyta XIX a. pabaigoje. Ji iškilo toje vietoje, kur anksčiau stovėjo XVIII a. statyta medinė sinagoga.

Antrojo pasaulinio karo metais sinagoga buvo nuniokota. Pasak A. Strumillo, „ją ištiko žydų likimas“. Sinagigoje buvo įrengtas kalėjimas, o vėliau – trąšų parduotuvė. Klasicizmo ir neogotikos stiliaus maldos namų atstatymas truko nuo 1978 iki 1987 metų. 1988-aisiais pastate pradėjo veikti „Menų, kultūrų, tautų paribio centras“.

Šalia sinagigai skirtų kūrinių parodoje eksponuojami dar keli paveikslai, kurie buvo nutapyti 2010 metais dailininko rengtai parodai Lodzės miesto muziejuje. Juos įkvėpė kompozitoriaus Alexandre'o Tansmano, kurio mama buvo kilusi iš Vilniaus, „Psalmės“ ir Igorio Stravinskio „Psalmių simfonija“.

Netoli Lietuvos sienos įsikūrusioje Mačkova Ruda gyvenvietėje gyvenantis ir kuriantis menininkas dažnai rengia įvairius plenerus, kuriuose dalyvauja ne tik Lenkijos, bet ir Lietuvos menininkai.

Jis yra pelnęs vieną svarbiausių Lenkijos meno apdovanojimų – aukso medalį „Nusipelnęs kultūrai Gloria Artis“ ir jaučiasi esąa Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilietis.

2009 metais Lietuvos Tūkstantmečio proga lenkų, lietuvių, baltarusių ir anglų kalbomis buvo išleistas įspūdingas A. Strumillo sudarytas veikalas „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės knyga. Bendrų Europos tradicijų link“ (Paribio fondas, Seinai, 2008 m.).

Knygos idėja gimė 2004 metais, kai menininkas A. Strumillo, visuomenės veikėjas Tomas Venclova ir Nobelio literatūros premijos laureatas Č.Milošas paskelbė atvirą laišką, ragindami sudaryti tokį leidinį: „Prieš šimtmečius didžiulėje Rytų Europos teritorijoje įsikūrusi lietuvių, lenkų ir rusinų valstybė tapo tautų, kultūrų ir religijų sugyvenimo lygybės ir tolerancijos principu sąlyga.“

Paroda „Psalmės“ Tolerancijos centre veiks iki sausio 27 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.