J.Erlickas apie A.Griškevičių: „Jis padėjo ateiti į valdžią Gorbiui“

„Dabar populiaru tapyti interjerams. O aš tapau žmonėms“, – mėgsta sakyti žinomas menininkas Algis Griškevičius. Tiesa, jis dar tiems žmonėms ir fotografuoja, ir kuria objektus bei skulptūras.

Algio Griškevičiaus „Iliuzija“.<br>Organizatorių nuotr.
Algio Griškevičiaus „Iliuzija“.<br>Organizatorių nuotr.
Algio Griškevičiaus „Efemeriškasis“.<br>Organizatorių nuotr.
Algio Griškevičiaus „Efemeriškasis“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 11:28 AM, atnaujinta May 10, 2017, 1:32 AM

Penktadienį, spalio 28 dieną, sostinės Vokiečių gatvėje esančioje Dailininkų sąjungos galerijoje atidaroma A.Griškevičiaus tapybos ir objektų paroda „Suspenduota realybė“.

Ta proga siūlome keletą jo bičiulio poeto, rašytojo ir ironijos meistro Juozo Erlicko minčių apie dailininko kūrybą. Dauguma jų buvo skelbtos „Lietuvos ryte“, kitos rastos įspūdinguose A.Griškevičiaus kūrybos kataloguose.

Dailininkas su rašytoju susipažino Vilniaus Jaunimo teatre. Jie abu ten dirbo tais legendomis apipintais laikais, kai tame teatre kūrė režisierius Eimuntas Nekrošius ir garsusis Dalios Tamulevičiūtės aktorių dešimtukas.

Teptukas lengvesnis už kastuvą

* Jo paveikslai nušviesti tos paslaptingos šviesos, kurion veržiasi kiekvienas kilnesnės sielos žmogus, bet kurion pakliūti gyvam nėra jokios vilties. Kokiu būdu ši nežemiška šviesa atsiranda paveiksluose? Dailininkas aiškina paprastai: papučiu drobėn – ir yra…

* A.Griškevičius – žymus XX-XXI a. tapytojas realistas, moralistas, marinistas, idealistas. Kitais atvejais – visuomenės auklėtojas, dvasios vadovas, tėvas ir sūnus.

* Jaunystė buvo sunki, bet jis anksti suvokė: teptukas lengvesnis už kastuvą.

* Talentas iškilo iš liaudies, tad skleidėsi kartu su ja – prie taurės raudonojo vyno. Bet galutinai subrendo Raudonojoj armijoj. Tai jo plakatai sugriovė karinių pajėgų autoritetą ir padėjo ateiti į valdžią Gorbiui. Šis sugriovė Berlyno sieną. O toliau jau kiekvienas griovė, ką norėjo, pagal savo skonį..

* Šiandien Algio paveikslai užpildo visas trūkstamas pasaulio peizažo bei kultūros spragas...

* Specialiai neanalizuoju spalvų bei formų: geriems paveikslams tokių dalykų nereikia. Didingiausi gamtos paveikslai nėra spalvingi. O jei dailininkas kartais ir brūkšteli kokį dažą, tai tik dėl to, kad amžinai skubančiam sušuktų: sustok! Stabtelėjęs žmogus gal įsižiūrės į gelmes, krūptelėjęs išmes iš rankų butelį, peilį, sprogmenį...

* Daugelis Algio paveikslų turi trilerio elementų ir įtemptas žiūrovo žvilgsnis slysta nuo apatinio kairiojo kampo iki pat viršutinio dešiniojo, nė akimirkai nenukrypdamas į šalį, kur galbūt laukia dėmesio daili meno mėgėja. Tai blogai, bet gerai.

Menas

Dailininkas Griškevičius nutapė portretą: grafas Tiškevičius Andalūzijos dvare, prie pietų stalo. Dailininkas buvo toks alkanas, kad stvėrė ir suvalgė, kas ant to stalo padėta.

Ir Tiškevičius ėmė džiūti stačiai akyse. Vakare jau buvo toks liesas, kad dailininkui darant duris išvirto iš rėmų ir užsimušė.

Deja, Lietuvoj tai įprastas reiškinys. Užtat mūsų menas dar ne kasdien pakliūva į didžiausias pasaulio galerijas.

* * *

Parodos atidarymo metu bus pristatyta naujausia, riboto leidimo A. Griškevičiaus urbanistinių fotografijų knyga „Tada“ (knygos dailininkas – Gytis Skudžinskas, teksto autorius – Leonidas Donskis).

A. Griškevičiaus tapybos paroda „Suspenduota realybė“ Dailininkų sąjungos galerijoje vyks iki lapkričio 16 d. Galerijos darbo laikas: I-VI 10-18, VII 10-16. Parodos lankymas – nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.