Į Lukiškių aikštę veržiasi mongolų ristūnas

„Lietuvos herbo idėja – brandus valdovas, gebantis apginti savo šalį. O dabar sostinės Lukiškių aikštei siūlomas skrendantis Vytis labiausiai primena Mongolijos herbą“, – kalbėjo dailininkas Arvydas Každailis.

Vyčio interpretacija, kurią pateikė G.Čaikausko autorių kolektyvas, heraldikos žinovui A.Každailiui labiausiai priminė Mongolijos herbą.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Vyčio interpretacija, kurią pateikė G.Čaikausko autorių kolektyvas, heraldikos žinovui A.Každailiui labiausiai priminė Mongolijos herbą.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Mongolijos herbas.
Mongolijos herbas.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Mikšionienė („Lietuvos rytas“)

Nov 26, 2016, 8:57 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:06 AM

Pasak Lietuvos heraldikos komisijos nario, Nacionalinės premijos laureato A.Každailio, krikščioniškos Europos šalių herbuose heraldinės figūros neskraido ir nelaksto, nes jos – tvirtybės, stabilumo simboliai.

Valstybės simbolių rekonstrukcijų autorius A.Každailis – vienas dailininkų, kurie bando sustabdyti pernelyg skubotą pagrindinės šalies aikštės paminklo konkursą. Jį spalio pabaigoje paskelbė visuomeninis Vyčio paramos fondas.

„Šį paminklą privalome pastatyti mes, visi Lietuvos žmonės, – ne iš biudžeto, o iš suaukotų pinigų. Turime paversti Vyčio paminklo statybą visuotiniu judėjimu, savo kova ir savo simboliniu indėliu į Lietuvos suklestėjimą“, – pristatydamas konkurso sumanymą sakė vienas Vyčio paramos fondo ir paminklo Lukiškių aikštėje projekto sumanytojų žurnalistas Vilius Kavaliauskas.

Pasak jo, paminklas Lukiškių aikštėje turėtų stovėti per Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimą. Tiesa, solidžiai skulptūrai sukurti dveji metai – gana trumpas laikas. Juolab kad kol kas nėra net jos projekto.

Sukėlė daugybę abejonių

Vyčio paminklo idėjai pritarianti Lietuvos dailininkų sąjunga neigiamai sureagavo į pasiūlymą per tris mėnesius – nuo šių metų lapkričio iki kitų metų sausio pabaigos – sukurti pirminį vieno svarbiausių šalies paminklų projektą.

Juo labiau kad tą laiką dar gerokai sutrumpina ir didžiųjų metų švenčių laikotarpis.

Dailininkų sąjungos pirmininkė Edita Utarienė „Lietuvos rytui“ sakė, kad pasitarus su skulptoriais Vyriausybei ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo valstybinės programos projekto rengėjams išsiųsti net keli oficialūs laiškai. Juose išsakoma nuomonė, jog tokį konkursą ir jo įgyvendinimo priežiūrą turi rengti ne visuomeninis fondas, o valstybės institucija.

Pasak pirmininkės, visuomeninio fondo skelbiamo konkurso terminai ir kitos sąlygos jame norintiems dalyvauti skulptoriams sukėlė daug abejonių dėl konkurso skaidrumo.

Pradėta net įtarinėti, jog viskas parašyta taip, kad galėtų laimėti konkretus autorius, kuris gal jau turi sukūręs paminklo projektą.

Projektas netinka aikštei

Apie tai, kad pagrindinės miesto aikštės paminklo konkursą turi skelbti tik valstybės institucija, jau yra pareiškęs ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Viešą laišką Lukiškių aikštės tvarkymo klausimais „Lietuvos ryto“ redakcijai atsiuntęs A.Každailis stebėjosi, kad jo geras bičiulis V.Kavaliauskas be jo pritarimo įtraukė jo pavardę į Vyčio paramos fondo visuomeninį komitetą.

Oficialaus dokumento A.Každailis sakė negavęs, jis nėra pasirašęs ir to komiteto vardu viešai skelbiamų Vyčio skulptūros konkurso sąlygų.

„Kodėl buvo sužaista iškilių žmonių pavardėmis? Kiek teiravausi įtrauktų mano pažįstamų, jie irgi tokio dokumento nėra pasirašę.

Gal ir kiti 76 nėra supažindinti su tariamu projektu, bet įtraukti? Šiuo metu esu pareiškęs norą iš fondo išstoti“, – sakė A.Každailis.

Jo manymu, ir architektūrinis projektas, pagal kurį vykdomi darbai, – neprofesionalus ir netinkamas šiai aikštei. Jis neperteikia valstybingumo aikštės idėjos.

Asimetriškas aikštės sutvarkymas, dailininko manymu, prieštarauja pačios miesto aikštės prigimčiai. Nenormalu, kad tvarkymo darbų rangovui duota teisė nutarti, kur ir koks tas paminklas turi būti – vertikalus ar horizontalus.

Skulptoriai bus užsiėmę

„Idėjos, jų simboliai ar herbai, kaip įprasta, matomi aukštai, bet nededami ant žemės, kaip siūloma Lukiškių aikštėje.

Kurdami neaukštą skulptūrą valstybės herbo tema susidurtume su realistine heraldinio objekto traktavimo – valstybės simbolio pateikimo kaip realaus raitelio – problema.

Nepakėlus į pakankamą aukštį net ir stilizuotas raitelis gali atrodyti ne kaip simbolis, o kaip nuoroda į XX amžiaus modernizmą“, – sakė heraldikos žinovas.

A.Každailio manymu, valstybei reikia turėti svarbiausią aikštę su aiškiu valstybingumo simboliu ir žuvusiųjų už Lietuvos laisvę memorialu su amžinąja ugnimi.

„Artėjant valstybės jubiliejui matau, kad Lukiškių aikštės sutvarkymas neskaidrus, skęsta vartotojiškų ir patriotinių šūkių rūke.

Pateikiant Vytį kaip valstybingumo simbolį nesuprantama, kad jis yra vienas seniausių krikščioniškos Europos valstybių herbų.

Teikti visuomenei Vyčio modifikaciją, artimesnę ne Lietuvos, bet Mongolijos herbui, – mažų mažiausiai mėgėjiškumo nulemta klaida“, – įsitikinęs A.Každailis.

Jis teigė, kad reikia skaidriai formuluoti naujo konkurso sąlygas ir Lietuvos jubiliejaus iškilmių negadinti nevykusiu simboliu.

Lietuvos dailininkų sąjunga taip pat siūlo nesuplakti į vieną dviejų valstybei svarbių paminklų konkursų. Juk dauguma iškilių skulptorių šiuo metu kuria Jono Basanavičiaus paminklo projektus.

Skuba įrengti aikštę iki 2018-ųjų

* Kaip nurodė Vilniaus savivaldybė, Vyčio paramos fondas ir kiti esantys ar naujai susikūrę fondai turi turėti galimybę dalyvauti procese dėl Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir pritaikymo šventiniams renginiams bei Vyčio skulptūros pastatymo.

* Vyčio paramos fondo atstovas V.Kavaliauskas BNS sakė, jog konkursą organizacija skelbia, nes ilgiau delsti, pasak jo, negalima, kad skulptūrą būtų spėta pastatyti iki Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo 2018 metais.

* „Kokio įgaliojimo reikia pilietiniam sumanymui? Mes dvejus metus apie tai šnekame. Kadangi valstybė nieko nedaro, turime savivaldybės raštą, kad jie nieko neketina daryti ir kad visa tai yra Vyriausybės reikalas“, – sakė jis.

* V.Kavaliauskas teigė, kad fondas stengėsi bendradarbiauti su savivaldybe, siūlė jai tvirtinti konkurso nuostatus ir jo komisijos pirmininku būti Vilniaus merui, bet nesulaukęs palaikymo darbo ėmėsi pats.

* Lukiškių aikštė turėtų būti atnaujinta iki šių metų pabaigos. Kaip skelbta „Valstybės žiniose“, beveik 2,1 mln. eurų vertės konkursą laimėjo mažiausią kainą pasiūliusi įmonių grupė – „Infes“, „Ekstra statyba“ ir „Pamario restauratorius“.

* Aikštėje pagal savivaldybės numatytas sąlygas turės būti įrengtas 5 tūkst. kvadratinių metrų kietosios dangos plotas, numatyta vieta paminklui kovotojų už Lietuvos laisvę atminimui įamžinti.

* Rangovai turės ne tik sutvarkyti aikštę, bet ir pasiūlyti paminklo pobūdį, t.y. ar jis turėtų būti horizontalus, ar vertikalus, numatyti, kokio dydžio ir iš kokios medžiagos jis turėtų būti.

* Sutvarkyti Lukiškių aikštę numatyta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimo plane.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.