Aktyvistas ryšis dėl Vyčio parduoti M.K. Čiurlionio paveikslus

Aktyvūs vilniečiai nutarė nelaukti, kol sostinės valdžia nuspręs, kokia Vyčio skulptūra turi stovėti atnaujinamoje Lukiškių aikštėje. Visuomenininkai patys paskelbė konkursą ir jau pradėjo rinkti lėšas.

Žurnalistas V.Kavaliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žurnalistas V.Kavaliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys („Lietuvos rytas“)

2016-12-10 09:06, atnaujinta 2018-02-09 23:29

Sostinės Lukiškių aikštė yra iki soties prisižiūrėjusi lenkų valstybės viršininko Jozefo Pilsudskio ir bolševikų vado Vladimiro Lenino figūrų, kurios stovėjo aikštėje audringais XX amžiaus dešimtmečiais.

Dabar atėjo laikas Vyčio skulptūrai – jai vieta numatyta pagal Lukiškių aikštės atnaujinimo projektą.

Darbai aikštėje prasidėjo vasarą, bet neaišku, kas ir kada skelbs konkursą Vyčio paminklui nukaldinti, ar tai bus suspėta padaryti iki 2018-ųjų, Lietuvos nepriklausomybės 100-mečio jubiliejaus.

Merui idėja nepatiko?

Vasarą būrys visuomenininkų įkūrė Vyčio paramos fondą ir pakvietė Vyriausybę bei Vilniaus valdžią veikti bendromis jėgomis. Fondo pirmininku išrinktas atsargos generolas Česlovas Jezerskas, o spalio mėnesio pabaigoje paskelbtas Vyčio skulptūros konkursas.

Tačiau sostinės meras Remigijus Šimašius į visuomenininkų įkarštį reagavo šaltai. Miesto meras mano, kad konkursą turėtų organizuoti valstybės ar savivaldybės institucija.

„Buvome susitikę su kadenciją baigiančiu premjeru Algirdu Butkevičiumi, jam mūsų idėja patiko, pasiūlė pakviesti Vilniaus merą R.Šimašių ir sudaryti trišalę komisiją.

Tačiau meras neatėjo. Jei atiduosime projektą valstybinei institucijai, savivaldybei, vargu ar sulauksime Vyčio skulptūros iki nepriklausomybės 100-mečio jubiliejaus.

Juk ir Gedimino skulptūra Katedros aikštėje, ir Vinco Kudirkos paminklas pastatyti visuomenininkų iniciatyva“, – sakė vienas fondo sumanytojų žurnalistas Vilius Kavaliauskas.

Vilniečiai noriai aukoja

V.Kavaliauskas teigė, jog vilniečiai noriai aukoja patriotiškam tikslui.

„Jau paaukojo pinigų diplomatas Vygaudas Ušackas, buvęs UNESCO generalinio direktoriaus pavaduotojas Henrikas Jucevičius, paveldosaugininkė Gražina Drėmaitė. Aukoja ir paprasti vilniečiai, net ir Vilniaus rajono gyventojai. Neseniai žmogus iš Pabradės paaukojo 100 eurų“, – sakė V.Kavaliauskas.

Apskaičiuota, jog Vyčio paminklui sukurti reikia pusės milijono eurų. Jau dabar surinkta apie 10 proc. lėšų.

V.Kavaliauskas pasiryžęs, jei reikės, netgi parduoti du Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslus iš savo kolekcijos.

„Dabar daug pinigų nereikia – jų reikės 2017 metais, kai bus sukurti skulptūros modeliai, atrinktas laimėtojas ir bus kalamas Vyčio paminklas iš plieno. Paminklas turėtų būti 8–10 metrų aukščio“, – pasakojo žurnalistas.

Skulptoriai jau triūsia

Konkursą numatyta baigti sausio 27 dieną.

Šiuo metu modelius kuria net šeši žinomi skulptoriai, bet jų pavardės neatskleidžiamos.

Jų darbas irgi remiamas Vyčio paramos fondo lėšomis.

V.Kavaliauskas tikino, kad visuomenininkų iniciatyva padėjo išvengti gaišaties, galimos tuo atveju, jeigu paminklo konkursą būtų skelbusi valstybinė institucija arba savivaldybė.

„Būtų reikėję viešųjų pirkimų konkursų, kiltų ginčų, prasidėtų pretenzijos, teismai. Juk taip ne kartą buvo.

O dabar daugelis procedūrų yra paprastesnės“, – aiškino jis.

Lukiškių aikštės konkursai ne kartą žlugo

Atnaujinti Lukiškių aikštę buvo nuspręsta dar 1999-aisiais. Tačiau architektai įklimpo į ginčus, konkursai ne kartą žlugo.

Šiais metais konkursą atnaujinti aikštę laimėjo architekto Gintaro Čaikausko projektas. Pagal jį aikštė turėtų virsti erdve, susidedančia iš kelių segmentų: reprezentacinės, parko – poilsio ir pramogų bei bendravimo zonų.

Pirmajam Lukiškių aikštės atnaujinimo darbų etapui Vyriausybė skyrė 2 milijonus eurų. Kitam etapui, kurio metu aikštė įgis estetinį vaizdą, bus apželdinta, numatoma skelbti dar vieną konkursą, darbams skirta suma būtų 1,7 mln. eurų. Atverti aikštę vilniečiams planuojama 2018 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.