Už Leonardo da Vinci šedevrą lenkai ruošiasi pakloti milijardus eurų

„Damą su šermuonėliu“ daugelis meno istorikų vertina labiau nei „Moną Lizą“.
„Damą su šermuonėliu“ daugelis meno istorikų vertina labiau nei „Moną Lizą“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 7:33 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:21 PM

XV amžiaus pabaigoje nutapyta „Dama su šermuonėliu“, pats garsiausias Lenkijoje eksponuojamas darbas, priklauso dviejų šimtmečių senumo kolekcijai, kurios vertė – 2 mlrd. eurų.

Kolekcija priklauso kunigaikščių Czartoryskių (Čartoriskių) šeimai. Šiuo metu darbai yra eksponuojami Nacionaliniame Krokuvos muziejuje, valdomame Lenkijos kultūros ministerijos.

Planus įsigyti minėtą kolekciją antradienį atskleidė kultūros viceministras Jaroslawas Selinas (Jaroslavas Selinas) Lenkijos parlamentui diskutuojant dėl kultūros ministerijos pirkiniams skiriamų lėšų.

„Lenkijos valstybei, taigi ir lenkų tautai priklausys viena vertingiausių pasaulyje meno kolekcijų, kurioje yra ir šis darbas, daugelio meno istorikų vertinamas labiau nei „Mona Liza“, – J.Seliną citavo naujienų agentūra PAP.

Kolekciją 1801 metais pradėjusi kaupti kunigaikštienė Izabela Czartoryska (Izabela Čartoriska) siekė išsaugoti lenkų ir europiečių menininkų darbus tuo metu, kai jos šalį po 1795 metais įvykusio trečiojo Abiejų Tautų Respublikos padalijimo užgrobė Austrija, Prūsija ir Rusija.

Lenkijos kultūros ministerijos atstovai naujienų agentūrai AFP trečiadienį sakė, kad ministras Piotras Glinskis „pranešė, kad imsis veiksmų pagaliau nustatyti tos kolekcijos statusą „. Tam reikia susitarimo su fondo prezidentu, Madride gyvenančiu kunigaikščiu Adamu Karoliu Czartoryski (Adamu Karoliu Čartoriskiu).

Ministerija nori užtikrinti, kad minėta kolekcija niekada nebus išvežta iš Lenkijos, o kol ji priklauso fondui, tokia galimybė vis dar išlieka.

Meno kolekcijoje yra keli tūkstančiai darbų, kurių bendra vertė siekia du milijardus eurų, nurodė dienraštis „Rzeczpospolita“.

„Dama su šermuonėliu“ yra apdrausta apie 350 mln. eurų, priduriama leidinyje.

Tačiau Čartoriskių fondo Krokuvoje vadovas Marianas Wolski (Marijanas Volskis) sakė, kad valstybei perimant meno kolekciją gali kilti teisinių kliūčių, nes jos statutuose nurodyta, kad kolekcija yra „neperleidžiama ir nedaloma“.

„Mūsų teisininkai mums sako, kad šių principų pakeisti negalima“, – sakė jis AFP.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.