Išaiškėjo, kas gavo pirmą jaunojo menininko apdovanojimą – „JCDecaux premiją“

Penktadienį paaiškėjo pirmosios Lietuvoje šiuolaikinio meno premijos, teikiamos jauniems menininkams, laureatė.

Vilniaus dailės akademijos skulptūros magistrantė Ona Juciūtė 3 tūkst. eurų premiją ir galimybę savo darbus eksponuoti sostinės lauko reklamos erdvėse.<br>ŠMC archyvo nuotr.
Vilniaus dailės akademijos skulptūros magistrantė Ona Juciūtė 3 tūkst. eurų premiją ir galimybę savo darbus eksponuoti sostinės lauko reklamos erdvėse.<br>ŠMC archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-16 17:01, atnaujinta 2018-02-09 22:11

Šiuolaikinio meno centre vykstančioje parodoje „Seklus, greitas ir dar neįvardintas. JCDecaux premija“ jau turi laureatą – skulptorės Onos Juciūtės kūrinys „Puota“ pelnė daugiausiai tarptautinės komisijos dėmesio.

Jaunoji menininkė laimėjo reklamos sprendimų bendrovės „JCDecaux“ įsteigtą 3 tūkst. eurų premiją ir galimybę savo darbus eksponuoti sostinės lauko reklamos erdvėse.

Pasak autorės, jos kūrinys – tai „nurengtas“ pustrečio metro aukščio stalas. „Nurengimo“ veiksmu Vilniaus dailės akademijos skulptūros magistrantė kiek nepatogiai sudaiktina greta šio objekto atsidūrusį žmogų ir kviečia mąstyti apie tai, ką reiškia toks apnuoginimo veiksmas: ar galime teigti, kad daiktas, matomas be jam priskiriamos funkcijos yra nuogas arba ką su tuo bendro turi bet kokia parodinė situacija.

„Seklus, greitas ir dar neįvardintas“ yra pirmoji „JCDecaux premija“ ciklo paroda, kuria žymi naują ŠMC ir „JCDecaux“ partnerystę bei bendrą jų siekį – skatinti jaunus Lietuvos menininkus kurti ir dalintis savo įkvepiančia kūryba.

Projekto organizatoriai žada, jog ši iniciatyva taps tradicija ir leis sujungti iš pirmo žvilgsnio skirtingus, tačiau glaudžiai susijusius kūrybos laukus.

Pasak „JCDecaux Lietuva“ vadovės Žanetos Fomovos tokia sąjunga sukuria progą menui išeiti į platesnes erdves.

„Šiuolaikinis menas ir reklama – tai sėkminga bendradarbiavimo forma, kuri įdomi žiūrovui, puošia miestus ir atveria duris kūrybiškoms inovacijoms. Kaip menininkai nuolat ieško vis naujų kūrybos formų, taip ir mes visada žvalgomės naujų, nestandartinių, netikėtų dizaino bei technologijų sprendimų“, – sakė Ž. Fomova.

Šiuolaikinio meno centro direktorius Kęstutis Kuizinas taip pat džiaugėsi, jog ši paroda – naujų patyrimų laukas.

„Mums tai pirmas atvejis, kuomet privatus verslas steigia premiją ir taip prisideda prie šiuolaikinio meno sklaidos. Tikime, kad dirbdami kartu atrasime daugiau sąlyčio taškų, kurie bus vertingi naujajai menininkų kartai“, – sakė jis.

Šiemet pristatomi penkių jaunų autorių – Viltės Bražiūnaitės ir Tomo Sinkevičiaus, Onos Juciūtės, Beatričės Mockevičiūtės bei Kęstučio Montvido – kūriniai. Jie buvo atrinkti, atsižvelgus į kūrėjų meninės raiškos originalumą ir aktualumą šiuolaikinio meno kontekste, taip pat aktyvumą Lietuvos bei užsienio meno lauke.

Projekte „JCDecaux premija“ kviečiami dalyvauti tebestudijuojantys arba ne anksčiau kaip prieš dvejus metus iki parodos atidarymo studijas baigę menininkai. Kuratoriai – Edgaras Gerasimovičius ir Audrius Pocius.

Paroda „Seklus, greitas ir dar neįvardintas“ Šiuolaikinio meno centre veiks iki sausio 11 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.