Anšlagas! Į Žilvino Kempino parodą „Vartuose“ suplūdo daugybė žmonių

Vienas garsiausių lietuvių menininkų, geriausiuose pasaulio muziejuose savo darbus rodantis Žilvinas Kempinas per metus surengia dvi-tris solidžias solo parodas. Šiemet viena jų pristatyta Vilniuje sukėlė ne mažesnį publikos susidomėjimą nei legendinė Šarūno Saukos retrospektyva.

Žilvino Kempino parodos „Vartų“ galerijoje atidarymo akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žilvino Kempino parodos „Vartų“ galerijoje atidarymo akimirkos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Mikšionienė

Dec 20, 2016, 8:18 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:31 PM

Daugybė žmonių, antradienio vakare susirinko Vilniaus „Vartų“ galerijoje, kur iškilmingai atidaryta Lietuvoje dar nerodytų  Ž.Kempino darbų paroda. Ji žiūrovams pasiūlė nemažai smagių išgyvenimų ir netikėtumų.

Mat dėl niujorkiečio menininko instaliacijų 25-etį šiemet mininčioje galerijoje iš esmės pertvarkytos visos parodų salės. Išnyko ne tik radiatoriai, bet ir langai. O vienoje jų išklotos juodos veidrodinės grindys.

Ž.Kempinas net keletą dienų įrenginėjo specialiai galerijos erdvėms pritaikytą ekspoziciją.

Pasak organizatorių, su medžiagomis menininkas elgiasi it orkestro dirigentas. Pasitelkęs fizikos dėsnius meistriškai manipuliuoja šviesos, oro, metalo bei paties žiūrovo judėjimu erdvėje.

Nemažai eksponuojamų Ž. Kempino objektų ir instaliacijų yra judančios, kinetinės, tačiau net ir nejudantiems kūriniams nestinga dinamikos.

Jos paslaptingai švyti arba fiksuoja ankstesnį judėjimą ir provokuoja paties žiūrovo judėjimą erdvėje. Mat žmonės stengiasi prieiti arčiau ir išsiaiškinti, kokiu būdu menininkas sukūrė įspūdingas iliuzijos

Tiesa, atidarymo metu žmonių gausa kiek trukdė gerai apžiūrėti kiekvieną darbą, todėl išėjus iš parodos galima buvo nugirsti, kad ne vienas svečias žadėjo sugrįžti į šią parodą su visa šeima.

Šeima – vienas svarbiausių dalykų ir įspūdingos parodos autoriui. Pokalbį su Ž.Kempinu apie jo paties šeimą ir naujausią jo sumanymą – tapybą dviračiu – skaitykite trečiadienio „Lietuvos ryte“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.