Prie 10 dvarininkų portreto lietuvių restauruotojai plušo dešimtmetį

Šiaulių „Aušros“ muziejaus lankytojai jau gali išvysti įspūdingą dvarininkų Gruževskių šeimos portretą. XIX a. pradžioje nutapytas paveikslas į muziejų grįžo po restauratorių dirbtuvėse praleisto dešimtmečio.

Paveikslas prieš ir po restauracijos.<br>„Aušros“ muziejaus nuotr.
Paveikslas prieš ir po restauracijos.<br>„Aušros“ muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2016, 5:13 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:33 PM

Įspūdingo dydžio drobė į „Aušros“ muziejų pateko 1940-aisiais, kai buvo nacionalizuojamas dvarų turtas. Jau tada paveikslas buvo gerokai patrūnijęs, skylėtas, bet kelias iki restauratorių dirbtuvės buvo labai ilgas.

„Aušros“ muziejaus istorijos skyriaus vedėja Jovita Vilimaitienė sakė, kad paveikslo išskirtinumas – jame atvaizduota itin daug šeimos narių: „Įprastai šeimos portretuose būna 2-5 žmonės, o čia – net 10. Gaila, kad nepavyko nustatyti kūrinio autoriaus“.

Nustatyta, kad paveikslas nutapytas prieš 1831 m. sukilimą, kuriame dalyvavo dvarininko Jokūbo Ernesto Gruževskio (1755-1829) sūnus Julius (1808-1865).

Caro valdžiai numalšinus sukilimą, buvo nuspręsti konfiskuoti ketvirtadalį Kelmės dvaro turto. Į tą dalį buvo įtrauktas ir šeimos paveikslas. Tačiau Gruževskiams pavyko išsaugoti šį paveikslą, kuris dar šimtmetį puošė dvaro saloną.

„Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza sakė, kad ši drobė buvo labai prastos būklės – parudavusi, dėmėta, buvo ištrupėję net trečdalis viso tapybos sluoksnio: „Ekspertai atrinko paveikslą ir jis 2007 m. buvo išvežtas į Prano Gudyno restauravimo centrą“.

Procesas užtruko, nes reikėjo ne tik atlikti cheminius medžiagų tyrimus ir sudaryti restauravimo programą. Muziejininkai prašė specialistų išsiaiškinti, kas šios 1,95 x 2,2 metro dydžio drobės autorius.

Dailininko mįslė liko neįminta, bet paveikslą atkurti pavyko puikiai. Muziejininkai netgi sukūrė interaktyvų gidą, kuris lietuviškai ir angliškai supažindina su paveikslo istorija ir jame atvaizduotos dvarininkų šeimos nariais. Tam į savo išmanųjį įrenginį pakanka atsisiųsti specialią programėlę.

„Aušros“ muziejaus fonduose yra saugoma per 8000 tapybos darbų. Pasak muziejaus direktoriaus R.Balzos, restauruoti reikėtų apie 10-15 proc. eksponatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.