Lietuvos skulptoriai Kinijos sniego festivalyje užkopė ant nugalėtojų pakylos

Iš Kinijoje surengto vieno didžiausių pasaulio sniego skulptūrų festivalio trys Lietuvos menininkai: Martynas Gaubas, Danas Aleksa ir Jonas Gelčys grįžo geros nuotaikos – jų sukurta skulptūra „Jausmai“ pelnė sidabro medalį.

Lietuvos menininkų: M.Gaubo, D.Aleksos ir J.Gelčio sukurta skulptūra „Jausmai“ pelnė sidabro medalį.<br>M.Gaubo asmeninio albumo nuotr.
Lietuvos menininkų: M.Gaubo, D.Aleksos ir J.Gelčio sukurta skulptūra „Jausmai“ pelnė sidabro medalį.<br>M.Gaubo asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 1:46 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:18 PM

Paraiškas šiam tarptautiniam festivaliui buvo pateikę penkiasdešimt skulptorių komandų. Jas peržiūrėję ir įvertinę organizatoriai į festivalį pakvietė dešimt komandų.

Lietuvių skulptorių komandai teko rungtis su kolegomis iš JAV, Japonijos, Kinijos, Italijos, Korėjos.

Įžvelgė ir gėjų glamones

„Sniego skulptūrų festivalis Kinijoje rengiamas jau keliasdešimt metų, tačiau tarptautiniu jis tapo prieš trejus metus.

Mes šiame festivalyje taip pat ne naujokai. Užpernai pelnėme pirmąją, o pernai – trečiąją vietą. Taigi į festivalį vykome žinodami ko ir kaip siekti“, – portalui lrytas.lt sakė M.Gaubas.

Šiemetinio kūrinio idėją pasiūlė D.Aleksa.

„Norėjome parodyti, kad imtynėse, kur turi dominuoti jėga ir tam tikras žiaurumas, gali atsirasti vietos ir šiltesniems jausmams.

Į šią skulptūrą galima žvelgti ir per ironijos prizmę. Iš vienos pusės imtynininkai lyg ir kovoja, o iš kitos – lyg ir meiliai vienas su kitu glaudžiasi.

Žvelgiant į skulptūrą tam tikru kampu galima pamatyti ir iš sumo kovotojų kasyčių susiformavusią širdelę.

Abi skulptūros yra simetriškos. Todėl vieno kovotojo priešininkas gali būti suprastas ir kaip jo atspindys veidrodyje, o pati šio imtynininko kova sutapatinta ne su kova ringe, o su kova su pačiu savimi.

Kiekvienas žiūrovas šios skulptūros idėją galėjo interpretuoti savaip, todėl buvo smagu stebėti jų reakciją. Buvo ir tokių, kurie žvelgdami į skulptūrą čia įžvelgė net gėjų glamones“, – juokėsi M.Gaubas.

Viską spėjo padaryti laiku

Trijų metrų ilgio, pločio ir aukščio skulptūrai sukurti Lietuvos skulptorių komanda turėjo tris dienas.

„Mes viską spėjome padaryti laiku, tačiau kai kurioms komandoms jo pritrūko ir kai kas organizatorių prašė skirti daugiau laiko.

Darbus kiek apsunkino prastesnis skulptūroms sukurti atvežtas sniegas – jame buvo net kumščio dydžio ledo gabalų, kurie trukdė kuriant smulkesnes detales.

Tačiau šiaip festivalio organizatoriams mes jokių priekaištų neturėjome. Festivalio dalyvius pasitiko ir jiems patarinėjo gidai, kiekvienai komandai buvo skirtas vertėjas“, – sakė M.Gaubas.

Vyks į ledo skulptūrų festivalį

Ne viename tarptautiniame skulptūrų festivalyje su kolegomis laureatu ar prizininku tapęs M.Gaubas sakė, kad festivalius, kuriuose dalyvauti jis renkasi atsakingai.

„Mes žiūrime ir į finansinę pusę, kad dalyvaujant festivalyje bent jau nereikėtų patirti išlaidų, tačiau mums svarbi ir kūrybinė pusė – todėl vykstame ten, kur nevaržomi galime realizuoti savo kūrybinius sumanymus“, – portalui lrytas.lt sakė M.Gaubas.

Garbingą prizą tarptautiniame sniego skulptūrų festivalyje kartu su kolegomis pelniusio M.Gaubo planuose – Jelgavoje (Latvija) šią žiemą vyksiantis tarptautinis ledo skulptūrų festivalis.

Į šį festivalį M.Gaubas vyks kartu su kauniečiu menininku Tautvilu Povilioniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.