Juodkrantėje prie paminklo Liudvikui Rėzai pagerbtas ir premijos laureatas

Šeštadienį Kuršių Nerijoje prie paminklo čia gimusiam iškiliam lietuvių kultūros veikėjui, švietėjui, teologui Liudvikui Rėzai (1782-1840), pažymint jo gimtadienį pagerbtas ne tik šis šviesuolis, bet ir jo vardu pavadintos premijos laureatas dailininkas Romanas Borisovas.

Romanas Borisovas – Liudviko Rėzos meno ir kultūros premijos laureatas.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
Romanas Borisovas – Liudviko Rėzos meno ir kultūros premijos laureatas.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
Juodkrantėje iškilmingai paminėtas Liudviko Rėzos gimtadienis.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
Juodkrantėje iškilmingai paminėtas Liudviko Rėzos gimtadienis.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
Neringiškiai bažnyčioje pasveikino Liudviko Rėzos premijos laureatą.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
Neringiškiai bažnyčioje pasveikino Liudviko Rėzos premijos laureatą.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
Kurorto meras Darius Jasaitis laureatui įteikė atminimo dovaną.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
Kurorto meras Darius Jasaitis laureatui įteikė atminimo dovaną.<br>A.Stanevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gediminas Pilaitis

Jan 8, 2017, 11:43 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:06 PM

Neringos kurorto savivaldybės įsteigta L.Rėzos kultūros ir meno premija įvertinti  dailininko ir pedagogo R.Borisovo nuopelnai saugant Kuršių nerijos ir Mažosios Lietuvos paveldą, šio regiono tradicijų tęstinumui reikšminga, aktyvi ir kūrybinga jo veiklą. Lietuvos pajūrį užgulę šalčiai neringiškiams nesutrukdė Juodkrantėje susirinkti prie paminklo L.Rėzai. Pažymėdami švietėjo gimtadienį kalbėtojai prisiminė vingiuotą jo kelią nuo Kuršių nerijos kopų  iki Karaliaučiaus universiteto.

Iš Kuršių nerijos kilusio Karaliaučiaus universiteto profesoriaus L.Rėzos premija skiriama kasmet Neringos savivaldybės tarybos sprendimu. Kandidatūras teikia Juodkrantėje įsikūrusio L.Rėzos kultūros centro kuratoriumas.

Kuratoriumas vienbalsiai pritarė R.Borisovo kandidatūrai – taip neringiškiai įvertino šio menininko indėlį įprasminant, įamžinant ir populiarinant buvusių lietuviškųjų Rytprūsių bei Mažosios Lietuvos kultūros ir istorijos paveldą.

Vilniuje gimusio ir augusio, bet dabar pajūryje gyvenančio akvarelininko R.Borisovo kūryba persmelkta šio regiono praeities ženklais – joje  ryškėja Kuršių nerijos, Mažosios Lietuvos, Klaipėdos krašto motyvai, senoji architektūra, kraštovaizdžiai.

Per pastaruosius tris dešimtmečius R.Borisovas surengė apie 70 personalinių parodų ne tik Lietuvoje, bet ir prestižiniuose Europos šalių muziejuose bei meno galerijose.

Juodkrantėje prie skulptoriaus Arūno Sakalausko sukurto paminklo L.Rėzai vykusios iškilmės persikėlė į šalia esančią šimtametę evangelikų ir liuteronų bažnyčią. Ten R.Borisovą sveikino kultūros darbuotojai, jo kolegos menininkai, bičiuliai.

Neringos meras Darius Jasaitis premijos laureatui įteikė diplomą ir savivaldybės dovaną – žalvarinę plaketę su L.Rėzos atvaizdu.

„R.Borisovo kūriniuose įamžintas paveldas – vertingas palikimas ateities kartoms. Jis aktyviai dalyvauja kultūrinėje veikloje, padeda populiarinti į UNESCO pasaulio gamtos ir kultūros vertybių sąrašą įtrauktą Kuršių neriją“, – pažymėjo D.Jasaitis.

Pirmojo premijos laureato, nidiškio tautodailininko Eduardo Jonušo, kurio sukurtas paminklas Karvaičių kaime gimusiam kraštiečiui L.Rėzai puošia Skirpsto kalną Kuršių nerijoje, jau nėra tarp gyvųjų.

L.Rėzos premija įvertinti Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto daktarės Nijolės Strakauskaitės, Thomo Manno muziejaus direktorės Vitalijos Teresės Jonušienės, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto darbuotojos Liucijos Citavičiūtės, klaipėdiečių filosofo ir rašytojo Arvydo Juozaičio, skulptoriaus Arūno Sakalausko darbai.

Pernykštė L.Rėzos premijos skirta Kuršių nerijos tradicijas ir muzikos paveldą garsinančiam neringiškių ansambliui „Giedružė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.