Bičių korių rėmai – legendoms apie įamžintus Lietuvos piliakalnius

Valstybės dieną Gelgaudiškio dvaro rūmuose atidaryta Alberto Švenčionio fotografijų paroda „Lietuvos piliakalniai“. Jau kone dešimtmetį A. Švenčionis skiria savo laiką ir jėgas Lietuvos piliakalnių vaizdų įamžinimui fotografijose ir yra užfiksavęs didžiąją jų dalį. 

 Pyplių piliakalnis.<br> A. Švenčionio nuotr.
 Pyplių piliakalnis.<br> A. Švenčionio nuotr.
 Medvėgalis.<br> A. Švenčionio nuotr.
 Medvėgalis.<br> A. Švenčionio nuotr.
 Taurakalnis.<br> A. Švenčionio nuotr.
 Taurakalnis.<br> A. Švenčionio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 9, 2017, 9:37 AM

Šios fotografijos turi ne tik istorinę bei mokslinę, bet ir meninę vertę. Pasak menotyrininkės Miglės Morkūnaitės, ši vertė juntama kiekviename kadre, kuriame stengiamasi ne tik pateikti istoriškai reikšmingą vietovę, bet ir pabrėžti ją supančias detales, ne visada pastebimas plika akimi.

Fotografas renkasi skirtingus rakursus, kuriuose fotoobjektyvo pagalba „apčiuopia“ įvairius gamtos reiškinius. Vienur dominuoja dangaus kūnų kuriamos šviesos „misterijos“, išryškinančios unikalią vietovės aurą. Kitur susitelkiama į detales – pievas, žolynus. 

Žinoma, kūriniuose svarbi ir piliakalnį supanti aplinka, jo kontekstas, stipriai įtakojantys galutinį fotografijoje įamžintą vaizdinį.

Fotografijų ekspoziciją lydi ir unikaliai pateiktos piliakalnių legendos, padavimai. Tai ant medinės lentos pritvirtinti bičių vaško korių lakštai, o ant jų – rankų darbo popierius su tekstais. 

Galima teigti, jog toks eksponavimo būdas yra šiuolaikiško požiūrio nulemtas, archaika spinduliuojančių tradicijų išsaugojimas ir atskleidimas.  Tiek pačios idėjos, tiek ir medžiagiškumo prasme. 

Verta prisiminti, jog lietuviai senojoje karyboje vašką itin gausiai naudojo kovoms skirtų metalinių ginklų (pvz., patrankų) liejyboje. O rankų darbo popieriuje buvo fiksuojama karo eiga ir baigtis.

Tai leidžia mums prisiminti ne tik Lietuvos istorijos faktus, bet ir tautosaką, kurioje skleidžiasi tiek daug senosios mūsų protėvių išminties, vaizduotės bei tikėjimo paslapčių. 

2017-uosius metus Lietuvos Respublikos seimas paskelbė piliakalnių metais. Tad piliakalniams – mūsų šalies istorijos reliktams ir kraštovaizdžio formuotojams, skiriamas didesnis dėmesys nei įprastai tiek jų priežiūros tiek ir informacijos apie juos skleidimo atžvilgiu. 

„Verta pasidžiaugti tuo, jog Albertas Švenčionis istorinių žinių, susijusių legendų ir padavimų lobyną derina su kūryba. Autentiškai ir vizualiai patraukliai eksponuodamas savo kūrinius jis primena apie mūsų krašto didybę bei grožį. 

Galima sakyti, jog šioje parodoje, pačia patraukliausia forma – per meno kūrinį, skatinama domėtis šalies istorija“, – pažymi menotyrininkė M.Morkūnaitė.  

Paroda veiks iki rugpjūčio 15 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.