„Europos parke“ pristatoma milžiniška Sassono Sofferio skulptūra

Šį sekmadienį, liepos 30 dieną 12 valandą netoli Vilniaus esančiame Europos centro muziejuje „Europos parkas“ bus pristatyta visuomenei milžiniška žymaus menininko Sassono Sofferio (1925–2009) skulptūra „Midmien“.

Netoli Vilniaus esančiame muziejuje „Europos parkas“ bus pristatyta milžiniška žymaus menininko Sassono Sofferio skulptūra.<br> "Europos parko" archyvo nuotr.
Netoli Vilniaus esančiame muziejuje „Europos parkas“ bus pristatyta milžiniška žymaus menininko Sassono Sofferio skulptūra.<br> "Europos parko" archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2017, 11:53 AM

Talentingas tapytojas ir skulptorius S.Sofferis gimė Bagdade (Irakas), o pripažinimo sulaukė Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Pirmąsias piešimo pamokas jis gavo iš savo tėvo jo studijoje, vėliau, paaštrėjus arabų konfliktui su Izraeliu, pasitraukė į Iraną, o dar vėliau – į Jungtines Amerikos Valstijas.

1950–1954 m. S.Sofferis studijavo meną Niujorke, Bruklino koledže, kur tuo metu dėstė Adas Reinhardtas, Burgoyne'as Dilleris ir Markas Rothko. Pastarasis tapo jo gyvenimo draugu ir mentoriumi, rėmusiu S.Soferį per visą jo karjerą.

S.Sofferio kūrybą įkvėpė Paulio Klee ir Joano Miro kūryba. 1958 metais Niujorke jis surengė pirmąją personalinę parodą, o 1962 m. žurnale „Art in America“ („Amerikos menas“) buvo pristatytas kaip naujasis talentas.

Nuo 1963 metų S.Sofferis pradėjo kurti trimačius meno kūrinius ir tapo plačiai žinomas kaip viešų erdvių menininkas, kuriantis konceptualias ir abstrakčias skulptūras. Kiek vėliau menininkas savo trimačiams sumanymams pradėjo naudoti nerūdijančio plieno vamzdžius ir stiklą.

Menininkas surengė daug parodų JAV, o Niujorko miesto Whitney Amerikos meno muziejuje, Albrighto-Knoxo ir Indianapolio muziejuose bei kitose viešose erdvėse jo darbai tapo nuolatinių ekspozicijų dalimi. Paskutinės penkios jo kūrybos parodos, dar jam gyvam esant, buvo surengtos Niujorko „Grandstreet“  galerijoje.

1998 m. buvo įsteigtas S.Sofferio fondas, o 2006 metais Ist Hamptono miestui fondas perleido 5 akrus žemės S.Sofferio skulptūrų parkui įkurti.

S.Sofferio fondas padovanojo „Europos parkui“ skulptūrą „Midmien“, kuri buvo sukurta XX a. aštuntojo dešimtmečio pradžioje . Ši įdomi nerūdijančio plieno skulptūra tarsi sujungia muziką ir vizualųjį meną.

Tai puikiai šio menininko kūrybos principus atspindintis darbas, jo kūrybos „vizitinė kortelė“.

„Europos parko“ muziejus ypač dėkingas S.Sofferio fondui, jo sielai menininko žmonai Stellai ir idėjos sumanytojai ir organizatorei menininkei Brigitai Krasauskaitei už įspūdingą indėlį į nuolatinę „Europos parko“ meno kūrinių ekspoziciją.

Pasak „Europos parko“ įkūrėjo Gintaro Karoso, S.Sofferio kūrinys šiame skulptūrų parke – tai puikus modernaus meno pavyzdys. Toks, kokių dabar gana retai pasitaiko.

„Džiugu, kad nuo šiol „Europos parko“ lankytojai galės mėgautis šiuo puikiu talentingo menininko darbu –  ekspresionistiniu bei virtuoziškai atliktu, milžinišku ir visai netrikdančiu gamtinės aplinkos“ – sakė G.Karosas.

„Europos parkas“ – pirmasis nevyriausybinės organizacijos muziejus Lietuvoje. 55 hektarų meniniame kraštovaizdyje eksponuojama daugiau kaip 100 įvairių pasaulio šalių menininkų sukurtų skulptūrų. Europos parkas laikomas vienu įspūdingiausių šiuolaikinio meno muziejų po atviru dangumi. Muziejaus kolekcijoje – žymiausių šiuolaikinio meno kūrėjų darbai. Kasmet į Europos parką užsuka dešimtys tūkstančių Lietuvos ir užsienio lankytojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.