Fotografas apie savo darbus sakydavo: "Tai Lietuvėlė vakar..."

M.K.Čiurlionio dailės muziejuje (V.Putvinskio g. 55, Kaunas) rugpjūčio 17 d., ketvirtadienį, 17 val. įvyks fotografijų parodos „Tuojau fotografuoju. Balys Buračas (1897–1972)“ atidarymas.

B.Buračas pirmasis Lietuvoje panaudojo fotoaparatą kraštotyros tikslais ir reportažinėmis bei dokumentinėmis fotografijomis sukūrė išsamų ir tikrovišką etnografinės Lietuvos paveikslą.<br> B.Buračo nuotr.
B.Buračas pirmasis Lietuvoje panaudojo fotoaparatą kraštotyros tikslais ir reportažinėmis bei dokumentinėmis fotografijomis sukūrė išsamų ir tikrovišką etnografinės Lietuvos paveikslą.<br> B.Buračo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2017, 12:05 PM

Renginyje dalyvaus B.Buračo sūnėnai Antanas ir Marijus Buračai, kankliuos Kauno 1-osios muzikos mokyklos absolventė Milda Gineikaitė.

Paroda skirta 120-osioms fotografo, kraštotyrininko, dailininko gimimo metinėms paminėti.

Ekspoziciją sudaro per 150 vienetų fotoarchyvo ir rankraštinės medžiagos iš Nacionalinio M.K.Čiurlionio dailės muziejaus B.Buračo fotodokumentų kolekcijos.

Parodoje paliestos visos B.Buračo mėgtos temos: šventės (dainininkai, vestuvininkai, muzikantai), dirbantys žmonės (meistrai, amatininkai), Lietuvos kraštovaizdžiai su didingos architektūros ir etnografiniais objektais bei liaudies meno objektai (audiniai, mezginiai, baldai, verpimo įrankiai).

Jo kolekciją papildo ir reti B.Buračo, kaip fotomenininko, ieškojimai: autoaktai bei stereoskopinės fotografijos. Minint 2017-uosius – Tautinio kostiumo metus, parodos akcentu tapo žmonių su tautiniais drabužiais nuotraukos.

Parodai pavadinti pasirinkta fotografo dienoraščio frazė „Tuojau fotografuoju“ perteikia B.Buračo aistrą fiksuoti ir įamžinti. Vos pamatęs etnografinių elementų gausią sodybą, dirbančius ar švenčiančius žmones, nedelsdamas juos fotografuodavo.

Savo pirmąjį dumplinį fotoaparatą B.Buračas įsigijo 1915 m., išsimainęs jį su vokiečiu į savo įmantriai drožinėtą lazdą. Nuo 1928-ųjų atsidėjo kraštotyrinei veiklai.

B.Buračas pirmasis Lietuvoje panaudojo fotoaparatą kraštotyros tikslais ir reportažinėmis bei dokumentinėmis fotografijomis sukūrė išsamų ir tikrovišką etnografinės Lietuvos paveikslą, kurį sentimentaliai įvardijo: „Tai Lietuvėlė vakar...“

Tarptautiniu mastu fotografas buvo įvertintas 1937 m. Paryžiuje. Pasaulinėje parodoje „Menas ir technika šiuolaikinėje visuomenėje“ už ten eksponuotą 27 etnografinių fotografijų kolekciją pelnė Didįjį aukso medalį. Jis sėkmingai bendradarbiavo su leidiniu „Illustrated London News“, garsiąja prancūzų leidžiama Larousse’o enciklopedija, čekų, vokiečių spauda.

Prie parodos išleistas atvirukų rinkinys „Balys Buračas: žmonės su tautiniais drabužiais“.

Paroda veiks 2017 08 17–2017 09 17. Papildomą informaciją teikia parodos kuratorė menotyrininkė-etnologė Monika Gineikienė, tel. 8 608 72 995.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.