Iš liūdesio pavertė pabėgėlių laivų nuolaužas meno kūriniais

Italų menininką Massimo Sansavini kamavo juodos mintys apie pabėgėlių tragedijas Viduržemio jūroje ir apmąstymai apie tai, kas žmones verčia leistis į pavojingą kelionę, kur jų niekas nelaukia.

 Jūros žvaigždės simbolizuoja žuvusius Viduržemio jūroje.<br> M.Sansavini nuotr.
 Jūros žvaigždės simbolizuoja žuvusius Viduržemio jūroje.<br> M.Sansavini nuotr.
 Parodoje vyrauja žydra spalva.<br> M.Sansavini nuotr.
 Parodoje vyrauja žydra spalva.<br> M.Sansavini nuotr.
 Tarp parodos eksponatų yra kelios skulptūros.<br> M.Sansavini nuotr.
 Tarp parodos eksponatų yra kelios skulptūros.<br> M.Sansavini nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Austė Radžiūnaitė

Sep 4, 2017, 1:20 PM

Kūrėjas sumanė prabilti apie migrantų kančias meno kalba. Jis išsirūpino leidimą patekti į buvusios amerikiečių bazės teritoriją Lampedūzoje, kur saugomi iš jūros iškelti mediniai pabėgėlių laivai,  prisirinko ten laivų nuolaužų ir ėmė kurti iš jų koliažus bei skulptūras.

Taip gimė keliaujanti paroda  „Touroperator”, kurią sudaro kelios dešimtys darbų, taip pat laivų kapinyne rasti asmeniniai pabėgėlių daiktai, laivų dalys ir įranga. Parodą lydi video bei fotografijos, dokumentuojantys migrantų jūrinį maršrutą į Lampedūzos salą Italijoje.

 „Norėjau papasakoti meno kalba apie tragedijas Viduržemio jūroje. Žydra spalva parodoje simbolizuoja jūrą, žvaigždės – žuvusias aukas, o kūrinių pavadinimai žymi tragedijų datą. Tai vienintelė šiuolaikinio meno paroda iš medinių migrantų laivų nuolaužų, įkvėpta skaudžių šio tūkstantmečio aktualijų”, - dėstė autorius.

Paroda  „Touroperator” klajoja, kaip ir migrantai, stabtelėdama  ten,  kur ją įsileidžia. M.Sansavini darbai jau apkeliavo daug Italijos salių, pabuvojo Europos parlamente Briuselyje, o savo kelionę baigs tik kitų metų pabaigoje.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.