Dailininkui Samueliui Bakui įteiktos Vilniaus garbės piliečio regalijos

Žinomas žydų menininkas Samuelis Bakas tapo 15-uoju Vilniaus garbės piliečiu – sostinės meras Remigijus Šimašius trečiadienio vakarą dailininkui Rotušėje įteikė garbės piliečio regalijas. 

 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
 S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Nov 15, 2017, 10:26 PM, atnaujinta Nov 15, 2017, 10:29 PM

Specialiai iš JAV į ceremoniją atvykęs menininkas džiaugėsi tokiu įvertinimu gimtajame Vilniuje. Netrukus sostinėje duris atvers ir S. Bako vardo muziejus, pranešė sostinės savivaldybė. 

„Samuelio Bako gyvenimo istorija yra ir paties Vilniaus istorija, istorija žmogaus, kuriam teko pamatyti vieno totalitarinio režimo keitimą kitu, kuris išvyko į laisvą pasaulį ir buvo atplėštas nuo savo miesto, susieto su skaudžiais prisiminimais, kuris šio miesto neišsižadėjo ir į jį sugrįžo, tapo ir vaizduoja jį tokį, kokį mes norime matyti – su visa jo praeitim ir ateitim,“ –  įteikdamas Vilniaus garbės piliečio regalijas sakė miesto meras R. Šimašius. 

Garbės piliečio vardas S. Bakui suteiktas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos šių metų balandžio 25 dienos sprendimu. 

„Gyvenime man labai sekėsi: mano menas vertinamas, jo dėka galiu laisvai gyventi, mano paveikslai įvertinti nesuskaičiuojamu kiekiu premijų, apdovanojimų, tačiau  turiu pripažinti, kad priimdamas visus šiuos savo kūrybos įvertinimus dažniausiai  jausdavausi vienišas.

Šįvakar viskas kitaip: šalia manęs yra mano tėvas, mano seneliai, tetos, dėdės ir daugybė beveidžių senojo Vilniaus žydų, kurių gyvenimai buvo nutraukti. Visi jie yra čia ir dabar didžiuojasi savo berniuku ir džiaugiasi šio renginio ypatingumu.

Būtent dėl jų padovanojau Lietuvai didžiulę savo darbų kolekciją, jų atminimui skiriu Bako muziejų. Esu nepaprastai dėkingas visiems, kurie padėjo įgyvendinti šiuos planus – tai išsipildžiusi graži svajonė.“ – sakė Samuelis Bakas. 

Samuelio Bako muziejaus Vilniuje (Naugarduko g. 10/2) atidarymo proga garsaus litvakų tapytojas padovanos daugiau kaip pusę šimto savo kūrybos darbų, kuriuos vilniečiai ir miesto svečiai galės apžiūrėti nuo lapkričio 20 dienos. Netolimoje ateityje muziejuje planuojama atidaryti ir antrą ekspozicinę erdvę bei edukacinį centrą. 

„Gimiau  prieš 84 metus, šiame gražiame mieste, įstabioje šeimoje. Vieną  lietingą dieną su mama buvome išsiųsti į getą, ir kai iš jo išėjome, buvome tik tarp 5 proc. visų gete išgyvenusių  žmonių. Mes, litvakai, visada jautėmės ypatingi.

Netrukus suvokiau, kad Vilnius stipriai  įaugęs man į kraują, jo ieškojau visur, kur tik nuvykdavau. Kiekvienas mano apsilankymas Vilniuje – ypatingas, tačiau niekas negali prilygti toms emocijoms, kurias jaučiu dabar.“ – kalbėjo S. Bakas. 

S. Bakas 1933 metais gimė Vilniuje, pirmąją piešinių parodą Vilniaus gete surengė būdamas vos devynerių. Išgyvenęs Holokaustą, jis išvyko į Izraelį, gyveno Vakarų Europoje, studijavo dailę Jeruzalėje, Paryžiuje.

Jo kūriniuose alegorinio realizmo stiliumi keliami pasaulio trapumo, žmogaus tapatybės paieškų klausimai, atsitiesimo po katastrofos temos. Apie S. Baką parašyta nemažai knygų, sukurti dokumentiniai filmai, lietuvių kalba išleisti jo prisiminimai „Nutapyta žodžiais“. 

Praėjusiais metais garbės piliečiu tapo architektas Algimantas Nasvytis, 2015-aisiais – buvęs prezidentas Algirdas Brazauskas. Šį titulą turi buvęs JAV prezidentas Ronaldas Wilsonas Reaganas, buvęs Islandijos užsienio reikalų ministras Jonas Baldvinas Hannibalssonas, monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas, dirigentas bei violončelininkas Mstislavas Rostropovičius, buvęs JAV Atstovų rūmų pirmininkas Johnas Dennis Hastertas, Nobelio premijos laureatas, poetas Czeslawas Miloszas, poetas Justinas Marcinkevičius, buvęs JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Zbigniewas Brzezinskis, matematikos profesorius Jonas Kubilius, poetas ir vertėjas, JAV Jeilio universiteto profesorius Tomas Venclova, Izraelio prezidentas Shimonas Peresas, architektas ir dainininkas Algirdas Kaušpėdas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.