„JCDecaux premijai" jaunimas pristatė ir garsiojo britų mados kūrėjo modelius.

Nuo penktadienio Šiuolaikinio meno centre Vilniuje galima apžiūrėti jaunųjų menininkų konkurso „JCDecaux premija. Lėtos mokyklos“ finalininkų parodą. Jos dalyvius atrinko tarptautinė komisija.

R.Merkliopaitės paveikslai sukurti pagal garsaus britų mados dizainerio A.McQueeno kolekcijų fotografijas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Merkliopaitės paveikslai sukurti pagal garsaus britų mados dizainerio A.McQueeno kolekcijų fotografijas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Vilkaitytės performansų cikle galima išvysti žalčių karalienės Eglės, Antigonės, karingosios princesės Ksenos bei kitų moterų didvyrių bruožų.
A.Vilkaitytės performansų cikle galima išvysti žalčių karalienės Eglės, Antigonės, karingosios princesės Ksenos bei kitų moterų didvyrių bruožų.
Daugiau nuotraukų (3)

Rūta Mikšionienė („Lietuvos rytas“)

2017-12-03 09:15, atnaujinta 2017-12-03 10:12

„JCDecaux premija“ – tai nuo 2016 metų Šiuolaikinio meno centro ir lauko reklamos sprendimų bendrovės „JCDecaux Lietuva“ rengiamas kasmetinis menininkų projektų konkursas. Jo laimėtojas gauna ne tik piniginę 3000 eurų premiją, bet ir galimybę eksponuoti savo darbus lauko reklamos plotuose.

„Šiuolaikinio meno ir reklamos bendradarbiavimo formos yra įvairialypės ir atveria duris kūrybiškoms inovacijoms“, – įsitikinusi „JCDecaux Lietuva“ vadovė Žaneta Fomova.

Pernai „JCDecaux“ premiją laimėjo skulptorė Ona Juciūtė už kūrinį „Puota“. Jos naujausius kūrinius vilniečiai „JCDecaux“ lauko reklamos stenduose pamatys jau šį gruodį.

Šių metų „JCDecaux premija“ finalininkais tapo Antanas Lučiūnas, Monika Janulevičiūtė, Andrius Arutiunianas, Viktorija Damerell, Rūtenė Merkliopaitė bei Austėja Vilkaitytė, atrinkti iš kelių dešimčių pretendentų.

Sugrįžta į Lietuvą iš kitų šalių

Konkurso „JCDecaux premija“ tikslas – skatinti Lietuvos jaunųjų menininkų kūrybą, jos sklaidą Lietuvoje ir užsienyje bei visuomenės susidomėjimą šiuolaikiniu menu. Jame gali dalyvauti tebestudijuojantys arba ne anksčiau kaip prieš dvejus metus iki parodos atidarymo studijas baigę menininkai.

Pasak projekto ir parodos kuratorių Edgaro Gerasimovičiaus ir Audriaus Pociaus, į paskelbtą atvirą kvietimą šiemet atsiliepė ne tik Vilniuje studijuojantys ir kuriantys jaunieji menininkai.

Paraiškų sulaukta iš pačių įvairiausių Lietuvos kampelių, taip pat iš užsienyje studijuojančio jaunimo.

„JCDecaux premija“ susiviliojo pačių įvairiausių meno sričių atstovai. Tarp šių metų finalininkų, kurių darbai iki sausio vidurio bus eksponuojami šiaurinėje Šiuolaikinio meno centro salėje, yra ir Hagoje gyvenantis kompozitorius A.Arutiunianas, ir nuolat įvairiose Europos scenose pasirodanti šokėja bei choreografė A.Vilkaitytė, kuri mokėsi Islandijoje, Suomijoje bei Austrijoje.

Nenutapyta mados guru suknelė

Ne Vilniaus, o Miuncheno dailės akademijoje šiuo metu tapybą studijuojančiai konkurso finalininkei Rūtenei Merkliopaitei atiteko šiemetė „JCDecaux“ publikos simpatijų premija – galimybė prisistatyti vilniečiams per lauko reklamos kampaniją „JCDecaux“ erdvėse. Tokios meninės ir reklaminės kampanijos vertė – 5 tūkstančiai eurų.

Parodos atidarymo išvakarėse į Šiuolaikinio meno centrą susirinkęs meno, verslo bei politikos elitas ir įvairių šalių ambasadoriai iš penkių „JCDecaux premijai“ pristatytų menininkų ir kūrybinių kolektyvų pasirinko būtent jos paveikslų ciklą „Širdies reikalai“.

„Aš savo darbuose visuomet palieku žiūrovams galimybę patiems atrasti ką nors įdomaus, galbūt įžvelgti tai, apie ką tapydama net negalvojau“, – sakė R.Merkliopaitė.

Tarp parodoje eksponuojamų darbų pirmiausia žvilgsnį pritraukia paveikslai, sukurti pagal garsaus britų mados dizainerio Alexanderio McQueeno kolekcijų fotografijas. Vienas jų sukomponuotas net iš dviejų drobių, sukuriančių atversto mados žurnalo įspūdį.

Gana realistiškai nutapiusi modelį ir jį supančią aplinką jauna menininkė vietoj mados guru sukurtos baltos suknelės paliko tuštumą – baltą gruntuotos drobės paviršių.

Dalyvavo svarbiose parodose

Paroda „JCDecaux premija. Lėtos mokyklos“ šį kartą publiką vilioja ne tik galimybe pamatyti jauniausios menininkų kartos kūrybą, bet ir garsiais jos dalyvių vardais.

Kompozitorius ir garso bei vaizdo menininkas A.Arutiunianas šiemet jau dalyvavo pačiame įtakingiausiame meno renginyje pasaulyje – Kaselio mieste vykstančioje parodoje „Documenta“. R.Merkliopaitė prieš keletą metų buvo įkopusi į „Jaunojo tapytojo prizo“ finalą ir dalyvavo ne vienoje prestižinėje menininkų rezidencijoje.

Kauno šokio teatre „Aura“ šokusi A.Vilkaitytė jau žinoma ir tarptautinėje šiuolaikinio šokio scenoje. Ji kartu su užsienio kolegėmis yra suformavusi meninį kolektyvą „Foreign Mountain“. Kiti parodos dalyviai taip pat jau spėjo išgarsėti savo meninėmis akcijomis įvairiuose Lietuvos miestuose.

Paroda „JCDecaux premija. Lėtos mokyklos“ Šiuolaikinio meno centre vyks iki sausio 14 dienos.

„JCDecaux premiją“ lydintys renginiai

A.Arutiuniano vinilinės plokštelės pristatymas ŠMC kino salėje – gruodžio 2 d. 20 val.

A.Lučiūno ir M.Janulevičiūtės performansas „Mergina liepsnoja“ – 22 d. 19 val., sausio 12 d. 19 val.

A.Vilkaitytės performansas „Emocinė trilogija“ – gruodžio 9 d. 20 val. (Paroda: choro įžengimas), gruodžio 15 d. 20 val. (Pirmasis epizodas), gruodžio 29 d. 20 val. (Antrasis epizodas), sausio 12 d. 20 val. (Trečiasis epizodas), sausio 13 d. 20 val. (Egzodas: choro išėjimas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.