Intriguojančios kolekcijos parodos kūriniai – kaip kino kadrai

Kovo 8-ąją M.Žilinsko dailės galerijoje atidaryta intriguojanti paroda „Spyruoklės laiku“. Tai pasakojimas, suformuotas iš dailininkių darbų, esančių „Lewben Art Foundation“ kolekcijoje.

Tarp parodoje eksponuojamų darbų – ir K.Ališauskaitės kūrinys „Tarp žvaigždžių“. <br> Rengėjų nuotr.
Tarp parodoje eksponuojamų darbų – ir K.Ališauskaitės kūrinys „Tarp žvaigždžių“. <br> Rengėjų nuotr.
 Andrea Joyce Heimer. „Montanos karštieji šaltiniai ir jų pavojinga aplinka“.<br> Rengėjų nuotr.
 Andrea Joyce Heimer. „Montanos karštieji šaltiniai ir jų pavojinga aplinka“.<br> Rengėjų nuotr.
Patricija Jurkšaitytė. „Olandiškos istorijos“.<br> Rengėjų nuotr.
Patricija Jurkšaitytė. „Olandiškos istorijos“.<br> Rengėjų nuotr.
 Marija Teresė Rožanskaitė. „Geltonos draperijos“.<br> Rengėjų nuotr.
 Marija Teresė Rožanskaitė. „Geltonos draperijos“.<br> Rengėjų nuotr.
Tala Madani. „3D išgręžimas“.<br> Rengėjų nuotr.
Tala Madani. „3D išgręžimas“.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 11, 2018, 9:30 AM

Parodos organizatoriai teigia, kad mintis kurti parodą išsirutuliojo iš kūrėjoms skirto projekto „Savas kambarys“, kurio užduotis – spaudoje pasiūlyti vieno kūrinio interpretacijų.

Parodoje, kurią kuratorė Monika Krikštopaitytė siūlo suvokti kaip filmą, pristatomi daugiau nei 20 įvairių kartų autorių iš Lietuvos ir užsienio darbai. Eksponuojamų kūrinių autorės – Kristina Ališauskaitė, Jurga Barilaitė, Ona Dokalskaitė-Paškevičienė, Indrė Ercmonaitė, Monika Furmanavičiūtė, Andrea Joyce Heimer, Patricija Jurkšaitytė, Rūta Jusionytė, Eglė Karpavičiūtė, Tala Madani, Sigita Maslauskaitė, Ieva Martinaitytė-Mediodia, Alina Melnikova, Auksė Miliukaitė, Audronė Petrašiūnaitė, Marina Rheingantz, Marija Teresė Rožanskaitė, Magdalena Birutė Stankūnienė (Stankūnė), Claire Tabouret, Vita Opolskytė, Elena Urbaitytė (Urbaitis), Kazė Zimblytė.

Trijų dalių parodos sąrangą nusako pasiskolinti kino terminai: atidėjimas, arba pilna nežinios, negalėjimo ir nuojautų būsena, įtempianti mus lyg spyruokles; veiksmas, kai persipildo, lūžta, viskas tampa nevaldoma; ir atomazga, kuri dažniausiai reiškia tik atokvėpį prieš naują jausmų ir įvykių bangą.

Pasakojimas iš laiko apibūdinimų dėliojamas dėl to, kad laikas visiems vienodas, o svarbiausia – tam, kad būtų išvengta žodžių, kurie viską nudažo išankstinio žinojimo spalva. Tai ne moterų dailė, siejama su švelnumu ir rankdarbiais, ne feministinė dailė, spinduliuojanti kova ir tiesoieška, čia nėra akcento į opozicijas vyrai – moterys, išnaudotojai – aukos ir t.t.

Vis dėlto iniciatyvos – skirti daugiau dėmesio menininkių kūrybai, pakviesti patirti kūrinius ir gilintis į kiekvienos autorės menines ar kitas pažiūras – kilmė yra paremta feministine logika, kuri mums sako, kad, norint pasiekti pusiausvyrą, reikia pastangų. Ši paroda yra pastanga. Joje rodomi tik menininkių kūriniai iš „Lewben Art Foundation“ kolekcijos.

Jei kūrinius suvoktume kaip kino kadrus, kuratorei tektų montuotojos vaidmuo. Kiekvienas mintyse galėtų susikurti savo filmą, tačiau mėginant apibendrinti matytus vaizdus paaiškėja, kad parodos herojės netenkina nei nuolankumo, nei santūrumo, nei žavėjimo lūkesčių. Nesitarusios jos aprėpia įvairiausias gyvenimo sritis (vaikystę, senatvę, erotiką, kultūrą, vienatvę, draugystę, vidines patirtis), yra drąsios kalbėti apie sudėtingiausius išgyvenimus (agresiją, baimę, kerštą, geismą, nusivylimą, meilę, tuštumą).

O laiko patyrimas kūriniuose svyruoja nuo romaus ar įtempto ir sustingusio iki šaunančio ir nevaldomo, visai kaip spyruoklės.

Organizuoja parodas ir leidžia albumus

„Lewben Art Foundation“ – nevalstybinė institucija, administruojanti reprezentatyvią meno kolekciją, kurią sudaro Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniai nuo XVIII a. pabaigos iki šių dienų. Be tapybos, sudarančios kolekcijos branduolį, didelę dalį užima skulptūros, fotografijos, grafikos darbai, videodarbai bei instaliacijos.

Bendradarbiaudama su dailėtyrininkais, kuratoriais, menininkais ir kitomis kultūros bei meno organizacijomis „Lewben Art Foundation“ organizuoja parodas, leidžia meno albumus.

„Lewben Art Foundation“ yra Lietuvos išeivijos dailės fondo, kurio tikslas – sistemingai tyrinėti išeivijos dailę ir grąžinti kūrinius į tėvynę, steigėja.

Lietuvos išeivijos dailės fondo administruojamą kolekciją sudaro Lietuvos išeivių darbai nuo XX a. pradžios iki šių dienų.

Paroda M.Žilinsko dailės galerijoje veiks iki balandžio 22 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.