Vokietijoje „Vartai“ apstulbino meno ryklius

„Tai mano mėgstamiausia ekspozicija“, – taip Vilniaus „Vartų“ galerijos stendą prestižinėje meno mugėje „Art Cologne“ apibūdino jos direktorius Danielis Hugas pristatydamas įdomiausius kūrinius kolekcininkams.

S. ir P.Stanikų kūriniai „Vartų“ galerijos stende mugėje „Art Cologne“.<br> Galerijos nuotr.
S. ir P.Stanikų kūriniai „Vartų“ galerijos stende mugėje „Art Cologne“.<br> Galerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 5, 2018, 3:56 PM, atnaujinta May 5, 2018, 4:37 PM

Galerija „Vartai“ balandžio pabaigoje Kelne (Vokietija) vykusioje meno mugėje „Art Cologne“ pristatė pernykštės Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų Svajonės ir Pauliaus Stanikų kūrinius.

Lietuvos galerijos stendas seniausioje meno mugėje sulaukė išskirtinio dėmesio. Mugės direktorius D.Hugas, duodamas interviu meno naujienų portalo „Artnet“ skaitytojams, rekomendavo aplankyti „Vartų“ galerijos ekspoziciją. Ją publikai pristatė galerijos bendraturtė, žinomos galerininkės Nidos Rutkienės dukra Laura Rutkutė.

Lietuvių galerijos į Vokietiją nuvežta S. ir P.Stanikų instaliacija „Pavasaris“ pateko ir tarp įdomiausių mugės stendų. „Artnet“ paskelbė 6 labiausiai išsiskiriančius „Art Cologne“ mugės stendus, tarp kurių buvo ir vilniečių ekspozicija.

„Vartų“ galerijos stende buvo rodomi Paryžiuje ir Vilniuje kuriančių menininkų piešiniai, fotografijos, vaizdo ir garso instaliacijos.

Šeimos dueto kūriniais domėjosi ir mugėje apsilankę galerininkai, meno kritikai. Vilniaus galerijos stendą filmavo nacionalinė Vokietijos televizija ir tarptautinė meno televizija „Vernissage TV“.

Mugėje pristatytą lietuvių menininkų videokūrinių diptiką įsigijo amerikiečių kolekcininkas.

1967 metais Vokietijos Kelno mieste pradėta rengti mugė „Art Cologne“ – viena svarbiausių meno mugių Europoje. Joje šiemet dalyvavo per 200 galerijų iš daugiau nei 20 šalių. Antrame mugės aukšte puikavosi tokios garsios ir įtakingos pasaulio galerijos kaip „Gagosian“, „Thadeus Ropac“, „Lisson“.

„Art Cologne“ kasmet vyksta šešias dienas, per jas ją aplanko daugiau nei 60 tūkst. lankytojų.

Tarp jų – specialiai į Kelną atvykstantys įtakingi Europos meno kolekcininkai, kuratoriai bei muziejų ir meno centrų atstovai.

Nuo seno būtent Kelne vykstanti meno mugė garsėja rekordiniais parduotų kūrinių ir sudarytų sandorių skaičiais.

Galerija „Vartai“ dalyvauti prestižinėje mugėje buvo pakviesta praėjusiais metais, dalyvaudama šiuolaikinio meno mugėje „Code Art“ Kopenhagoje. Ten „Art Cologne“ mugės direktorius D.Hugas susidomėjo S. ir P.Stanikų kūriniais. Lietuvių galerininkams jis pasiūlė menininkų projektą papildyti naujais kūriniais ir pristatyti Kelne.

S. ir P.Stanikai – vieni žinomiausių Lietuvos meno kūrėjų pasaulyje. Paryžiuje gyvenantiems menininkams pripažinimą pelnę kūriniai netelpa vienos disciplinos rėmuose. Kūrėjai nuolat eksperimentuoja. Jie meistriškai piešia, kuria įspūdingas fotografijas ir įdomius videofilmus, o iš visų šių kūrinių sukonstruotas instaliacijas papildo dar ir skulptūromis ar kur nors surastais objektais. (LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.