Žinoma tapytoja naujausių kūrinių parodą papildė vyro ir trijų vaikų darbais

Nuostabu būtų gyventi amžinai. Būti dvasia, įkvepiančia tikėti, nuolankiai ir su besąlygiška meile priimti gyvenimą. Tačiau žmogus – negyvena amžinai. Jis nuolatos kažko ieško, klysta, kažką praranda ar išsižada. Ir tomis akimirkomis, kai žmogus suvokia, jog yra per menkas suvaldyti tai, kas jį ištinka – jo atrama tampa tikėjimas. Nes jis vienintelis yra amžinas. 

 Tapytoja Eglė Velaniškytė.<br> Rengėjų nuotr.
 Tapytoja Eglė Velaniškytė.<br> Rengėjų nuotr.
 Tapytoja Eglė Velaniškytė.<br> Rengėjų nuotr.
 Tapytoja Eglė Velaniškytė.<br> Rengėjų nuotr.
 Tapytojos Eglės Velaniškytės darbai.<br> Rengėjų nuotr.
 Tapytojos Eglės Velaniškytės darbai.<br> Rengėjų nuotr.
 Tapytoja Eglė Velaniškytė.<br> Rengėjų nuotr.
 Tapytoja Eglė Velaniškytė.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 17, 2018, 5:28 PM

Ketvirtadienį Kauno paveikslų galerijoje atidaryta Eglės Velaniškytės paroda „Būties lengvumas. Čia ir dabar“. Parodoje amžinybė atsiskleidžia kasdienio gyvenimo veiduose.

Paveiksluose vaizduojami sakralūs siužetai įsilieja į gyvenimo tėkmę, suartindami su Jėzumi Kristumi. Tačiau sakralumas E. Velaniškytės drobėse nėra tobulas ir neliečiamas. Jis atsiveria, neretai skaudžiose, ribines situacijas vaizduojančiose kompozicijose. Ekspresyvią tapybinę kalbą, kurią drobės sugeria, paviršiuje išskleisdamos žemiškų tonų ir pustonių paletę, nuskaidrina auksinis švytėjimas, išryškinantis dinamiškas paveikslų kompozicijas. Bet dinamika drobėse nėra ryškiai išreikšta, energinga, kadangi kyla ji ne iš pasipriešinomo ar kovos. Kūriniuose ji išlaikoma tiek, kad atskleidžia dabarties akimirką – sklidiną rimties, susitaikymo ir vilties. 

Viltį įkūnija paveiksluose, greta Dievo, vaizduojami veidai: šeimos narių, artimųjų ar atmintyje įstrigusių nepažįstamųjų. Ne viename kūrinyje visas tapytojos dėmesys yra sutelkiamas tik į veidus, kuriuose atsispindi vienatvė, kančia, beprasmybė. Tačiau jie ramūs, nejudantys, o akys sklidinos šviesos. Tos Šviesos, kurią sukuria širdis, juntanti, jog kiekvienoje būties akimirkoje – yra Dievo meilė. 

Nors pagrindinę E. Velaniškytės eksponuojamų paveikslų dalį sudaro 2011 – 2018 m. laikotarpio paveikslai, tačiau šioje parodoje galima pamatyti ir ankstesnius menininkės darbus, drobes kurtas Salake (Zarasų r.). Ekspozicijoje tapytoja pristato ne tik savo, tačiau ir vyro – skulptoriaus Gedimino Borisevičiaus (1972 – 2012) bei vaikų – Mindaugo, Kotrynos ir Miglės kūrinius.

Parodoje eksponuojami menininkės vyro, skulptoriaus G. Borisevičiaus darbai – per 200 piešinių, skulptūrų fotografijų – rodomi vaizdo projekcijoje ant sienos. Nebe pirmą kartą E. Velaniškytė greta savo paveikslų eksponuoja ir vaikų kūrinius. „Be jų man neįdomu“, – sako tapytoja. Vyriausias sūnus Mindaugas pristato fotografijas, vidurinioji dukra Kotryna – tapybos darbus, jauniausioji Miglė – tapybą, piešinius, grafikos kūrinius. 

Susipažinti su menininke ir jos darbais iš arčiau bus galima edukaciniame renginyje „Autorius pristato savo parodą“  gegužės 24 d. 17 val., Kauno paveikslų galerijoje. 

Eglės Velaniškytės paroda „Būties lengvumas. Čia ir dabar“ Kauno paveikslų galerijoje veiks iki birželio 17 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.