Žinomi žmonės atskleidė, kokius meno kūrinius renkasi

Kasmetine švente sostinėje tapusi tarptautinė šiuolaikinio meno mugė  „ArtVilnius '18“ jau birželio 7–10 dienomis kviečia apsilankyti „Litexpo“. Žinomi šalies menininkai ir kūrėjai pripažįsta, jog tai – vienas laukiamiausių meno renginių Lietuvoje.

 Andrius Mamontovas. <br> M. Patašiaus nuotr.
 Andrius Mamontovas. <br> M. Patašiaus nuotr.
 Dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė–Miss Sheep. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Dainininkė Dovilė Filmanavičiūtė–Miss Sheep. <br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Teatro režisierius Oskaras Koršunovas. <br>D.Matvejevo nuotr.
 Teatro režisierius Oskaras Koršunovas. <br>D.Matvejevo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 6, 2018, 5:35 PM, atnaujinta Jun 7, 2018, 10:50 AM

Apie tai, ko meno mugėje ieško kultūros pasaulio atstovai, kalbamės su muzikantu Andriumi Mamontovu, dainininke Dovile Filmanavičiūte–Miss Sheep ir teatro režisieriumi Oskaru Koršunovu.

A.Mamontovas: „Tokių renginių mums labai trūksta“

„Ne visada turiu galimybę aplankyti meno galerijas kituose miestuose, o kartais ir Vilniuje visko nespėju pamatyti, – pasakojo A. Mamontovas, kuris mugėje lankosi ne pirmus metus. – Man patinka „ArtVilnius“, nes čia atėjęs per kelias valandas gali susipažinti su pagrindinėmis Lietuvos meno galerijomis, menininkais ne tik iš Lietuvos.“

Muzikos atlikėjas sakė, kad domisi vizualiaisiais menais ir, turėdamas progą, apsilanko įvairiose šiuolaikinio meno galerijose, parodose ar mugėse. „Galbūt nesu kolekcininkas, bet kartais, jeigu kažkoks meno kūrinys su manimi kalba, man labai patinka, kažką ir nusiperku“, – pridūrė jis.

A.Mamontovo teigimu, tokie renginiai kaip „ArtVilnius“, kurie suburia daug skirtingų interesų turinčių žmonių, yra vieta, kurioje galima susipažinti, užmegzti kontaktų ar net sutikti seniai matytus bičiulius. 

„Čia visai kaip knygų mugė, tik – meno mugė. Tokių renginių mums labai trūksta. Esu įsitikinęs, kad meno mugė verta daug didesnio dėmesio, negu gauna dabar, ir kviečiu visus, kas tik būsite mieste tuo metu, – ateikite drąsiai!“ – pakvietė muzikos autorius. 

[[ge:lrytas:lrytas:6543266]]

D.Filmanavičiūtė–Miss Sheep: „Tai proga įsikvėpti, rasti naujų idėjų“

D.Filmanavičiūtė–Miss Sheep prisipažino, kad yra ištikima meno mugės lankytoja – nekantriai šio renginio laukia kiekvienais metais. 

„Kodėl man šį mugė patinka? Nebūsiu, kaip visada, labai kategoriška, bet  vis dėlto Vilniuje yra šiuolaikinio meno spragų. Man „ArtVilnius“ yra viena tų retų progų įsikvėpti ir pasižiūrėti, kuo gyvena šiuolaikinio meno kūrėjai. Kai ten esi, nesijauti kaip Vilniuje, o bent jau kaip Londone“, – šypsodamasi pasakojo atlikėja.

Dainininkė sakė, kad jos kūrybiniame gyvenime labai svarbu rasti naujų idėjų, pagauti įkvėpimą. „Aš visą laiką sakiau ir sakysiu – jei nori kurti, turi pirmiausia prisikrauti daygybę dalykų, kad galėtum visa tai reflektuoti savo kūryboje. Šiuolaikinis menas man yra vienas būdų prisidėti į galvą visokių vaizdinių, detalių, idėjų, kurias aš sąmoningai ar intuityviai perteikiu savo kūrybiniame, profesiniame gyvenime“,  – sakė D.Filmanavičiūtė–Miss Sheep.

Ji pasidžiaugė, kad šie metai meno gerbėjams išties išskirtiniai – ne tik vyks kasmetinė meno mugė, bet rudenį duris atvers ir moderniojo meno muziejus „MO“. 

O.Koršunovas: „Visi menai savo šerdimi yra artimi“

Dažnai į meno mugę užsukantis teatro režisierius O.Koršunovas sakė, kad itin platus „ArtVilnius“ formatas kol kas vienintelis mūsų šalyje: „Dažnai pas mus menas būna gana nišinis ar pernelyg elitinis, o čia yra gan didelis renginys, pritraukiantis nemažai žmonių, labai įvairaus meno.“ 

[[ge:lrytas:lrytas:6543268]]

Teatro režisieriui lankytis tokiuose renginiuose įdomu ir dėl profesinių priežasčių: „Šiandien įvairūs menai sąveikauja tarpusavyje. Teatrui, kuris iš principo yra sintezuojantis menas, vizualieji menai ypač svarbūs. Šie menai, kaip, beje, ir muzika, teatre egzistuoja savarankiškai, per scenografiją.“

O.Koršunovas pridūrė, jog per visą kūrybos laiką jam teko bendrauti su tokiais Lietuvos menininkais kaip Aidas Bareikis, Žilvinas Kempinas, Jūratė Paulėkaitė (1962–2011), Gintaras Makarevičius, kurie svarbūs ne tik vizualiojo meno, bet ir teatro kontekste. 

„Beje, galima pasakyti, kad tai, kas vyksta kituose menuose, yra teatralizacija. Menininkai, darydami performansus ir atsisakydami materialumo, artėja prie teatro, ir atvirkščiai, teatre matome jau ne scenografiją, o instaliacijas. Šiuolaikinio teatro aktoriai tampa improvizatoriai, o ne užduočių atlikėjai, ir artėja prie grynojo meno“, – vizualiųjų menų ir teatro jungtis vardijo režisierius.

Šiuolaikinio meno mugė „ArtVilnius ‘18“ šiemet pristato plačią programą, kurios akcentas „Focus-Baltic“. Į meno mugę atvyksta 55 galerijos ir 250 menininkų iš 20 šalių. Lankytojai turės galimybę pamatyti pasaulinio garso menininkų darbų bei specialiai meno mugei sukurtų projektų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.