Ukmergėje miestiečių balsu prabils 14 skulptūrų

Ukmergė ruošiasi dideliam ir svarbiam projektui – pristatyti pasauliui kalbančias skulptūras, kurios be gido galės pakviesti į ekskursiją po šį jaukų miestelį.

 V.Žentelio skulptūra „Moteris lange“ savo pasakojimu pasitiks prie pat Ukmergės kultūros centro.<br>A.Kilaitės nuotr.
 V.Žentelio skulptūra „Moteris lange“ savo pasakojimu pasitiks prie pat Ukmergės kultūros centro.<br>A.Kilaitės nuotr.
R.Širvelio skulptūra „Šuniukas Keksas“ jau greitai papasakos savo istoriją.<br>A.Kilaitės nuotr.
R.Širvelio skulptūra „Šuniukas Keksas“ jau greitai papasakos savo istoriją.<br>A.Kilaitės nuotr.
R.Širvelio kūrinys „Miesto šnabždesiai“ prabils pačiame miesto centre.<br>A.Kilaitės nuotr.
R.Širvelio kūrinys „Miesto šnabždesiai“ prabils pačiame miesto centre.<br>A.Kilaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aurelija Kilaitė

2018-08-03 15:53, atnaujinta 2018-08-03 15:57

Ekskursija – tik su telefonu rankose

Kalbančių skulptūrų projektą planuojama įgyvendinti iki šių metų rugpjūčio pabaigos. Miestas yra paruošęs 14 skulptūrų, tačiau ateityje planuojama jų pastatyti ir dar daugiau.

Mobiliuoju telefonu nuskaičius QR kodą, bus galima išgirsti įrašą, kuriame kiekviena skulptūra trumpai prisistatys ir papasakos apie save, o galiausiai nukreips kryptimi, kuri miestiečiui ar miesto svečiui padės nuvykti iki kito lankytino objekto.

Norint apžiūrėti visas skulptūras, pasiklausyti kiekvienos istorijos teks skirti ne mažiau nei 1,5–2 valandas laiko.

Idėja sukurti kalbančių skulptūrų projektą Ukmergėje kilo Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre praktiką atlikusiai merginai. Skulptūros jau puošė miestą, tad pagalvojo: kodėl jos negalėtų prabilti, papasakodamos jiems istorijas.

Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorės Linos Baublienės teigimu, pagrindinis tikslas vykdant šį projektą buvo įtraukti pačius miesto gyventojus: „Smagu, kad registravosi įvairaus amžiaus žmonės. Turime kelis emigrantus, kurie įgarsins skulptūras. Tikimės, kad jiems patiems bus įdomu išgirsti savo balsą, o ir atvykusiems svečiams galės pasigirti.“

Įgarsino visa šeima

Skulptūrą įgarsinusi ukmergiškė fotografė Ingrida Pociūtė teigė, jog tai yra ne tik puiki pramoga miestiečiams, bet ir būdas prisidėti atgaivinat kai kuriuos Ukmergės kultūros ir istorijos objektus.

„Man neteko rinktis, kurią skulptūrą įgarsinsiu, siuntėme visų trijų šeimos narių skaitytus Vlado Šlaito eilėraščio „Ukmergė vasaros naktį“ įrašus. Mus pasirinko, tačiau įdomus atsitiktinumas lėmė, jog skulptūros atitiko mūsų pačių istorijas.

Mano tėtis yra kilęs iš Žemaitijos, visada rūpinasi, kad namuose būtų tyro medaus, ir jam teko įgarsinti „Meškų namą“. Mano mamos proproseneliai buvo žydai, ji dialoge įgarsino „Žydų pirštukus“.

Aš pati dalyvauju įvairiuose socialiniuose projektuose ir esu aktyvi Ukmergės bendruomenės narė, gal todėl ir atiteko „Miesto šnabždesiai“. Nors iš tiesų, gal balsai labiau tiko. Aš pasakoju apie tai, kuo ši akmens skulptūra „Miesto šnabždesiai“ yra unikali ir nukreipiu aplankyti kitą objektą mieste“, – kalbėjo I.Pociūtė.

Miestiečiai naujove džiaugiasi

Ukmergės gyventojai pritaria kalbančių skulptūrų idėjai. Tomas džiaugėsi, kad mieste atsiranda naujovių: „Manau jog idėja tikrai puiki, būtų įdomu paklausyti šių istorijas pasakojančių skulptūrų. Dar nėra tekę bandyti nieko panašaus.“

Ukmergiškė Kamilė teigė, jog jai bus puiki proga daugiau laiko praleisti su šeima: „Puiki idėja, gyvenu Ukmergėje nuo pat vaikystės, tačiau tikrai nežinau visų skulptūrų ar jų istorijų. Manau, bus puiki proga pasikviesti visus šeimos narius ir surengti trumpą ekskursiją susipažįstant su miestu iš naujo.“

Kalbančių skulptūrų projektas sėkmingai įgyvendintas Vilniuje, kuriame galima išgirsti 16 istorijas pasakojančių skulptūrų, veikiančių jau ketvirtą sezoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.