Ukmergėje – Šiaurės Amerikos indėnų kultūros likučiai

Penktadienį, rugsėjo 14d., 15 val. „Vilkamirgės“ galerijoje (Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre, Kęstučio a. 2-2) atidaroma amerikiečių fotografijos pionieriaus, etnologo Edwardo Sheriffo Curtiso fotografijų paroda „Šešėlių gaudytojas“. Tai unikali proga susipažinti su 30 metų trukusiu, 37 milijonus dolerių kainavusiu bei 40 tūkstančių fotografijų apimties projektu, vykdytu Šiaurės Amerikoje.           

 Edwardo S. Curtiso „Šešėlių gaudytojas“.<br> Organizatorių nuotr.
 Edwardo S. Curtiso „Šešėlių gaudytojas“.<br> Organizatorių nuotr.
 Edwardo S. Curtiso „Šešėlių gaudytojas“.<br> Organizatorių nuotr.
 Edwardo S. Curtiso „Šešėlių gaudytojas“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-09-14 09:12, atnaujinta 2018-09-14 09:52

XX amžiaus pradžioje dirbęs Edwardas Sheriffas Curtisas grūmėsi beviltiškoje kovoje su laiku, stengdamasis išsaugoti, užfiksuoti – fotoaparatu, balso įrašymo prietaisu – Šiaurės Amerikos indėnų kultūros likučius, dar nesunaikintus baltųjų ekspansijos. Trisdešimt metų, remiamas tokių žmonių kaip Johnas Pierpontas Morganas ir buvęs JAV prezidentas Theodore‘as Rooseveltas, sumokėdamas didelę kainą savo šeimos ir sveikatos sąskaita, Curtisas daugybę laiko praleido tarp įvairių genčių indėnų ir galų gale išleido neprilygstamą darbą „The Norh American Indian“ (Šiaurės Amerikos indėnai).

„J. P. Morganas sutiko paremti Edwardą 75 tūkst. dolerių, kuriuos tarė išmokėsiąs per 5 metus už 25 tomų seriją ir 500 originalių graviūrų. Tiek pinigų užteko Curtisui pasamdyti vertėjų ir tyrėjų pagalbininkų. Curtisas su bendradarbiais sėdo į dengtą vežimą ir leidosi fotografuoti indėnų, tarp jų, kaip vėliau paaiškės, žymiausių to laikotarpio indėnų vadų – Džeronimo, Raudonojo Debesies, Varno ir Džozefo. (...)

Jie surinko daugiau nei 10 tūkstančių dainų, muzikos, pasakojimų iš daugiau nei 80 indėnų genčių. Daugiausia jų pačių kalba. Vyresniesiems palinksminti, o kartais už pinigus Curtisui buvo duotas leidimas organizuoti mūšių ir tradicinių ceremonijų atkūrimus, kuriuos jis dokumentavo savo griozdišku 35x42 cm. fotoaparatu.

Vaizdas buvo išgaunamas ant šviesai jautria emulsija padengtų stiklinių plokštelių, kurios nuotraukoms suteikdavo žavų aukso atspalvį, tapusį išskirtiniu Curtiso fotografijų bruožu. Čiabuviai pavadino jį „Šešėlių gaudytoju“. Tačiau pats Curtisas vėliau sakys, jog, atsižvelgiant į sunkias keliones ir darbą, jį verčiau būtų tikę pavadinti „žmogumi, kuris niekada nešvaistė laiko žaidimams“. 

Zigmas Vitkus, „Šešėlių gaudytojas“ 

Parengta pagal „The Smithsonian magazine“ tekstą „Edward Curtis Epic Project to Photograph Native Americans“

Parodą organizuoja JAV ambasada Lietuvoje, kuratorė Eglė Deltuvaitė, koordinatorius Darius Vaičekauskas. Parodos partneris – Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyrius ir VšĮ „Trys kaimai“.Parodos atidaryme dalyvaus JAV ambasados Lietuvoje kultūros atašė Meghan Luckett. 

Paroda veiks iki spalio 20 dienos.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.