Evaldo Pauzos parodoje „Su meile“ pasakojami metaliniai anekdotai

Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerija kviečia meno gebėjus apsilankyti parodoje „Su meile“, kuri inspiruota tarpukario istorijų ir gyvenimo būdo bei skirta Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui. Parodos autorius skulptorius Evaldas Pauza čia eksponuoja pastaraisiais metais sukurtus darbus.

 Evaldas Pauza. „Inksto formos baseine“ (aliuminis).  <br> Rengėjų nuotr.
 Evaldas Pauza. „Inksto formos baseine“ (aliuminis).  <br> Rengėjų nuotr.
Evaldo Pauzos paroda „Su meile“.<br> Rengėjų nuotr.
Evaldo Pauzos paroda „Su meile“.<br> Rengėjų nuotr.
Evaldo Pauzos paroda „Su meile“.<br> Rengėjų nuotr.
Evaldo Pauzos paroda „Su meile“.<br> Rengėjų nuotr.
Evaldas Pauza. „Basanavičius“ (bronza).   <br> Rengėjų nuotr.
Evaldas Pauza. „Basanavičius“ (bronza).  <br> Rengėjų nuotr.
Evaldo Pauzos paroda „Su meile“.<br> Rengėjų nuotr.
Evaldo Pauzos paroda „Su meile“.<br> Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 4, 2018, 3:12 PM, atnaujinta Nov 4, 2018, 8:08 PM

Anot Paveikslų galerijos, paroda „Su meile“ yra 2015 metais Kaune vykusios parodos „Ne priklausomi“ tęsinys. Dalis rodomų kūrinių įkvėpti Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečio, kupini tautinių motyvų ir simbolių, kurie ne visuomet – labai rimti.

Vienas jų atsispindi kūrinyje „Su meile“, tai – 1934 metais kilusi „žąsų krizė“. Tuometės Vyriausybės nurodymu, kiekvienas miestelėnas, priklausomai nuo gaunamos algos dydžio, turėjo nusipirkti atitinkamą skaičių žąsų... Kauniečių šeimose iki šiol iš kartos į kartą keliauja su tomis žąsimis susiję anekdotai.

Menotyrininkų teigimu, E. Pauzos darbai išsiskiria Lietuvos moderniosios skulptūros kontekste, kuriame gausiai skleidžiasi abstrakti, asociatyvi kalba.

Savo kūryboje menininkas šmaikščiai ir išradingai panaudoja realistinę skulptūros formą. Jis ieško pusiausvyros tarp klasikinės skulptūros vertybių – tradicinių patvarių medžiagų, formos išraiškingumo ir išbaigtumo – ir būdingų šiuolaikiniam meniniam mąstymui įprastų fikcinių ir paradoksalių istorijų kūrimo. 

Pasak Kotrynos Džilavjan, jo skulptūros liudija autoriaus meistriškumą ir dėmesį kiekvienai detalei. Būtent tikroviškumas Pauzos kūryboje padeda skleistis autoriaus intencijoms ir žaismingoms, kiek sarkastiškoms mintims.

Nelabai herojiškus savo darbų herojus jis įtraukia į nepaprastas – nepatogias ar juokingas situacijas. Į savo personažus E.Pauza žvelgia švelniai – kiek ironiškai, berniokiškai, bet pozityviai.

„Atsisakau peržengti vaikiško elgesio ribas, ir tai, kas šiuose kūriniuose nėra akivaizdu, žiūrovas turi „pasidaryti pats“. Mano idėjos gimsta socialinėje aplinkoje, o išraiškos forma – žaislų parduotuvėje,“ – juokavo menininkas. 

E. Pauza gimė 1966-ųjų spalį Kaune. Studijavo S. Žuko taikomosios dailės technikume, vėliau – Vilniaus dailės akademijoje (VDA), kur įgijo skulptoriaus specialybę. 1996-2000 metais dirbo parodų architektu Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje.

Šiuo metu skulptorius dėsto VDA Kauno dailės institute, yra Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Parodose dalyvauja nuo 1994-ųjų. Jo kūriniai dažnai eksponuojami ir Lietuvoje, ir užsienyje.

E.Pauzos skulptūras galima pamatyti ir nuolatinėje "Europos parko" ekspozicijoje. Jis ne kartą yra pelnęs apdovanojimą kaip geriausio meto kūrinio autorius.

Paroda „Su meile“ Paveikslų galerijoje Kaune veiks iki gruodžio 2 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.